24/12/18

Το μαλακό προσκέφαλο της ελευθερίας στα χώματα της Βορείου Ηπείρου και η απίστευτη αθλιότητα ορισμένων "δημοσιογράφων"

Γράφει η Μυρένα Σερβιτζόγλου*
Η δημοσιογραφία δεν χρειάζεται τη σκύλευση «κοιμητηρίων» και «σκελετών» για να σταθεί και να υπάρξει.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής στις 5 Νοεμβρίου αναρτήθηκε δημοσίευμα με τίτλο «Τα κοιμητήρια και οι “σκελετοί”». Το άρθρο ελέγχεται ως προς ανακρίβειες, παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις γεγονότων, έστω μη ηθελημένες.
Στην αρχή του κειμένου ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του την 28η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, είχε οδηγήσει μαζί με «ομοϊδεάτες» του συγγενείς πεσόντων του 1940 σε ένα νεκροταφείο στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στο χωριό Επισκοπή. Όταν «ο γράφων τρεις μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, επισκέφθηκε το σημείο, υπήρχαν υπολείμματα ενός στεφανιού που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή». Ο βοσκός που οδήγησε τον υπογράφοντα στο σημείο «γελά» με την πλάνη του Κατσίφα και των υπολοίπων, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι οι τάφοι δεν ανήκουν σε Έλληνες, αλλά Ιταλούς.
(α) Οι λέξεις «ομοϊδεάτες» και «Χρυσή Αυγή» δημιουργούν εντυπώσεις για τον τεθνεώτα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Ο Κατσίφας και η οικογένειά του σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων και μαρτυρίες Ελλήνων του Νότου της Αλβανίας υποστήριζαν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης στην Αλβανία.
(β) Ο δημοσιογράφος προφανώς αναφέρεται στην επίσκεψη του «Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914» ανήμερα της 28η Οκτωβρίου το 2017 στο κοιμητήριο κοντά στην πυραμίδα 24 πάνω στην ελληνο-αλβανική συνοριογραμμή, στις πλαγιές του υψώματος 669 του όρους Μπουρέτου. Υπάρχει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους με φωτογραφίες της επίσκεψης και του στεφανιού στο οποίο αναγράφεται μόνο η ονομασία του Συλλόγου.
(γ) Ο πολιτικός Γιώργος Σούρλας σε βιβλίο του υποστηρίζει ότι στο εν λόγω νεκροταφείο οι τάφοι ανήκουν σε Έλληνες πέραν πάσης αμφιβολίας. Υπάρχει κατάλογος του ΥΠΕΘΑ με τα ονόματα των πεσόντων και τα σημεία στα οποία σκοτώθηκαν. Πολλές φορές κατά το παρελθόν συγγενείς των πεσόντων έχουν επισκεφθεί το μέρος.
(δ) Ο υπογράφων αναφέρει ότι ο βοσκός γελά, γεγονός το οποίο μπορεί στον ίδιο τον βοσκό να είναι συγγνωστό, ως δημοσιογραφική όμως αναφορά απάδει, δεδομένου ότι χλευάζει τον σκληρό πυρήνα και απαρχή κάθε πολιτισμού, που είναι η μνήμη των νεκρών και η απόδοση τιμών σε αυτούς.
Ο δημοσιογράφος εμφανίζει τον Κατσίφα ως πρωταγωνιστή κι άλλων επεισοδίων στο παρελθόν με υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες που κρεμούσε στην πλατεία του χωριού του. Κλιμακώνει τον συλλογισμό του με τον προβληματισμό για το ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική για το ελληνικό κράτος στις περιοχές που διαβιοί ακόμη η ελληνική μειονότητα. Ο υπογράφων αποδίδει έμμεσα τον χαρακτηρισμό «τρελό» στον θανόντα, ενώ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις βορειοηπειρωτικών συλλόγων ο Κατσίφας προτίθετο να διαφύγει στην Ελλάδα από τα βουνά προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη.
(α) Η αναφορά σε επεισόδια χωρίς τεκμηρίωση με συγκεκριμένα γεγονότα και λεπτομέρειες εμφανίζεται ως έωλη. Ο Κατσίφας ως μέλος της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) της Αλβανίας είχε αναφαίρετο δικαίωμα να αναρτήσει το εθνικό σύμβολο της πατρίδος του.
(β) Την ελληνική εξωτερική πολιτική ορίζει η Ελληνική Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών. Την ελληνική εξωτερική πολιτική εφαρμόζουν και υλοποιούν οι στις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές ανά τον κόσμο διορισμένοι Έλληνες διπλωμάτες. Ερώτημα αποτελεί αν ο υπογράφων το συγκεκριμένο άρθρο ήγειρε το ίδιο ερώτημα όταν πρώην υπουργός της Κυβέρνησης και ΕΛΑΣ έσπευσαν, ως μη όφειλαν, να προκαταλάβουν το ελληνικό ΥΠΕΞ έχοντας ενστερνιστεί την αλβανική αφήγηση περί γεγονότων.
(γ) Ο όρος τρελός έχει αποδομηθεί στην «Ιστορία της Τρέλας», όπου ο Φουκώ αναδεικνύει ότι ο όρος καθιερώθηκε από τους μονάρχες για την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων.
(δ) Ο ισχυρισμός ότι ο Κατσίφας ήθελε να διαφύγει στην Ελλάδα έγινε από τον Αλβανό Αρμπέν Λάλα. Οι Έλληνες της Νοτίου Αλβανίας γνώριζαν και κατέθεταν ότι ο Κατσίφας ναι μεν κατέφυγε στο βουνό, αλλά επέστρεψε, δεν θα εγκατέλειπε την πατρογονική του εστία.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Κατσίφας είχε αναρτήσει στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και σύμβολα της ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου). Ακολούθως συνδέει τη ΜΑΒΗ με τα γεγονότα της 10ης Απριλίου του 1994 στην Επισκοπή, και εν συνεχεία με τα γεγονότα της 19ης Μαρτίου του 1995 παραθέτοντας συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.
(α) Η μόνη αποδεδειγμένη δράση και ύπαρξη της ΜΑΒΗ οριοθετείται στις χρονολογίες 1942 έως 1944 ως αντιστασιακής οργάνωσης εναντίον Ιταλών και Γερμανών, που συνεργάστηκε τόσο με την ΕΔΕΣ του Ζέρβα, όσο και με τους Παρτιζάνους του Χότζα. Το 1994 ορισμένοι καπηλεύτηκαν το όνομα προκειμένου να στήσουν προβοκάτσια.
(β) Τα γεγονότα της Επισκοπής το 1994 παραμένουν μέχρι σήμερα επισήμως ανεξιχνίαστα. Αρμόδια χείλη, ελληνικά και αλβανικά, ουδέποτε έχουν αποφανθεί.
(γ) Για τα γεγονότα του 1995 έχουν αποφανθεί τελεσιδίκως τα αρμόδια ελληνικά δικαστήριαΟυδέποτε υπήρξε σύνδεση των γεγονότων με την οργάνωση ΜΑΒΗ, το κατηγορητήριο κατέρρευσε, οι δε εμπλεκόμενοι καταδικάστηκαν για οπλοκατοχή. Προς τι η αναφορά ότι τα μέλη δεν καταδικάστηκαν σε συμμετοχή σε εγκληματική; Προς τι η ανακίνηση γεγονότων για τα οποία αμφότερα, ελληνικό και αλβανικό κράτος, δεν κάνουν αναφορές; (δ) Ο υπογράφων αναλογίζεται τι σημαίνει η στοχοποίηση Ελλήνων όταν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα; Για ποιο σκοπό το πράττει;
Ο δημοσιογράφος μνημονεύει ανάκληση Έλληνα Γενικού Προξένου στην Κορυτσά.
(α) Οι θέσεις στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, καθώς και στα Γενικά Προξενεία της Ελλάδος σε Κορυτσά και Αργυρόκαστρο, θεωρούνται από τις πλέον απαιτητικές στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί Έλλην διπλωμάτης. Προς τι η σπουδή μνείας ενός γεγονότος το οποίο ούτε οι Αλβανοί επικαλούνται;
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «ο Φρέντυ Μπελέρης έγινε αργότερα Δήμαρχος Χειμάρρας». 
(α) Ο Διονύσιος Φρέντυ Μπελέρης ουδέποτε υπήρξε Δήμαρχος Χειμάρρας. Ο Φρέντυ Μπελέρης έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είναι Πρόεδρος του παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χειμάρρα, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα με την οικογένεια του. Στις δημοτικές εκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος δήμαρχος με το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την ΕΕΜ, και είναι πολύ πιθανό να είχε εκλεχθεί, αν το αλβανικό κράτος και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μετέρχονταν οιεσδήποτε πρακτικές αλλοίωσης ή παραποίησης των αποτελεσμάτων, όπως εκφοβισμό, εκβιασμούς, χρήση βίας, αντικατάσταση καλπών με ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τις αναφορές των ξένων παρατηρητών.
Στην τελευταία παράγραφο ο δημοσιογράφος εφιστά την προσοχή σε «κατ′ επάγγελμα Βορειοηπειρώτες», «ομάδες υπερπατριωτών» και «ελληνικής καταγωγής θερμοκέφαλους». Η πλειονότητα των Ελλήνων που διαβιούν ή έλκουν την καταγωγή τους από τη Νότιο Αλβανία είναι μετριοπαθείς και δημοκράτες. Το ποσοστό που ασπάζεται ακραίες ιδέες είναι χαμηλότερο του ποσοστού ψήφων που έλαβε η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Το προσκέφαλο της ελευθερίας είναι μαλακό για να εκφράζεται κανείς και να αρθρώνει λόγο. Για εκείνους που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, στις μυλόπετρες της ανελευθερίας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ας είμεθα φειδωλοί. Είναι θεμιτό να εκφράζεται κανείς υπό τον μανδύα που του προσφέρει η πατρίδα. Είναι όμως συνετό να αναλογίζεται το πώς κατακτήθηκε αυτή η ελευθερία και το πόσο κοστίζει να διατηρηθεί.
Αντικείμενο δημοσιογραφικής ανάλυσης αποτελούν οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ, των Διεθνών Οργανισμών, των Πρεσβειών στα Τίρανα για το έλλειμμα της Δημοκρατίας, τη διεφθαρμένη Δικαιοσύνη, την απουσία Κράτους Δικαίου, τη μη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, το έλλειμμα ασφάλειας, τη συστηματική και διαχρονική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως των αναγνωρισμένων μειονοτήτων, το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, όπλων, λευκής σαρκός, τη ρύπανση του περιβάλλοντος στη γείτονα. Αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας αποτελούν οι οκτώ οικογένειες μαφίας που κυβερνούν την χώρα σύμφωνα με Αμερικανό Πρέσβυ στα Τίρανα ή ο βίος και η πολιτεία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και ο παράνομος πλουτισμός των συνεργατών του. Ή οι επικείμενες απαλλοτριώσεις μειονοτικών περιουσιών στην Χειμάρρα, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου. Η δημοσιογραφία δεν χρειάζεται τη σκύλευση «κοιμητηρίων» και «σκελετών» για να σταθεί και να υπάρξει.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκτελέστηκε μην έχοντας ανθρωποκτόνο πρόθεση, -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος-, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί το όπλο του. Ο ίδιος γνώριζε ότι δεν αργεί μία τέτοια κατάληξη. Το πρωινό εκείνης της αποφράδας ημέρας, στην μητέρα του το είχε πει: «Μάνα, αυτά είναι τα τελευταία αυγά που μου ετοιμάζεις». Στελέχη της Αλβανικής Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών τον είχαν άλλωστε πολλάκις «προειδοποιήσει».

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια γιά τήν ἀνάρτηση.
    Σέ ἔνα διαφωνῶ: Ἡ Καθημερινή ἀπό τή ἐποχή τοῦ πατέρα τῆς βλάχου, τοῦ Γ.Α.Β., πού εβριζε τούς Μικρασιάτες προτοῦ κάν καταστοῦν πρόσφυγες, ὡς "Τουρκόσπορους", καί στήν συνέχεια ὡς "πρόσφυγγες", εἶναι ἡ παλαιότερη ἐφημερίδα πού ἔκανε ὅ,τι μποροῦσε για νά περιορίσῃ τήν Ἑλλάδα στήν λεγόμενη "Ψωροκώσταινα" ὥστε νά ὑπάρχῃ ὁ Ἑλληνισμός μόνο ὡς προτεκτοράτο τῆς Ἀγγλίας τότε, τῆς Εὐρώπης σήμερα.
    Ἐθεωρεῖτο ἔγκριτη ἐφημερίδα τοῦ λεγομένου συντηρητικοῦ χώρου, παλιαότερα φιλοβασιλικοῦ, μετά Καραμανλικοῦ, καί τώρα ἀπό διανοουμενίστικου ἀριστεροῦ ἔως νεοσυντηρητικοῦ νεοεποχήτικου. Πραγματικά τό ἀνωτέρω ἄρθρο, ὄχι ἁπλῶς ἐσφαλμένο ὅπως καταδεικνύεται αὐτό "εὐγενικά" ἀπό τό huffingtonpost.gr, , ἀλλά γιά νά μιλᾶμε ρωμαίϊκα καί ὄχι μέ νόθες εὐγένειες, εἶναι ἕνα κατάπτυστο ἄρθρο, διότι δέν τηρεῖ τήν δεοντολογία τῆς ἀλήθειας, καί ἔχει ὡς κύριους στόχους α) τήν ὕπουλη σπίλωση τῆς μνήμης τοῦ Κωνστανίνου Κατσίφα ὡς ἀληθινοῦ πέραν πάσης εὐλογου ἀμφιβολίας ἐθνικοῦ ἥρωος, μέ ἀστήρικτες προχειρογραμένες ἀνακρίβειες, καί β) τήν μετατροπή τῆς Βορείου Ἠπείρου-Νοτίας Ἀλβανίας, ὅπως εἶναι κατά τό διεθνές δίκαιο, σέ ἁπλή Νότια Ἀλβανία, σέ μία ἀκόμη δηλαδή "χαμένη πατρίδα γιά τόν Ἑλληνισμό -δίπλα στήν Ἑλλάδα αὐτήν τήν φορά!- μέ τήν παραπλάνηση "στά ἴσα" τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά κ.Καβασίλα. Γιατί εκπλήττεσθε; Δεν έχετε ακόμη πληροφορηθεί ότι η εν λόγω εφημερίδα, απλώς χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα και αυτό για την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα του ξένου προπαγανδιστικού μηνύματος,του οποίου πομποί είναι οι επιλεγμένοι -μετά την ριζική εκκαθάριση πατριωτών δημοσιογράφων- πομποί του; Κάποια χτυπητή εξαίρεση διατηρήθηκε ως χρήσιμο άλλοθι, για να παραπλανά αφελείς και να συγκρατεί και παλαιούς αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ πιθανον ..Ο Αλαφουζος ειχε λεφτα για τον ΠΑΟ...αλλα για την Εθνικη Αμυνα..δεν ειχε.Ελληνοφωνη εφημεριδα..διασημων αεροκοπανιστων Ατλαντικου ..εξω ...απ τις Ηρακλειες Στηλες...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.