19/12/18

Συρία: Οι εγγυήτριες δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος

REUTERS/OMAR SANADIKI
Την οργάνωση της πρώτης συνόδου για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της Συρίας ανακοίνωσαν ο ΟΗΕ, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι τρεις χώρες, οι εγγυήτριες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, «συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες» ώστε να συνεδριάσει το όργανο αυτό στις αρχές του 2019, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους που διάβασε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Επιτροπή αυτή πάντως δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, καθώς η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εκφράζει διαφωνίες για τη σύνθεσή της.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, στα τέλη του έτους, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, συγκάλεσε στη Γενεύη σύσκεψη με τον Λαβρόφ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί ένα καινούριο σύνταγμα, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει μόνο σε μια περιορισμένη αναθεώρηση του υπάρχοντος.
Με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ, η Συνταγματική Επιτροπή θα αποτελείται από 150 μέλη: 50 που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ώστε να εκπροσωπηθούν και ειδικοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Δεκαπέντε μέλη (5 από κάθε ομάδα) θα αναλάβουν τη σύνταξη του νέου κειμένου. Τον Οκτώβριο πάντως, το συριακό καθεστώς απέρριψε τον κατάλογο των 50 μελών που πρότεινε ο ντε Μιστούρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

1 σχόλιο:

  1. Τι ειχες Γιάννη τι είχα πάντα. Οι Σύριοι καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των Συμμάχων, και απελευθερωτών, λέει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.