31/12/18

Πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας με τη δήλωση γερουσιαστή Γκράχαμ για την "προστασία των Κούρδων συμμάχων" των ΗΠΑ

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στο κόμμα και με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Ο Γκράχαμ είναι από εκείνους που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις ανησυχίες και την αντίθεσή του στην απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στο έλεος του ρατσιστικού καθεστώτος Ερντογάν.
Εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο, όπου του παρατέθηκε γεύμα από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Γκράχαμ έκανε δηλώσεις, που προκάλεσαν διπλωματικό πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα ο Γκράχαμ δήλωσε:

"Δεν έχω νοιώσει ποτέ μέχρι τώρα τόσο ωραία, όπως έχω νοιώσει μετά τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο και τον Ντάνφορντ (αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ), όπου μου εξηγήθηκε η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Νομίζω ότι πράττοντας έξυπνα, επιβραδύνουμε τις διαδικασίες. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια φάση στασιμότητας, για να επιλέξουμε τον καλύτερο δρόμο, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί ο στόχος του Προέδρου για επιμερισμό του κόστους και των ενεργειών σε άλλους."
Ο Γράχαμ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί ενημέρωσαν τον Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ, ότι το Ι.Κ. δεν έχει ακόμα εξουδετερωθεί και ότι η αποχώρηση από τη Συρία μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωσή του. 
Συνεχίζοντας ο Γκράχαμ, που ήταν από εκείνους που είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση Τραμπ για αποχώρηση, είπε: "Ο Τραμπ μου είπε πράγμα που δεν γνώριζα. Μετά από αυτό, νοιώθω καλύτερα για το θέμα της Συρίας. Μου έδωσε το λόγο του ότι θα τελειώσει για πάντα με το Ι.Κ."
Στη συνέχεια, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γκράχαμ:
"Ο Πρόεδρος με την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Συρία, εξασφάλισε τα εξής: Πρώτον, το Ι.Κ. θα έχει εξουδετερωθεί εξ ολοκλήρου. Δεύτερον, το Ιράν δεν θα εγκατασταθεί στις περιοχές από τις οποίες θα αποχωρήσουμε. Τρίτον, οι Κούρδοι σύμμαχοί μας θα προστατευθούν. Ο Πρόεδρος Τραμπ εργάζεται με τους στρατιωτικούς διοικητές και τους συμμάχους, για να εφαρμοστούν τα ανωτέρω, όσο διαρκεί η αποχώρησή μας".
Μετά στην αναφορά αυτή, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Σερτνάρ Κιλίτς απάντησε ως εξής: 
 "Αξιότιμε Γεουσιαστά, όταν λέτε Κούρδοι σύμμαχοί μας, είμαι σίγουρος ότι δεν αναφέρεστε στο YPG/PYD. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα και το έχετε ομολογήσει, τις σχέσεις που έχει το YPG/PYD με το PKK...
... Θα είναι στρατηγικό λάθος να συνεχιστεί η υποστήριξη του YPG/PYD/PKK μετά την απόφαση Τραμπ".
Μετά τον πρέσβη ακολούθησε ανακοίνωση του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρείας, Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε: "Γνωρίζετε τη σχέση που έχει η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ με το PYD και το YPG και το έχετε δηλώσει δημοσίως. Ο ι τρομοκράτες δεν γίνεται να είναι σύμμαχοί σας. Όπως το Ι.Κ. δεν εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους, έτσι και το ΡΚΚ δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής".








The President will make sure any withdrawal from Syria will be done in a fashion to ensure: 1) ISIS is permanently destroyed. 2) Iran doesn’t fill in the back end, and 3) our Kurdish allies are protected.



1 σχόλιο:

  1. Ὀρθή Ἐπανάληψη.
    Παράκληση κάποιος νά τό γράψει και στά ἀγγλικά.

    Ὁ ὁρισμός τοῦ τρομοκράτη κατά τούς Τούρκους πάσχει σοβαρά:
    Οἱ Τοῦρκοι, θεωροῦν Τοῦρκο ὅποιον μιλᾶ τουρκικά και εἶναι μουσουλμάνος στήν Μικρά Ασία και πέριξ αὐτῆς.
    Τουρκική γλῶσσα μαζί μέ τόν μουσουλμανισμό, "καθιστᾶ" τό ἄτομο Τοῦρκο, ἀκόμη κι ἄν μέ τό ζόρι μαθαίνει τά τουρκικά στό σχολεῖο, ἀκόμη κι ἄν τυχόν μέ τό ζόρι ἤ σχετικά ἀδιάφορα δηλώνει μουσουλμάνος, ἀκόμη καί ἄν εἶναι ἄλλης ἐθνότητος!
    Πρόκειται γιά παράλογη "λογική", γιά ἰσοπέδωση.
    Κατά την "λογική" αὐτή τῶν Τούρκων, οἱ Κοῦρδοι εἶναι Τοῦρκοι, ἀλλά ἐπειδή δέν δέχονται τήν τρελλή "λογική" ἐξίσωση-ἰσοπέδωση Κούρδων καί λοιπῶν Μικρασιατῶν καί Τούρκων, εἶναι ἄρα τρομοκράτες!

    Οἱ "ἀποδείξεις" περί "τρομοκρατίας τῶν Κούρδων", προκαλοῦνται μέ φυσικό τρόπο ἀπό τήν ἴδια τήν Τουρκία, ὡς ἑξῆς:
    Αὐτή, ἀπαιτεῖ ἀπό τούς Κούρδους νά μιλᾶνε δημοσίως μόνο τουρκικά, νά μαθαίνουν στό σχολεῖο τά τουρκικά ὡς μόνη γλῶσσα τους, καί νά λένε ὅτι εἶναι Τοῦρκοι!
    Ὅταν ἡ Τουρκία θεωρεῖ "ἐπικίνδυνες" πράξεις τῶν Κούρδων, τό νά μιλᾶνε Κουρδικά καί νά μήν λένε ὅτι εἶναι Τοῦρκοι ἀλλά αὐτοί λένε ὅτι εἶναι Κοῦρδοι,
    καί τότε τό Τουρκικό κράτος ἀσκεῖ βία, ἀκόμη καί σέ μικρά παιδιά,
    τότε ἀντιδροῦν οἱ Κοῦρδοι καί ἀπαντοῦν μέ βία στήν βία, μἐ βόμβες στίς βόμβες, μέ ἐπιθέσεις κατά ἀμάχων στίς ἐπιθέσεις κατά ἀμάχων.
    Αὐτό, κατά τούς Τούρκους εἶναι ἀπόδειξη τρομοκρατίας ἐκ μέρους τῶν Κούρδων!

    Τό δέχονται αὐτό πράγματι οἱ ΗΠΑ; Πολύ ἀμφιβάλλω. - Γιά τό δε "ΡΚΚ" δέχθηκαν τήν "τρομοκρατική φύση του" ὅπως τούς τό ζητοῦσαν οἱ Τοῦρκοι, μέ βάση συμφέροντα πετρελαϊκῶν ἑταιριῶν τῶν ΗΠΑ κατά τά μέα τῆς δεκαετίας τοῦ 1990, καί διότι ἤθελαν νά ἐξαλείψουν τήν κουμουνιστική παράμετρο στήν μετέπειτα Κουρδία, παράμετρος πού ἔχει τελειώσει καί στούς ἴδιους τούς Κούρδους καί διεθνῶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.