6/12/18

Ψυχρός πόλεμος Ρωσίας - ΗΠΑ στην πλάτη της Κύπρου

  Ανδρέας Πιμπίσιης    
Μια ακόμα παρέμβαση από πλευράς της Μόσχας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την οποία αξιώνει(!) εξηγήσεις για αναβάθμιση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα ουσιαστικά στοχοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσοντάς την στην ψυχροπολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. 
Η Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι δημοσίως απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα, κινήθηκε τάχιστα μεταφέροντας την ενόχλησή της προς τη ρωσική πλευρά. Νωρίς χθες το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Σεργκέι Λαβρόφ. 
Λίγο αργότερα η ρωσική πρεσβεία προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις μοιράζοντας ευθύνες σε Ζαχάροβα και το πρακτορείο ΤΑΣΣ. Αυτό που ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά, παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε στην επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών, είναι το θέμα της συνεχούς αναβάθμισης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Λευκωσία καταγράφει εδώ και καιρό το έντονο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου. 
Η Μόσχα προειδοποίησε χθες τη Λευκωσία για τις στρατηγικές επιλογές της προς αναβάθμιση της συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μόσχα τονίζει πως δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο μιας σειράς από σχεδιασμούς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους. 
Επί τούτου η Ρωσία επικαλείται πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία».
 
Η προειδοποίηση διατυπώθηκε από την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε πως «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο». 
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS, η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο.
 
Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ
Σε μια προσπάθεια να μην ξεφύγει το θέμα, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που καταγράφονται παρεμβάσεις από ρωσικής πλευράς στα εσωτερικά της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. 
Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους. 
Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργέι Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ–Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν όπως συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.
 
Δήλωση Πρόδρομου Προδρόμου 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας το δημοσίευμα του ΤΑΣΣ (και όχι τη δήλωση της Ζαχάροβα) σημείωσε ότι η ΚΔ ουδέποτε είχε ως στόχο της και ούτε επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της νήσου.
 Διευκρίνισε ότι η ΚΔ αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση «παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ανέφερε επίσης ότι το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας. 
Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου.
 
Η πρεσβεία και το ΤΑΣΣ 
Στη Λευκωσία η ρωσική πρεσβεία προσπάθησε με τη σειρά της να μπαλώσει τα πράγματα φορτώνοντας ευθύνες στο ΤΑΣΣ.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Άλλα Χανάγιεβα, σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ υποστήριξε ότι η Μαρία Ζαχάροβα «έκανε αυτές τις δηλώσεις στη βάση των πληροφοριών από το πρακτορείο ΤΑΣΣ». 
Συνέχισε υποστηρίζοντας πως «ίσως το ΤΑΣΣ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές». 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.