19/12/18

Αυτό κάποιοι κάποτε το έλεγαν "ξεπούλημα" - «Κλειδώνουν» οι κοινοπραξίες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Εντός Χριστουγέννων οριστικοποιούνται τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το 50,1%
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Του Κώστα Δεληγιάννη 
kdel@naftemporiki.gr
Σε αρκετά στενό χρονικό ορίζοντα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει διεργασίες για τη δημιουργία συμπράξεων στη διεκδίκηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα οριστικοποιηθούν τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το πλειοψηφικό μετοχικό «πακέτο» του Ομίλου. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για «κάθοδο» στη φάση των δεσμευτικών προσφορών μαζί με τις Glencore και Vitol, δηλαδή τις δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο αμερικανικό fund Carlyle και την αλγερινή Sonatrach, οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Glencore και τη Vitol αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχει επισημοποιηθεί κάποια σχετική συμφωνία. Έτσι, δεν αποκλείεται στα σχήματα που τελικά θα δημιουργηθούν να υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες εντούτοις είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκαταλέγεται κάποια από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου. 
Τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ τοποθετούν χρονικά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς, σημειώνοντας ότι ικανοποιητική εξέλιξη θα είναι να κατατεθούν προσφορές και από τους δύο διεκδικητές, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο περιορισμένος ανταγωνισμός είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά το διαμορφούμενο τίμημα. Πάντως, όπως συμπληρώνουν, η πώληση του 50,1% του Ομίλου δεν θα πρέπει να αποτιμηθεί αποκλειστικά με κριτήριο το ποσό της αγοραπωλησίας, αλλά και βάσει των δυνατοτήτων που θα προσδώσει στον Όμιλο η καινούργια μετοχική σύνθεση, για άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας του Ομίλου σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.

Ακολουθεί η ΔΕΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ θα αποτελέσει την πρώτη σελίδα για το 2019 του κεφαλαίου των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων. Η επόμενη σελίδα αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς η πρόσφατη θετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμφωνία της επιχείρησης με τη Shell ήρε και την τελευταία εκκρεμότητα. Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ μετά τη «διχοτόμηση» της ΔΕΠΑ σε μία εταιρεία με τις εμπορικές δραστηριότητες και σε μία που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων. Κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από το Κοινοβούλιο, για τη διάσπασή της σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών».
Όπως είναι ήδη γνωστό, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την πώληση του 50,1% της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και του 14% της «ΔΕΠΑ Υποδομών», ώστε στη δεύτερη το Δημόσιο να διατηρήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο. Όσον αφορά τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας», ενδιαφέρον για τη διεκδίκησή της έχουν εκδηλώσει δημόσια η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ και ο Όμιλος Κοπελούζου. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίησή της «αγγίζει» και τα ΕΛΠΕ, με δεδομένο ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Όμιλος δεν θα συνεχίσει να έχει ρόλο παθητικού μετόχου στη νέα εταιρεία, το οποίο και θα αποτελέσει τον γνώμονα για το αν θα πουλήσει ή όχι το μερίδιό του. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη των ΕΛΠΕ.
Αποθήκη φ. αερίου

Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετεί το ΤΑΙΠΕΔ την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση και του εξαντλημένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα, με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση ως αποθήκης φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σχεδίαση του εν λόγω διαγωνισμού είναι περίπλοκη και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, καθώς η συγκεκριμένη υποδομή παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχει κληθεί να παραχωρήσει το Ταμείο.
Το κοίτασμα έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2011, ενώ η μετατροπή του σε αποθήκη φυσικού αερίου είναι ενταγμένη στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), καθώς θεωρείται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής. Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός αναφέρεται σε μια χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβ. μέτρων καυσίμου, από τα οποία θα είναι ανακτήσιμα τα 350 εκατ. κυβ. μέτρα. 
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.