3/12/18

Μέσα στον Δεκέμβρη η Ενωτική Σύνοδος στην Ουκρανία

  Αριστείδης Βικέτος    
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα συνέλθει στο Κίεβο η Ενωτική Σύνοδος της Εκκλησίας Ουκρανίας, η οποία θα εκλέξει τον Προκαθήμενό της. Αυτός θα είναι ο αποδέκτης του Πατριαρχικού Τόμου της ανάδειξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Της συνόδου θα προεδρεύσει ο μητροπολίτης Γαλλίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Εμμανουήλ και αναμένεται να συμμετάσχουν οι κανονικοί αρχιερείς, που το επιθυμούν, από όλες τις εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες της χώρας. Δηλαδή, τόσο από την Εκκλησία, που σήμερα τελεί υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας, όσο και από τους πρώην σχισματικούς.
Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εν όψει της έκδοσης του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, κατάρτισε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Ουκρανίας, ο οποίος θα συζητηθεί στην Ενωτική Σύνοδο.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει το σωστό και πως «στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας Εκκλησίας στην Ουκρανία, ώστε να καταργηθούν de facto τα σχίσματα». Μιλώντας σε προσκυνητές και επισήμους στο Φανάρι στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, ο κ . Βαρθολομαίος έκανε σαφές πως «είναι δικαίωμα των Ουκρανών Ορθοδόξων να έχουν κι αυτοί την Αυτοκέφαλη ανεξάρτητη Εκκλησία τους. Όπως απέκτησαν τη δική τους Αυτοκέφαλη Εκκλησία όλοι οι λαοί των Βαλκανίων με πρώτη την Ελλάδα». Επίσης, είπε πως «το ξέραμε ότι θα εστεναχωρείτο η αδελφή Εκκλησία Ρωσίας, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» και εξέφρασε την ελπίδα πως τελικά «…από πλευράς Μόσχας θα επιδειχθεί κατανόηση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «δεν σκοπεύει να επιτρέψει τη διακοπή Κοινωνίας, την οποία αποφάσισε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο το Πατριαρχείο Μόσχας», και υπογράμμισε ότι «δύναμή μας είναι η ενότητα της Πίστης και το κοινό Ποτήριο».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν αρχιερείς του Πατριαρχείου και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου, Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροτόνησε στον βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Ανδρέα Κρότσακ, ουκρανικής καταγωγής, δίνοντάς του το όνομα Ιάκωβος.   

Ο ΙΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, επισκέφθηκε πριν μερικές μέρες τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησε το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Αρχιεπίσκοπος υπέδειξε ότι είναι λανθασμένη η απόφαση για διακοπή της Ευχαριστιακής Κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι σύναξη Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών «δικαιούται να συγκαλέσει μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ουδείς άλλος».
 
Ο κ. Ιλαρίων πήγε και στο μετόχι της Μονής Κύκκου όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο, στην οποία ήταν παρών, μεταξύ άλλων, και ο Μητροπολίτης Ταμασσού, Ησαΐας. Ο κ. Ιλαρίων συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρέσβη, Στανισλάβ Οσάντσι.
Φιλελεύθεορς

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.