28/12/18

Ο βασιλιάς είναι επικίνδυνος…

Τον Αύγουστο του 1914 η Γερμανία παραβίασε την ουδετερότητα του Βελγίου για να επιτεθεί στη Γαλλία. Αμφότερες οι χώρες (Βέλγιο, Γαλλία) ήταν σύμμαχοι της Αγγλίας στο πλαίσιο της "Τριπλής συνεννόησης" μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
Στην Αγγλία υπήρξαν αρκετές ισχυρές φωνές (στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία) που προέτρεπαν να μην τηρήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της έναντι των συμμάχων και να μην εμπλακεί στον πόλεμο.  Ο Κάιζερ της Γερμανίας τόλμησε να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο "Σλίφφεν", σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση εναντίον της Ρωσίας και της Γαλλίας γιατί είχε κακή πληροφόρηση και λάθος εκτιμήσεις πως η Αγγλία δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο. 
Η ηγεσία της Αγγλίας όμως έκρινε πως η χώρα έπρεπε να μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της προκειμένου να μπορεί και στο μέλλον να την εμπιστεύονται και να επισυνάπτουν συμμαχίες μαζί της. Τουτέστιν, έκρινε πως έπρεπε να μείνει συνεπής προκειμένου να διατηρήσει το δίκτυο συμμαχιών που της εξασφάλιζε διεθνή ισχύ, μέρος της οποίας εισέπραττε ως οικονομική ισχύ και κοινωνική ευημερία. 

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Μά ὁ Τράμπ δέν εἶναι βασιληάς! Οὐδέποτε ἐπιδίωξε νά εἶναι. Εἶναι γνήσιος Ἀμερικάνος τῶν ΗΠΑ, ἕνας WHASP πού δέν ἀκολουθεῖ μόνο συμβούλους, ἀλλά καί τόν ἑαυτό του, κάνοντας ἔτσι βεβαίως καί λάθη.
    Σέ αὐτή τήν βάση, δἐν τοῦ λένε τίποτα ὅσοι ἐπιμένουν "ἠθικά" ἤ ἀντίθετα πρός τή βούλησἠ του. Πρέπει νά ἐπιμείνουν στό:
    "Τράμπ, νομίζω ὅτι ἔκανες λάθος (a mistake), ἐμπιστεύεσαι τούς wrong people, καί τό ISIS θά ἡρεμήσει εἰκονικά μέχρι νά τό δοῦμε νά δρᾶ γιά τά καλά καί στίς ΗΠΑ. Ἔχεις τήν δύναμη νά σὠσης τήν κατάσταση, ἔστω καί τώρα, ἴσως καί χωρίς νά ἐπιστρέψουν οἱ δυνάμεις μας στό ἔδαφος, ἀφοῦ ἔτσι ἀποφάσισες. Ὕστερα, οἱ Κοῦρδοι εἶναι φίλοι μας, τό
    ἀπέδειξαν, καί μποροῦμε νά ἔχουμε καλές μπίζνες μἐ αὐτούς".
    Ὄχι μεγάλα λόγια γιά μεγάλα καί μή ἁπτῶς ὑλικά συμφέροντα. Ὄχι raison d'état στον Τράμπ.
    Οὔτε τήν δική του raison d'état ἀντιλαμβἀνεται, οὔτε τήν raison d'état τοῦ Ἐρντογκάν ἀντιλήφθηκε.
    Γι' αὐτό τήν πάτησε καί τόν ἐμπιστεύθηκε:
    Τό ΙΣΙΣ θά κρυφθῆ στόν φερετζέ τῶν χανούμισων τῆς Τουρκίαςκαί θά ξεφυτρώσει ὅπου γῆς καί ὅπου διαταχθῆ ἀπό τήν Τουρκία. Ἀκόμη καί μέσα στό Ἰσραήλ σέ πρώτη φάση.

    Τό σφἀλλειν ἀνθρώπινο, καί ὁ Τράμπ αὐτό τό ξέρει. Γι'αὐτό "τοὔκοβε" καί ἔγινε Πρόεδρος τῶν ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο.Κ.Αλλά ας το δούμε και από την αλλη πλευρά;
    Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη η ίδια από συμμάχους,ιδίως τώρα που έχει το σχιστολιθικό αέριο.
    Ναι,οι σύμμαχοί της την έχουν ανάγκη.Οχι όμως η ίδια τους συμμάχους της.
    Και αυτό διότι οι σύμμαχοί της δεν την βοήθησαν εναντίον της Κίνας,ούτε της ρωσίας.
    Οι γερμανοί το παίζουν φιλο-κινέζοι και φιλο-ρώσοι σχεδιάζοντας τις νέες οδούς του μεταξιού και τον νορντ-στρημ.
    Οι γάλλοι και λοιποί ευρωπαίοι ακολουθουν κατά πόδας τους γερμανούς.
    Οπότε και στέλνουν τους μετανάστες στην ευρώπη,αποσύρουν κάθε υποστήριξη στους συμμάχους τους,τους αφήνουν να αναπτύξουν ακροδεξιές κυβερνήσεις και να διαλυθεί η Ε.Ε. γιά να αποτελέσουν, όπως το υπολογίζουν, κίνδυνο γιά την ρωσία και άροντας την παγκοσμιοποίηση που επέβαλλαν από το '90 με σκοπό να υποτάξουν την Κίνα η οποία όμως άντιστάθηκε στην αμερικανική διείσδυση,ελπίζουν να την σταματήσουν.
    Σε όλη αυτό το σχεδιασμό, το στρατιωτικο-βιομηχανικό της κατεστημένο ομού μετά του τραπεζικου συστήματος είναι απόλυτα σύμφωνο με τις κινήσεις Τραμπ ο οποίος ακολουθεί πιστά το σχέδιο και οι λοιποί απλά κράχτες που θολώνουν τα νερά ή εμπάση περιπτώση που απλά αντιφρονούν.
    Χου κέαρς...
    Οσον αφορά τους κούρδους,ίσως,θεωρούν ότι η τουρκία είναι καλύτερη ως αντίπαλος του ιραν και βέβαια και της ρωσίας.
    Αρα,την Ελλάδα δεν την έχουν γιά εχθρό της τουρκίας με πολέμικλες συρράξεις,αλλά μάλλον για τυράκι στην φάκα,άν οι τούρκοι ακολουθήσουν το γνωστό σχέδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.