27/12/18

Ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τι λένε διπλωματικές πηγές της Ελλάδας

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Η κυβέρνηση φαίνεται να επισπεύδει τις διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. «Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί», λένε διπλωματικές πηγές.
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν διπλωματικές πηγές, την ώρα μάλιστα που το θέμα συνεχίζει να διχάσει την κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διπλωματικές πηγές, και όπως μεταδίδει το skai.gr, έως τον Μάιο θα έχει επικυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. «Όχι δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ. Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί», επισημαίνουν μάλιστα.
Όπως παρατηρούν, άλλωστε οι εν λόγω πηγές, οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο Σύνταγμα των Σκοπίων ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.
Αυτά, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος επιμένει στη θέση του όσο αφορά στο Σκοπιανό. «Μπορεί να είναι η τελευταία φορά ως υπουργός Εθνικής Άμυνας», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στα φυλάκια Νυμφαίας, Πλαγίων, Πετάλου και Γέφυρας Κήπων. «Είναι γνωστό ότι έχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από Υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα αποχωρίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό», είπε ακόμη.
Όσον αφορά δε στο στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, οι παραπάνω διπλωματικές πηγές λένε ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες, ώστε αυτό να διεξαχθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Οι πηγές αναφέρθηκαν και στο επίπεδο των ελληνο-τουρκικών, αλλά και τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι η στάση των ΗΠΑ σε Τουρκία είναι ξεκάθαρη, καθώς έχουν προειδοποιήσει ότι αν προχωρήσουν στην αγορά του αντιεροπορικού συστήματος S-400,  θα υπάρξουν κυρώσεις.
«Δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη», διαμηνύουν τέλος, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις. 

3 σχόλια:

  1. Tsipras knows he has very little time left in power and he is trying to complete the agreement sooner than later. If he does he will need 50MAT squadrons for any public appearance and not just 18 he used in Thessaloniki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρός τί "τό επικείμενο ταξίδι πρωθυπουργού στην Τουρκία", καί "οι προσπάθειες, ώστε αυτό να διεξαχθεί μέσα στον Ιανουάριο";
    Καμία κρυφή συμφωνία τύπου Σκοπίων σέ βάρος μας ἔχει ἑτοιμάσει ὁ Κοτζιάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.