7/12/18

Δημογραφικό: Το παγόβουνο κινείται

Του Πλάτωνα Τήνιου*
Το δημογραφικό είναι σαν ένας παγετώνας στο βουνό. Είναι τόσο μεγάλος που είναι τμήμα του τοπίου – που συνηθίζουμε και θεωρούμε δεδομένο. Όμως, ο παγετώνας κινείται, στην αρχή αργά και ανεπαίσθητα. Ξαφνικά όμως ο παγετώνας μπορεί να επιταχυνθεί.  Τμήματά του μπορεί να αποκολληθούν, να καταρρεύσουν και να καταπιούν ολόκληρα χωριά.
Η κίνηση του δημογραφικού -στην Ελλάδα και στην Ευρώπη – είναι γνωστή από το 1980. Το 1997 ο Γιάννης Σπράος προειδοποίησε ότι το δημογραφικό θα οδηγούσε σε κατάρρευση του ασφαλιστικού πριν το 2010. Η προειδοποίηση λοιδορήθηκε και ξεχάστηκε. Τώρα, όμως η κίνηση επιταχύνεται και ο παγετώνας είναι ορατός σε όλους.
Το τελικό δημογραφικό αποτέλεσμα προκύπτει από ισορροπία μεταξύ τριών δυνάμεων:
Δύναμη πρώτη: Μακροβιότητα. Ζούμε όλοι περισσότερο και ως επί το πλείστον καλύτερα. Η τάση αυτή θα συνεχίσει, πιθανώς επιταχυνόμενη, ίσως μάλιστα δραματικά. Αυτό είναι καλό – μας δίνει ευκαιρίες που δεν είχαμε πριν, φτάνει να τις αξιοποιήσουμε.
Δύναμη δεύτερη: Γεννητικότητα. Οι μητέρες κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό ισχύει παντού, αν και ίσως περισσότερο στη Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος). Και αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, καλό: Τα ορφανοτροφεία είναι άδεια. Φροντίζουν οι γονείς τα λιγότερα παιδιά τους πιο εντατικά: φροντιστήρια, σχολές χορού, μεταπτυχιακά, κομπιούτερ κινητά.
Δύναμη Τρίτη: Μετανάστευση. (Αφίξεις μείον αναχωρήσεις) αναπληρώνουν τάσεις μείωσης του πληθυσμού. Χάρις στην τόνωση από την μετανάστευση ο συνολικός πληθυσμός της Ευρώπης απέφυγε να μειωθεί από το 2000 και μετά.

Για τη συνέχεια Liberal

4 σχόλια:

  1. Βασικά το άρθρο λέει πως έχουμε υπογεννητικότητα, οι πιο άξιοι Έλληνες, αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την πολιτική-οικονομία-υπογεννητικότητα φεύγουν. Οπότε μας μένουν οι άχρηστοι πολιτικοί που με το σύμφωνο για την μετανάστευση του ΟΗΕ, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία τριτοκοσμική χώρα σαν την Αιθιοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3 καλά άρα καλά πάμε. Φέρτε μετανάστες όσους μπορείτε.Όποιος μπαίνει αυτόματα ιθαγένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έκανα 3 , δεν ήθελα ουτε επιδόματα, ούτε βοηθήματα ούτε να μου χαρίσουν τίποτα, Ήθελα να μην ανησυχω για την ασφάλεια των παιδιών μου.
    Ήθελα ο χασισεμπορας να μην είναι έξω απο το σχολείο
    Ήθελα το σχολειο να μπορουσε να κάνει κάτι για το μπουλινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφου η ανεργια ειναι δομικη στην Ευρωπη, γιατι να κανεις πανω απο ενα παιδι? Για να καταντησει να ειναι αραχτος στη καφετερια με κανενα ψωροεπιδομα? Ολη η παραγωγη εχει μετακομισει στην Ασια. 2 εκατομμυρια διαδακτορες ειστημων βγαινουν καθε χρονο στην Κινα Ινδια (και λιγους λεω). πΩς ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥς ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΠΟΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.