1/12/18

Απαιτεί γραπτώς τις θέσεις Άγκυρας και Ακιντζί ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης

Τις θέσεις της Άγκυρας και του Ακιντζί γραπτώς θέλει ο Νίκος Αναστασιάδης πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προσφάτως σε γεύμα εργασίας με πρέσβεις της ΕΕ. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Αυστρίας με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό που προκύπτει μέσα από την τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη σ' ό,τι αφορά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι πως: 
1. Ο ίδιος είχε υποβάλει ουσιαστικές προτάσεις επί του Πλαισίου Γκουτέρες. Επισημαίνει ότι είναι βασικό πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσουν τις θέσεις τους γραπτώς.
2. Ελπίζει ότι οι συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ θα οδηγήσουν σε συμφωνημένους Όρους Αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών. 
3. Η μη λύση και η μη λειτουργική λύση μπορεί να οδηγήσουν στα ίδια τραγικά αποτελέσματα, προσθέτοντας περισσότερα βαρίδια στο Κυπριακό. 
4. Η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει στους Κύπριους να διαπραγματευτούν για να φτάσουν σε μια λύση. 
5. Συμβούλιο Ασφαλείας και Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν ενισχυμένο ρόλο στα θέματα ασφάλειας και να εγγυηθούν την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των προνοιών της λύσης.  
Ιδιαίτερης ανάγνωσης θα πρέπει να τύχουν τα όσα υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους πρέσβεις της ΕΕ τους οποίους ουσιαστικά κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί στο πώς προσεγγίζουν το Κυπριακό και πώς ασκούν κριτική. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από πλευράς Προέδρου στη δράση της Τουρκίας στο Στρασβούργο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στηλίτευσε το γεγονός ότι η Τουρκία προκαλεί με τη συμπεριφορά της, καθώς αποχωρεί από τις συνεδρίες της Επιτροπής Υπουργών όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την ίδια, δηλαδή καταδικαστικές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
 
Παράλληλα, άφησε να φανεί η δυσφορία του για τη συμπεριφορά ορισμένων κρατών στο Συμβούλιο της Ευρώπης σ’ ό,τι αφορά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.