25/12/18

Λευκός Οίκος: Ανοιχτός σε μία πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία ο Τραμπ

REUTERS/Kevin Lamarque
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and Turkish President Tayyip Erdogan gesture as they talk at the start of the NATO summit in Brussels, Belgium July 11, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προσκαλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2019.
«Αν και δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ο πρόεδρος είναι ανοικτός σε μια πιθανή συνάντηση στο μέλλον» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χόγκαν Γκίντλι.
Νωρίτερα η τουρκική προεδρία είχε γνωστοποιήσει ότι προσκάλεσε τον Τραμπ για επίσκεψη μέσα στο νέο έτος. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, στην οποία μάλιστα ο Τραμπ, όπως έγραψε στο Twitter, έλαβε τη διαβεβαίωση του Τούρκου ομολόγου του, ότι θα εξοντώσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
 Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της γειτονικής χώρας με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Βενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι ένας «αδύναμος» και «τρομοκράτης κατακτητής». Και εκείνος όμως απαντώντας εξαπέλυσε βέλη κατά του Τούρκου προέδρου.
«Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσει. Εκείνος που έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, που έχει καταπατήσει τα κουρδικά εδάφη και σφαγιάζει αμάχους στην Αφρίν, δεν μπορεί να μας κάνει κηρύγματα για αξίες και ηθική» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. 
Τουρκία: Για ενδεχόμενη επίσκεψη Τραμπ εντός 2019 μιλά η προεδρία
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να επισκεφτεί την Τουρκία μέσα στο 2019, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.
«Ο πρόεδρός μας προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφτεί την Τουρκία. Εκείνος απάντησε ότι ίσως έρθει μέσα στο 2019» είπε ο Καλίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ημερομηνία επίσκεψης, καθώς αυτή βασίζεται στα σχέδια του Τραμπ.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, έπειτα από σύγκληση υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος εκπρόσωπος επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι «αποκλείεται η Τουρκία να ζητήσει την άδεια ή τη συναίνεση του Ισραήλ, είτε οποιασδήποτε άλλης χώρας (για να πολεμήσει την τρομοκρατία».
Τα σχόλια Καλίν ήρθαν μία ημέρα μετά τη φραστική επίθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που απάντησε σε δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ότι είναι ένας «αδύναμος» και «τρομοκράτης κατακτητής», χαρακτηρίζοντας «παράνομη κατοχή» την ισραηλινή παρουσία στα παλαιστινιακά εδάφη.
«Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσει. Εκείνος που έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, που έχει καταπατήσει τα κουρδικά εδάφη και σφαγιάζει αμάχους στην Αφρίν, δεν μπορεί να μας κάνει κηρύγματα για αξίες και ηθική» ανέφερε μέσω Twitter ο Νετανιάχου.
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε έπειτα στο tweet του Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ηγείται ενός «κράτους-τρομοκράτη».
Ο Καλίν χαρακτήρισε «ιστορική» την τηλεφωνική επικοινωνία της 14ης Δεκεμβρίου μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ που οδήγησε, όπως είπε, στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επισήμανε ότι η αμερικανική απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα των πειστικών επιχειρημάτων που έθεσε ο Ερντογάν στον Τραμπ σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Ερντογάν δήλωσε «με απόλυτη σαφήνεια» στον Τραμπ ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» PYD/YPG για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Όπως είπε, οι Τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν στην Ιντλίμπ της Συρίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της συριακής επαρχίας.
«Δεν υπάρχει οπισθοχώρηση, αδυναμία ή επιβράδυνση στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» κατέληξε ο Καλίν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, Anadolu, Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.