29/12/18

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Ιεράπολη - Τι θα δώσουν οι Τούρκοι στη Ρωσία;

Σημαίες της Ρωσίας και της Συρίας σε κτίρια της κωμόπολης Αρίμα, που βρίσκεται δυτικά της Ιεράπολης/Μένπετζ

Εντάθηκαν οι διπλωματικές επαφές σε πολλά επίπεδα, μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και τις απειλές της Τουρκίας να εισβάλει στα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι μαζί με τους Αμερικανούς.
Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Κούρδων, Συρίας και Ρωσίας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού από χθες έχουν εγκατασταθεί μονάδες του στρατού της Συρίας στον κωμόπολη Αρίμα, που βρίσκεται δυτικά της Ιεράπολης, ενώ καταγράφεται και παρουσία Ρώσων στην περιοχή, χωρίς να υπάρχουν άλλες πληροφορίες γι' αυτό.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ αναφέρει ότι οι μονάδες του στρατού της Συρίας έχουν ταχθεί αμυντικά μαζί με τμήματα της λαϊκής άμυνας της Ιεράπολης, ενώ στα κτίρια της πόλης έχουν αναρτηθεί σημαίες της Συρίας και της Ρωσίας.
Όσον αφορά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία, ο Ερντογάν, φέρεται να προτείνει τώρα στον Τραμπ να μην αποσύρει τα στρατεύματα, αλλά να συνεργαστεί με την Τουρκία, για να εισβάλουν τα τουρκικά στρατεύματα, να εκδιώξουν τους Κούρδους και να εξουδετερώσουν τα τελευταία ερείσματα του ISIS στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη.
Όσον αφορά τις διπλωματικές επαφές της Τουρκίας με τη Ρωσία, που κορυφώνονται σήμερα με την μετάβαση των Τσαβούσογλου, Ακάρ, Φιντάν και Καλίν, στη Μόσχα, κουρδικές πηγές θεωρούν ότι η Τουρκία θα προτείνει στη Ρωσία την ολοκληρωτική παράδοση της περιοχής Ιντλίμπ στη Συρία-Ρωσία, για να λάβει ως αντάλλαγμα την Ιεράπολη/Μένπετζ.
 Εν τω μεταξύ, ενώ είχαν αρχίσει να αποχωρούν σταδιακά κάποια τμήματα του στρατού των ΗΠΑ, μετά την είσοδο του στρατού της Συρίας στην Αρίμα, περίπολοι Αμερικανών στρατιωτών εμφανίστηκαν στο εσωτερικό της Ιεράπολης αλλά και στην όριο γραμμή που καθορίζεται από τον ρου του ποταμού Σαχούρ, βόρεια της Ιεράπολης.

Όσον αφορά την Τουρκία, μπροστά στον κίνδυνο να βρει μπροστά της στρατεύματα της Συρίας υποστηριζόμενα από τους Ρώσους στις περιοχές που θα εκκενώσουν οι Αμερικανοί, προσπαθεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, προτείνοντας από τη μια πλευρά στη Ρωσία την ανταλλαγή Ίντλιμ - Ιεράπολης και από την άλλη στις ΗΠΑ να παραμείνουν και να αποχωρήσουν μόνο αφού η Τουρκία καταλάβει τις περιοχές που κατέχουν σήμερα Αμερικανικά στρατεύματα σε συνεργασία με τους Κούρδους.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Ρωσία έδωσε άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στην ΑΣλ Μπαμπ, όταν η Τουρκία σε αντάλλαγμα απέσυρε τις υποστηριζόμενες από αυτήν ισλαμιστικές ομάδες από το Χαλέπι, το οποίο κατέλαβε η Συρία με τη Ρωσία.
Το ίδιο έγινε και με την Γκούτα και το Αφρίν. Δηλαδή, η Τουρκία δέχτηκε να αποσύρει τα ενεργούμενά της από την Γκούτα για να την καταλάβει ο στρατός της Συρίας με τη Ρωσία και ως αντάλλαγμα πήρε το πράσινο φως από τη Ρωσία να εισβάλει στο Αφρίν.

Τέλος, ενώ σήμερα καταφθάνουν στη Μόσχα οι Τσαβούσογλου, Ακάρ, Φιντάν και Καλίν, η ίδια αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον τις 8 Ιανουαρίου, επίσκεψη που σχετίζεται με την ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς των ΗΠΑ ότι "θα δοθούν οι Πάτριοτ στην Τουρκία, μόνο σε περίπτωση που ακυρώσει την προμήεια των S-400".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.