5/12/18

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο συνεργατών του πρίγκιπα Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι

Εντάλματα σύλληψης έχει εκδώσει ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης σε βάρος των δύο πρώην συνεργατών του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι οποίοι καθαιρέθηκαν τον Οκτώβριο, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοισογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. 
Ο εισαγγελέας κατέληψε ότι υπάρχουν «ισχυρές υποψίες» πως ο ανώτερος σύμβουλος του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ-Καχτάνι, και ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριν, στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι συγκαταλέγονται σε εκείνους που σχεδίασαν τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Φέρεται δε ότι επέβλεπαν την ομάδα που σκότωσε και διαμέλησε τον Κασόγκι στο προξενεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Από την πλευρά τους, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι οι πράκτορες που σκότωσαν τον Κασόγκι υπερέβησαν την εξουσία τους.
Η Τουρκία επιδιώκει να εκδώσει 18 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 15 μελών της υποτιθέμενης ομάδας δολοφονίας. Για την υπόθεση Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε προφυλακίσεις 21 ατόμων, ενώ για πέντε εξ' αυτών επιδιώκεται η θανατική ποινή.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί χθεσινές δηλώσεις Αμερικανών γερουσιαστών ότι είναι πιο σίγουροι από ποτέ πως ο πρίγκιπας διάδοχος ευθύνεται για την δολοφονία. Τις δηλώσεις αυτές έκαναν μετά την ενημέρωση που είχαν από την CIA για το ζήτημα.
Στις σφοδρότερες κατηγορίες που έχουν μέχρι σήμερα διατυπώσει τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί είπαν ότι εξακολουθούν να επιθυμούν την υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον τερματισμό της αμερικανικής στήριξης στο σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Ριάντ ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει την δολοφονία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του έχουν υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την σχέση της με το Ριάντ, το οποίο θεωρείται σημαντικός σύμμαχος απέναντι στην απειλή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
«Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αμφισβητεί την δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας στην δίωξη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Με την έκδοση όλων των υπόπτων στην Τουρκία, όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι και τεμαχίστηκε το πτώμα του, οι σαουδαραβικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες», είπε ο τούρκος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, το CNN έφερε στο φως μία σειρά από γραπτά μηνύματα του Τζαμάλ Κασόγκι, σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα από εκείνη που χρησιμοποιούσε στη στήλη του στην «Washington Post», και κυρίως ένα σχέδιο οργάνωσης ενός κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στον απολυταρχισμό του σαουδάραβα πρίγκιπα.
Για τη δολοφονία του Κασόγκι, όπως αρχικά αποκάλυψαν οι τουρκικές αρχές και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί το Ριάντ, ταξίδεψε 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο φέρεται να τεμάχισε τη σορό του.
REUTERS, ΑΠΕ, Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Α. Όλη η αλήθεια κρύβεται σ αυτήν την παράγραφο αφενός και αφετέρου περιγράφει κα ιτην "γραμμή" την δύσης που υποκρινόμενη διαρρηγνύει τα ιμάτιά της!
    >Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του έχουν υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την σχέση της με το Ριάντ, το οποίο θεωρείται σημαντικός σύμμαχος απέναντι στην απειλή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.<
    Β. Που στο διάολο θα τους βάλει όλους που ζητάει να βάλει στην φυλακή η Τουρκία, δεν έχουν φρακάρει η οι φυλακές? Απορία το έχω! Στρατόπεδα συγκέντρωσης έχει? Τι έχει φτιάξει το Νταχάου? Αν είναι δυνατόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.