19/12/18

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με παρουσία των ΗΠΑ

Κυπριακό, ενέργεια είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένη στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ. Στη Σύνοδο θα τεθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις, το Μεσανατολικό, η έρευνα και η καινοτομία, εκπαίδευση, τουρισμός, επικοινωνίες, γεωργία, κυβερνοασφάλεια και άλλα. Θα υπογραφούν διμερή και τριμερή Μνημόνια Συναντίληψης και θα ακολουθήσουν δηλώσεις από πλευράς των τριών ηγετών.
Στη Σύνοδο θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά και οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν αποκρύβουν το ενδιαφέρον τους για τα θέματα ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εκπροσώπηση θα γίνει είτε διά του Αμερικανού υφυπουργού των Εξωτερικών ή του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Η αμερικανική παρουσία έχει τη σημασία της λόγω των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως και των δοκιμασιών στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ισραήλ, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο μαζί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, σήμερα. Θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.
Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει το πρωί της Πέμπτης με διμερείς κατ' ιδίαν συναντήσεις των ηγετών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τριμερής κατ' ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών. Μετά τις δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 20ής Δεκεμβρίου. 

Και τριμερής με Ιορδανία
Θα προηγηθεί σήμερα υπουργική τριμερής με Ελλάδα και Ιορδανία στη Λευκωσία, με συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του υπουργού Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Ayman Al Safadi και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Οι εργασίες της συνάντησης θα φιλοξενηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των τριών Υπουργείων. Στόχος της τριμερούς υπουργικής συνάντησης της Λευκωσίας είναι η ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας μέχρι σήμερα, o συντονισμός για τα επόμενα βήματα και την πιθανή επέκτασή της σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι μεταξύ άλλων η παιδεία και η καινοτομία, καθώς και η προετοιμασία ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Ιορδανό ομόλογό του όσο και με τον Έλληνα αναπλ. υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα τεκταινόμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών
Η Λευκωσία προωθεί την υλοποίηση της απόφασης της να φιλοξενήσει Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Σχηματισμών από χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για το θέμα ενημέρωσε την τριμερή υπουργική σύνοδο με Ελλάδα και Παλαιστίνη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Γραμματεία στόχο έχει τον συντονισμό των δράσεων και την υλοποίησή τους προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να κερδίζουν χρόνο.

Και τριμερής Επιμελητηρίων 
Στην Μπερ Σεβά, το Ισραήλ θα φιλοξενήσει και τριμερή συνάντηση των προέδρων των εμπορικών επιμελητηρίων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης δήλωσε ότι θα συζητήσει με τους ομολόγους του Uriel Lynn της Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ισραήλ και Κωνσταντίνο Μίχαλο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, θέματα που άπτονται της ενίσχυσης των άριστων οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των τριών χωρών. Σημείωσε ότι θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα έρευνας και καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), στα οποία το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη εμπειρία.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.