15/12/18

Κ. Μαυρίδης: Με ευρωπαϊκό εξοπλισμό ο κατοχικός στρατός στην Κύπρο

Κώστας Μαυρίδης*
Τον εξοπλισμό του τουρκικού κατοχικού στρατού στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ευρωπαϊκό οπλισμό, όπως γερμανικά άρματα ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ και της εκπροσώπου του Συμβουλίου.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Μαυρίδης με την στήριξη συναδέλφων του, υπέβαλε τροπολογία για την επιβολή απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία σε σχετική έκθεση.  
Στην παρέμβαση του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Συμβουλίου τόνισε τα εξής:
«Πριν 10 χρόνια, το 2008 τέτοιες μέρες λήφθηκε η απόφαση για κοινή θέση των κρατών μελών να διαμορφώσουν 8 κριτήρια γύρω από την εξαγωγή οπλισμού από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, προχωρήσαμε και εγκρίναμε συντριπτικά σχετική έκθεση γύρω από το ίδιο θέμα, όλα στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε ότι τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη ευθύνη εκείνων των (ευρωπαϊκών) κρατών που εξάγουν στρατιωτικό εξοπλισμό  και ότι, δεν επιτρέπονται εξαγωγές όταν υπάρχει κίνδυνος ο αποδέχτης να τα χρησιμοποιήσει επιθετικά ή απειλητικά εναντίον άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Πριν μερικές μέρες, αποκαλύφθηκε ότι 45 υπερσύγχρονα γερμανικά άρματα Leopard μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης κατέληξε με ένα ερώτημα, για το οποίο όμως δεν δόθηκε απάντηση από το Συμβούλιο:«Είναι αυτό (δηλαδή, ο εξοπλισμός του τουρκικού στρατού με ευρωπαϊκά άρματα), κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας;»

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.