14/12/18

Αποκλειστικό: Το μυστικό σχέδιο για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, και η Συμφωνία των Πρεσπών

Αποκλειστικό: Το μυστικό σχέδιο για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, και η Συμφωνία των Πρεσπών(Φωτ.: mfa.gr)
Σταύρος Καλεντερίδης
Η διαδικασία των τεσσάρων τροπολογιών του συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ολοκληρώθηκε. Οι τροπολογίες αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης και κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την τελική ψήφισή τους από την Ολομέλεια. Προχώρησαν παρά το ότι –όπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι της Ελλάδας– είναι προσχηματικές και αντιβαίνουν στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως μάλιστα αποκάλυψαν πηγές του ΥΠΕΞ στο pontos-news.gr, αυτό ακριβώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει το νέο αφήγημά της, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη γειτονική χώρα.
Η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι η τροπολογία για το όνομα της χώρας διατηρεί την ονομασία «Μακεδονία» και δεν αντικαθίσταται με το «Βόρεια Μακεδονία» στο άρθρο 36 του Συντάγματος, επικαλούμενη ιστορικούς λόγους. Αυτό όμως αντίκειται στο άρθρο 1§12 της Συμφωνίας των Πρεσπών που καλεί για αλλαγή όλων των άρθρων του συντάγματος της γείτονος. Ταυτόχρονα, αντικαθίσταται η μέριμνα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «Μακεδόνων που ζουν στις γειτονικές χώρες» με αυτά των «Μακεδόνων που ζουν στο εξωτερικό», δίχως έτσι να αλλάζει το νόημα του συντάγματος και δίχως να αντιμετωπίζεται οριστικά ο αλυτρωτισμός.
Προβληματικό είναι και το ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά τη σχετική κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα και όχι πριν, όπως προβλέπει το άρθρο 1§4/ε της Συμφωνίας.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του pontos-news.gr, η κυβέρνηση διαβλέπει εκλογική διέξοδο στις προσχηματικές τροπολογίες των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα εκφράσει την ανοιχτή αντίθεσή της με τις ανεπαρκείς συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της γείτονος, καταγγέλλοντας δημόσια τη Συμφωνία, δίχως όμως να την ακυρώσει.
Κατά το νέο αφήγημα, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι διατήρησε σιωπηλή στάση καθώς εξελίσσονταν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα εσωτερικά της.
Με το πέρας όμως των διαδικασιών, θα επιχειρήσει να περάσει το προφίλ της νομιμότητας και της υπευθυνότητας και να καταγγείλει τη διαδικασία καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να επανέλθει με νέες τροπολογίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως αναφέρουν πηγές από το ΥΠΕΞ, στην περίπτωση που τη στιγμή εκείνη το επιτρέψουν και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει από τη μια τις «γιορτινές» βροχές παροχών προς τους πολίτες, και από την άλλη τη σκληρή στάση που θα φαίνεται ότι κρατάει απέναντι στις τροπολογίες των Σκοπίων, και θα προχωρήσει σε εκλογές μετά τον Ιανουάριο, δίχως να έχει φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή.

(Φωτ.: ert.gr)
Με την τακτική αυτήν, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κερδίσει λίγο χρόνο και να οδηγηθεί σε εκλογές δίχως το πολιτικό κόστος της ψήφισης της Συμφωνίας, και καλλιεργώντας την εικόνα της πολιτικής δύναμης που σέβεται τα εσωτερικά των εταίρων της ενώ υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Στην περίπτωση αυτήν, οι πηγές του ΥΠΕΞ προβλέπουν πως θα βρεθεί κάποιος νέος συμβιβασμός για να επιστρέψει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή και να καταλήξει σε επικύρωση.
Οι ΑΝΕΛ και η στάση της ΝΔ
Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν δίνεται και πολιτική διέξοδος στους ΑΝΕΛ, μετά και τις απειλές για παραίτηση του προέδρου τους και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Σε αυτό ακριβώς το κλίμα ο Καμμένος έκανε λόγο και για «απαξίωση της Συνθήκης», μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική» μειονότητα και για διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν το νέο αφήγημα δεν εξασφαλίσει την εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι του ΥΠΕΞ διακρίνουν τροποποίηση της Συμφωνίας από την ΝΔ, με την οποία η γειτονική χώρα δεν θα κερδίζει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, αλλά θα διασφαλίζεται η ονομασία της ως «Βόρεια Μακεδονία», από την οποία μελλοντικά μπορεί σχετικά εύκολα να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει όλα τα παράγωγα εθνικά δικαιώματα (γλώσσα, εθνότητα, κτλ.).

8 σχόλια:

  1. Σενάρια, σενάρια σενάρια. Όλα για να κερδηθούν οι εκλογές. Αν ρε γαμώτο το πρόβλημά τους είναι ότι θα τους λείψει ο βουλευτικός-υπουργικός-πρωθυπουργικός μισθός. ας κάνουν στην άκρη για να μην μεγαλώσει το κακό, και ας τους κοπεί εφόρου ζωής ένα αντίστοιχο επίδομα. Θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας από προδοσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >αλλά τουλάχιστον θα έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας από προδοσίες<

      Ποιος σού το διασφαλίζει αυτό;

      Διαγραφή
  2. Πείτε στους ηλιθίους που κυβερνούν την χώρα ότι στο χωριό μου λένε "η νύφη εκλ..... Ο γάμος σχόλασε " τώρα βρε προδότες, τώρα που πουλήσετε την Μακεδονία, τώρα θα κάνετε κάτι !!!!! Και πάλι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καρέκλα !!! Ντροπή σας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The permanent solution to the Scpja issue is an agreement between Greece, Bulgaria and Albania as to how they will divide Scopja so it doesnt exist as a country anymore. Anything else is a bandaid.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θεωρώ το σενάριο του άρθρου ως πιθανό. Η συμφωνία θα περάσει, κατά πως φαίνεται, ως έχει. Και αυτή είναι η αποστολή του Τσίπρα από τους πάτρωνες του. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν την καθυστέρηση που περιγράφει το άρθρο. Δείτε μόνο τις μεθοδεύσεις της Δύσης προς τα Σκόπια για να ψηφιστεί και θα καταλάβετε την πρεμούρα. Παράμετροι όπως η καραδοκούσα Ρωσία, η ανάγκη επέκτασης του ΝΑΤΟ ξεφεύγουν σε σημασία από την ανάγκη να μείνει ο Τσίπρας και να κερδίσει τις εκλογές λες και νοιάζεται κανείς από τους πάτρωνές του. Το επιχείρημα ότι δεν ανέφερε τις ενστάσεις της η Ελληνική κυβέρνηση, όταν συζητούνταν στο γειτονικό κράτος, για να μην επέμβει στα εσωτερικά, είναι μάλλον άστοχο.

    Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα περιθώριο κινήσεων στο θέμα από τους εντολείς της.

    Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τη συμφωνία μετά το σχεδόν σίγουρο μπλοκάρισμα που θα λάβει χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα Σκόπια θα λέγονται Μακεδονία, ενώ θα ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει όσα έλεγε η Συμφωνία και άρα μπαίνουν στο ΝΑΤΟ.

    Η συμφωνία έλεγε ότι το κριτήριο είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο μέρη, όχι η πραγματική αλλαγή της ονομασίας (που δεν θα έρθει ποτέ).

    Εκεί θα είναι το απόλυτο ρεζίλεμα για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μέλλον των Σκοπίων, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, είναι Ελληνικό, όπως είναι και το μέλλον των μισών πληθυσμών της σημερινής Τουρκίας. Η ένωσή μας με τους Ρουμάνους, Σερβους και Ιταλούς είναι και αυτή θέμα χρόνου. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν μετά την επερχόμενη οριστική καταστροφή της λεγόμενης Γερμανίας, η οποία θα δώσει και θα χάσει τα παντα για να κρατήσει την Τουρκία ζωντανή, χωρίς να το καταφέρει. Λίγες προφητείες κακό δεν κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι αλλάζει στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας
    Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 21:57

    Τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης.

    Μιλώντας σε σχετική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κ. Μπαλτσίωτης είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή δέσμη στοχευμένων μέτρων «που εξορθολογίζουν το νομοθετικό πλαίσιο, ομογενοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες πολιτογράφησης, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύουν τη διαφάνεια».

    Συγκεκριμένα:
    Οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 από τις 30 ερωτήσεις, που θα επιλέγονται ηλεκτρονικά και τυχαία από ένα σύνολο 300 συγκεκριμένων ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες σε σχετική ιστοσελίδα προσβάσιμη σε όλους.
    Σταδιακά θα διαμορφωθεί ειδικό ενιαίο πανελλαδικά και υποχρεωτικό για όλους τεστ για τη διαπίστωση γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Έως τότε, η εξέταση της επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας θα διενεργείται από τις επιτροπές πολιτογράφησης, βάσει οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών που θα παρασχεθούν από επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.
    Μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ.
    Αναστέλλεται η διαδικασία πολιτογράφησης για όσους απουσιάζουν από τη χώρα μέχρι 18 μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά διατηρούν βιοτικούς δεσμούς στη χώρα – και επανεξετάζεται η διαδικασία μετά την εκ νέου εγκατάσταση στη χώρα, για διάστημα ισόχρονο με την απουσία τους.
    Ομογενοποιούνται για πρώτη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες απόδοσης ιθαγένειας, με αποτέλεσμα ο χρόνος εξέτασης να μειώνεται κατά ενάμισι έτος.
    Όσοι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του πότε ήρθαν στη χώρα, θα εξετάζονται από τις ήδη υπάρχουσες Επιτροπές Πολιτογράφησης, βάσει σαφών οδηγιών που θα εκπορεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών.
    Επιχειρείται να δοθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα των ανιθαγενών Ελλήνων Ρομά.
    Ευθυγραμμίζεται η ελληνική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την διαδικασία και την παροχή δυνατότητας απόδοσης ιθαγένειας σε ηλικιωμένους, πρόσωπα με νοητική υστέρηση ή βαριά ψυχική ασθένεια, τα οποία έως τώρα αποκλείονταν από τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

    naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

    https://www.naftemporiki.gr/story/1424286/ti-allazei-stin-apoktisi-tis-ellinikis-ithageneias

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.