31/12/18

Κίνδυνος να μείνουμε οι μισοί μέχρι το 2068



Η Ελλάδα γερνάει με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσα σε μία επταετία ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 360.000, μέσα στην επόμενη 12ετία θα μειωθεί κατά 770.000 και αν οι γεννήσεις κυμανθούν στα σημερινά άκρως χαμηλά επίπεδα, σε 35-50 χρόνια θα έχει μείνει ακριβώς ο μισός! Οι ηλικιωμένοι αυξάνονται, τα παιδιά μειώνονται, οι νέοι μεταναστεύουν, το εργατικό δυναμικό περιορίζεται, με τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία και στο ασφαλιστικό σύστημα. Εντούτοις, η τελευταία επίσημη συζήτηση, πριν από εκείνη του 2018 στη Βουλή, για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και διογκώνεται τις τελευταίες δεκαετίες έγινε πριν από περίπου 30 χρόνια. Τα πυροσβεστικά μέτρα –κυρίως επιδόματα σε πολύτεκνους και στη συνέχεια τρίτεκνους– δεν απέδωσαν. Το παιχνίδι χάνεται όταν οι κυβερνήσεις το μόνο που κάνουν είναι απλώς να ενδίδουν στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας.
Στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε ημερίδες και διεθνή συνέδρια, αλλά και στην Επιτροπή Δημογραφικού και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προ μηνών, αποκαλύπτουν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος που απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων, με τη δημιουργία ισχυρού διακομματικού οργάνου και παρέμβαση από το υψηλότερο επίπεδο. Δημογραφική πολιτική στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Το 2005, ύστερα από πρόταση του ΕΚΚΕ, ιδρύθηκε στο υπουργείο Υγείας το Ινστιτούτο Δημογραφικής Πολιτικής. Δεν λειτούργησε ποτέ και το 2016 οι αρμοδιότητές του απλά μεταφέρθηκαν στο ΕΚΚΕ.

Για τη συνέχεια kathimerini


1 σχόλιο:

  1. Το κρίμα στην όλη ιστορία δεν είναι ότι οι "Αλή" είναι πλέον σχεδόν όσοι και οι "Μιχάληδες", αλλά το ότι δεν φροντίσαμε να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας, δεν φροντίσαμε να τους μάθουμε τη γλώσσα μας και την ιστορία μας και φυσικά ούτε λόγος για να τους δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν και να φτιάξουν την δική τους πατρίδα, πράγμα που θα βοηθούσε και εμάς οικονομικά. Οπότε σε 2-3 γενιές, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν άραβες, ινδούς και ασιάτες 2-3ης γενιάς που θα είναι και θα αισθάνονται Ευρωπαίοι, θα μιλάνε μια από τις Ευρωπαϊκές γλώσσες, τη μητρική τους γλώσσα θα τη διδάσκονται στο σπίτι ή στη χειρότερη σε ειδικά σχολεία και η χώρα που τώρα τους φιλοξενεί θα έχει χτίσει όλα τα "εξοχικά" τους στη πατρίδα τους. Και εμείς θα έχουμε απλά ένα τσούρμο συμμορίες που θα μαχαιρώνονται μεταξύ τους, δεν θα γνωρίζουν ούτε δύο λέξεις Ελληνικά, ενώ φυσικά θα καλούμαστε εμείς να πληρώνουμε για την επιβίωση τους και παράλληλα εννοείται πως θα πληρώνουμε διάφορες κυρώσεις για μη σεβασμό των δικαιωμάτων τους ενώ αυτοί θα έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν, όχι από το νόμο αλλά από την αδιαφορία μας. Με βάση τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα για εκεί πηγαίνει το πράγμα και να μην έχουμε αυταπάτες. Τέτοιες καταστάσεις έχουν 1 μόνο κοινό χαρακτηριστικό το "point of no return". Το θέμα είναι εάν θα βρούμε ως έθνος την ταπεινότητα να καθίσουμε να συζητήσουμε μια λύση που να είναι προς το κοινό συμφέρον μας, πριν να είναι αργά, πριν να γίνουμε Κοσσυφοπέδιο ή Κριμαία. Το πλέον εξοργιστικό στην όλη ιστορία είναι η υποκρισία όλων των πολιτικών/ΜΚΟ/αριστερών/φιλάνθρωπων/κεερφα/αναρχικών και άλλων ψευτο-υπερασπιστών που εκμεταλλεύονται των πόνο αυτών των ανθρώπων, στοιβάζοντας τους σε "μέρη" που περισσότερο μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης, μόνο και μόνο για να βάλουν μερικά νούμερα στο βιογραφικό τους και μερικά ψηφία στο πορτοφόλι τους, ενώ στη πραγματικότητα ότι κάνουν είναι μόνο λόγια και τίποτα παραπάνω, τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνω εγώ αυτή τη στιγμή για παράδειγμα γράφοντας αυτό το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.