17/12/18

ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ: Ένα Κίνημα με πολύ ενδιαφέρουσα Σημειολογία και ανατρεπτικά Αιτήματα

του Παναγιώτη Χατζηπλή

 Αρκετός θόρυβος έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των Γάλλων που φορούν Κίτρινα Γιλέκα και τώρα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες. Αρχικά οι διαμαρτυρίες συνδέθηκαν με την αντίδραση στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων στη Γαλλία. Τα κίτρινα γιλέκα χρησιμοποιήθηκαν λόγω του ότι είναι κάτι που πρέπει να διαθέτουν οι οδηγοί στο αυτοκίνητό τους στην Γαλλία για ασφάλεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Όμως τα κίτρινα γιλέκα σημαίνουν και πολλά περισσότερα άμα θέλει να το ψάξει κανένας και εδώ είναι που ξεκινά η πολύ ενδιαφέρουσα σημειολογία του κινήματος το οποίο καλύπτει πολύ περισσότερα αιτήματα, που είναι αρκετά μεγαλόπνοα αντιπροσωπεύοντας μαζικές διεκδικήσεις από όλα τα στρώματα και τις αποχρώσεις της Γαλλικής κοινωνίας. Πλέον δε εξαπλώνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργεί αμηχανία για τις κυβερνήσεις και τις ελίτ.

Τα αιτήματα αυτά πιστεύουμε ότι δεν έχουν προβληθεί ή έχουν επισκιασθεί από την κάλυψη των επεισοδίων και της καταστολής μόνο. Δεν βοηθάει βέβαια ότι είναι και στα Γαλλικά. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν αποκρουστεί ως λαϊκιστικά. Για αυτό κρίναμε χρήσιμο να τα παραθέσουμε ακολούθως, σε μια δική μας μετάφραση, για την κρίση του καθενός μαζί με την σημειολογία του κινήματος.

Σημειολογία των Κίτρινων Γιλέκων 
Ας δούμε πρώτα τη σημειολογία. Όπως είπαμε τα κίτρινα γιλέκα χρησιμοποιούνται για ασφάλεια (στην Αμερική λέγονται και security vests). Τα φορούν ακόμα και όσοι βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους για να είναι ορατοί το βράδυ. Το κίτρινο όμως υποδηλώνει και προδοσία και δειλία. Θα μπορούσε έτσι κανείς να το συνδέσει με τον αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης και την αλαζονεία της εξουσίας στη Γαλλία και την ΕΕ γενικότερα όπως μπορεί να φανεί και από τα αιτήματά του κινήματος που περιλαμβάνουν αναφορές εναντίον της παγκοσμιοποίησης. 

Επίσης το κίτρινο το οποίο είναι ένα χρώμα δράσης όπως και το κόκκινο, υποδηλώνει θετικότητα, ενέργεια, τιμή, ελπίδα, χαρά. Επίσης υποδηλώνει την διανόηση και τον διαφωτισμό. Σε μεγάλες ποσότητες το κίτρινο δημιουργεί εκνευρισμό. Επίσης το κίτρινο, στην ναυσιπλοΐα υποδηλώνει την ύπαρξη μόλυνσης και την απομόνωση ενός πλοίου σε καραντίνα. Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι σαν χρώμα μπορεί να στεγάσει διάφορες πολιτικές δυνάμεις από την δεξιά ως την αριστερά, κάτι που εξυπηρετεί και το κίνημα αυτό που είναι πολυσυλλεκτικό. Από την άλλη το χρώμα συνδέεται με την φιλελεύθερη ιδεολογία (liberals) με την Αμερικανική έννοια του όρου που πάλι όμως περιλαμβάνει συντηρητικές και προοδευτικές εκφάνσεις.

Όσο αφορά το σχήμα, τα γιλέκα επειδή δεν έχουν μανίκια θεωρούνται ότι υποδηλώνουν κάποιον που είναι ανυπεράσπιστος. Το κίτρινο γιλέκο επίσης μπορεί να θεωρηθεί ότι παραπέμπει στους εργάτες αν και το κίνημα ενώνει μεγάλες μάζες του Γαλλικού λαού, όπως τους χειρώνακτες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπαλλήλους γραφείου, γενικά την εργαζόμενη μεσαία τάξη μαζί βέβαια με τους πιο φτωχούς.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του κινήματος είναι ότι είναι ακέφαλο, δηλαδή δεν έχει έναν ηγέτη αλλά πολλούς που εκφέρουν άποψη (όπως ήταν και τo κίνημα Occupy Wall Street στην Αμερική), κάτι το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον. Ενώ από την μια μπορεί να θεωρηθεί ως δείγμα αναρχίας από την άλλη έτσι εμφανίζεται πιο δημοκρατικό, αυθεντικό, συμμετοχικό και δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του από μια συντεταγμένη πολιτεία.

Κίτρινα Γιλέκα και Σημειολογία στην Ελλάδα
 Τελευταία αποπειράται η εμφάνιση του κινήματος στην Ελλάδα. Είναι προφανής η σχέση του με τις οικονομικές διεκδικήσεις πόσο μάλλον που η Ελλάδα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση λόγω των μνημονίων με τα αντιδημοκρατικά τους μέτρα (ενώ η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από την Γαλλία αλλά με χαμηλότερους μισθούς επίσης). Όμως συνδέθηκε και με τις διαδηλώσεις για την Μακεδονία και την αντιδημοκρατικότητα που έχει αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.
Αν θέλει κάποιος να δει μια επιπλέον σημειολογία του στην Ελλάδα λοιπόν, μπορεί να πει ότι το κίτρινο υποδηλώνει την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο που συνδέονται αρχικά με την Μακεδονία. Αυτό δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σύνδεση με τους εθνικούς αγώνες. Συνεπώς η προτροπή να φορεθούν κίτρινα γιλέκα στην κινητοποιήσεις εκτός από την αλληλεγγύη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (το κίνημα έχει ξεκινήσει από την Γαλλία αλλά έχει μεταδοθεί στο Βέλγιο, Ολλανδία και αλλού) αποτελεί και μια αναφορά στις σφαίρες επιρροής που δημιουργούνται με τις διαβουλεύσεις των Πρεσπών χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Αντιδημοκρατικότητα βέβαια υπάρχει και στο χειρισμό της οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτό το κίνημα αυτό μπορεί να προσφέρει χώρο σε ευρύτερες κινητοποιήσεις και σύνθεση μεταξύ πολλών πολιτικών ομάδων. Ίσως για αυτό είναι και πιο επικίνδυνο.
Τέλος τα κοινά σημεία μπορούν να αναζητηθούν στην βιαιότητα καταστολής από πλευράς κυβερνήσεων των μαζικών αυτών διαδηλώσεων στην Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα με την Μακεδονία. Στην Ελλάδα δε δεν υπήρχαν καν καταστροφές από πλευράς των διαδηλωτών που να δικαιολογούν την αγριότητα της καταστολής.

Αιτήματα
 Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά αιτημάτων των Κίτρινων Γιλέκων αρχικά σαν ένας κατάλογος 42 σημείων (που όπως δηλώνεται δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πλήρης) αλλά και ενός δεύτερου με 25 σημεία (Επίσημη Χάρτα). Και οι δυο περιλαμβάνουν σημεία για την τόνωση των εργατικών εισοδημάτων μέσω αύξησης των κατωτέρων μισθών και συντάξεων και μείωσης των φόρων και της πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής. Όμως επεκτείνονται σε σημεία πολιτική όπως η προστασία της δημόσιας περιουσίας και της βιομηχανίας. Επίσης περιλαμβάνει αρκετά ριζοσπαστικές προτάσεις όπως την έξοδο από την ΕΕ (FREXIT) και το ΝΑΤΟ, το σπάσιμο των μεγάλων τραπεζών και των μονοπωλίων των ΜΜΕ. Σίγουρα πολύ «επικίνδυνες» προτάσεις για το Ευρωπαϊκό πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο και όχι μόνο. Επίσης επεκτείνονται σε θέματα σχετικά με την μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος και προάσπιση της δημόσιας υγείας με την απαγόρευση επικινδύνων ουσιών.
Ένα από τα προβεβλημένα αιτήματα είναι η διεκδίκηση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων για θέματα που συγκεντρώνουν 700.000 ή 600.000 υπογραφές το Δημοψήφισμα με Πρωτοβουλία Πολιτών Δ.Π.Π. (Référendum dInitiative Citoyenne, R.I.C). Λαμβάνοντας υπόψη τους πληθυσμούς Ελλάδα και Γαλλίας μια ανάλογη πρόταση στην Ελλάδα θα είχε ως όριο υπογραφών τις περίπου 100.000, δηλ. όχι και τόσο μεγάλου αριθμού. Καταλαβαίνεται τι αλλαγές θα σήμαινε άμα εφαρμοζόταν και οδηγούσε σε θεσμοθέτηση νέων νόμων ή κατάργηση παλιών παρά τις όποιες επιθυμίες των πολιτικών.

Παραθέτουμε την αρχική λίστα με τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων σε Ελληνική μετάφραση μας (εμφανίστηκαν κάποιες μεταφράσεις που βασίζονται σε μια αρχική από το JoDi Graphics οποίες κάναμε κάποιες μικροδιορθώσεις, με κυριότερη την απαλοιφή της αναφοράς στην απλή αναλογική που δεν βλέπουμε στις απαιτήσεις των Κίτρινων Γιλέκων). Επίσης παραθέτουμε και την μετέπειτα Χάρτα των 25 σημείων πάλι σε Ελληνική μετάφραση (για την οποία δεν βρήκαμε άλλη μετάφραση). Τα κείμενα είναι δικά μας και τα παραθέτουμε για βελτιώσεις από όποιον ενδιαφέρεται. Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο ιστολόγιο του περιοδικού ΑΦΥΠΝΙΣΗ.
Τη λίστα με τα 42 αρχικά σημεία μπορείτε να την βρείτε στα Γαλλικά εδώ και σε κείμενο στο τέλος του παρόντος (για ευκολότερο έλεγχο) ενώ η Χάρτα με τα 25 σημεία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο και σε Αγγλική μετάφραση από «Deep State Mapping Project”.

Λίστα με τα 42 Αιτήματα- Μετάφραση στα Ελληνικά


Γάλλοι βουλευτές, σας ενημερώνουμε για τις Οδηγίες του λαού για να τις μεταφέρετε στο ΝΟΜΟ.
1     Κανένας άστεγος στον δρόμο: ΕΠΕΙΓΟΝ.
2     Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα (περισσότερες φορολογικές βαθμίδες).
3     Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ καθαρά.
4     Υιοθέτηση πιο ευνοϊκής πολιτικής για τις μικρές επιχειρήσεις στα χωριά και στα κέντρα των πόλεων. Όριο στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών ζωνών γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κάτι που «σκοτώνει» τα μικρά μαγαζιά και δωρεάν παρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. 
5     Σχέδιο ενεργειακής μόνωσης των κατοικιών (για οικολογικούς σκοπούς αλλά και εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά).
6     Οι ΜΕΓΑΛΟΙ (Google, Amazon, ΜcDonalds, Carrefour.. ) να πληρώνουν ΠΟΛΛΑ και οι μικροί (τεχνίτες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι) λίγα.
7     Ίδιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους (συμπεριλαμβανομένων τεχνιτών και αυτοαπασχολούμενων). Τέλος για το RSI (σύστημα ασφάλισης για ανεξάρτητους τεχνίτες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους)
8     Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα κοινωνικό (όχι συντάξεις με βάση τα ένσημα).
9     Όχι αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα.
10   Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ.
11   Όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα για έναν μεσαίο μισθό. Τα έξοδα τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογούνται θα αποζημιώνονται. Θα έχουν δικαίωμα στο «κουπόνια εστιατορίου» και στα «τσεκ διακοπών».
12   Οι μισθοί όλων των Γάλλων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και τα επιδόματα τους να αναπροσαρμόζονται αυτόματα με βάση τον πληθωρισμό.
13   Προστασία της Γαλλικής βιομηχανίας. Απαγόρευση της μετεγκατάστασής τους. Η προστασία της βιομηχανίας μας είναι προστασία της τεχνογνωσίας μας και της απασχόλησής μας.
14   Τέλος στην αποσπασμένη εργασία (περιστασιακή απασχόληση πολιτών ΕΕ σε άλλο κράτος αλλά με το καθεστώς των χωρών προέλευσής τους). Δεν είναι φυσικό άτομα που εργάζονται στο Γαλλικό έδαφος να μην επωφελούνται των ίδιων δικαιωμάτων και του ίδιου μισθού. Όλοι όσοι έχουν άδεια να εργάζονται στο Γαλλικό έδαφος θα πρέπει να είναι ισότιμοι με τους Γάλλους πολίτες και οι εργοδότες τους να τους αμείβουν με τον ίδιο τρόπο που αμείβουν έναν Γάλλο εργαζόμενο.
15   Για την εργασιακή ασφάλεια: περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τις μεγάλες εταιρείες (CDD). Θέλουμε περισσότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου (CDI).
16   Τερματισμός στις φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων με βάση την απασχόληση (CICE, φορολογικές εκπτώσεις έναντι καταβολής μισθών έως 2.5 φορές του βασικού). Χρησιμοποίηση των ποσών αυτών για την δημιουργία Γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτου υδρογόνου (που είναι πραγματικά οικολογικό σε αντίθεση με το ηλεκτρικό)
17   Τέρμα στην πολιτική λιτότητας. Παύση πληρωμών τόκων χρεών που έχουν κριθεί παράνομα και αρχή εξόφλησης του χρέους χωρίς να παίρνονται χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς αλλά αναζητώντας τα 80 δισεκατομμύρια Ευρώ της φοροδιαφυγής.
18   Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της βίαιης μετανάστευσης.
19   Οι αιτούντες άσυλο να έχουν καλή μεταχείριση. Τους οφείλουμε στέγη, ασφάλεια τροφή και παιδεία για τους ανηλίκους. Συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να υπάρχουν χώροι υποδοχής στις πιο πολλές χώρες του κόσμου μέσα στις οποίες θα περιμένουν την απόφαση για το αίτημα ασύλου.
20   Οι αιτούντες άσυλο που απορρίπτεται το αίτημά τους να οδηγούνται στις χώρες προέλευσής τους.
21   Να υλοποιηθεί μια πραγματική πολιτική ένταξης των μεταναστών. Το να ζει κάποιος στη Γαλλία σημαίνει να γίνεται Γάλλος (μαθήματα γαλλικών, ιστορίας και πολιτικής εκπαίδευσης και να δίνεται πιστοποιητικό στο τέλος των μαθημάτων). 
22   Ο ανώτατος μισθός να οριστεί στα 15.000 ευρώ. 
23   Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους.
24   Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων.
25   Μείωση των ενοικίων και στέγαση με χαμηλά ενοίκια (ιδίως για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερή εργασία).
26   Να απαγορευθεί η πώληση Γαλλικής δημόσιας περιουσίας ( π.χ αεροδρόμια).
27   Να χορηγηθούν περισσότερα μέσα στη Δικαιοσύνη, στην αστυνομία, πολιτοφυλακή και τις ένοπλες δυνάμεις. Οι υπερωρίες να πληρώνονται ή να εξαργυρώνονται.
28   Το σύνολο των χρημάτων που εισπράττονται από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων και του οδικού δικτύου της Γαλλίας όπως και για την οδική ασφάλεια.
29   Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, αυξήθηκαν μετά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ζητάμε να επανακρατικοποιηθούν και οι τιμές να μειωθούν σημαντικά
30   Τέλος στα κλεισίματα μικρών σιδηροδρομικών γραμμών, ταχυδρομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών.
31   Εξασφάλιση του ευ ζην για τους ηλικιωμένους. Να μην υπάρχει κερδοσκοπία σε βάρους τους. Η εποχή του γκρίζου κέρδους τέλειωσε, η να ξεκινήσει η εποχή του γκρίζου ευ-ζην.
32   Μέγιστος αριθμός 25 μαθητές σε κάθε τάξη, από τον παιδικό σταθμό μέχρι το τέλος του Γυμνασίου
33   Αύξηση των πόρων για την Ψυχιατρική.
34   Να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα το λαϊκό Δημοψήφισμα. Να δημιουργηθεί ένα προσβάσιμο και αποτελεσματικό ιστολογιο που θα επιβλέπεται από ανεξάρτητο φορέα όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για νόμους. Αν αυτές οι προτάσεις συγκεντρώνουν 700.000 υπογραφές τότε θα πρέπει να συζητιούνται, συμπληρώνονται, διορθώνονται από τον Κοινοβούλιο που θα έχει την υποχρέωση (ένα χρόνο μετά την υποβολή της πρότασης των 700.000 υπογραφών) να την υποβάλλει για ψηφοφορία στο σύνολο των Γάλλων.  
35   Επιστροφή στη επταετή θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η εκλογή βουλευτών δυο έτη μετά την εκλογή του Προέδρου επέτρεψε την αποστολή ενός θετικού ή αρνητικού σήματος στον Πρόεδρο όσον αφορά την πολιτική του. Αυτό συμβάλλει στο να εισακουστεί η φωνή του λαού).
36   Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 55 έτη για τα άτομα που έχουν εργαστεί σε ένα χειρωνακτικό επάγγελμα (για παράδειγμα οικοδόμος ή χασάπης).
37   Ένα εξάχρονο παιδί δεν είναι ικανό να προσέξει τον εαυτό του. Να επεκταθεί το σύστημα βοήθειας για φύλαξη παιδιών (Pajemploi) μέχρι τα 10 χρόνια τους έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς (τώρα είναι μέχρι τα 6).
38   Να ευνοηθεί η μεταφορά των εμπορευμάτων με τον σιδηρόδρομο 
39   Όχι πια παρακράτηση φόρου στην πηγή του εισοδήματος.
40   Τέλος στις προεδρικές αποζημιώσεις εφόρου ζωής.
41   Απαγόρευση της χρέωσης προμηθειών στους μαγαζάτορες για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες
42   Φορολόγηση στα ναυτιλιακά καύσιμα και στην κηροζίνη.

Η λίστα αυτή δεν περιλαμβάνει όλα τα θέματα, αλλά στη πορεία η βούληση του λαού θα αποτυπωθεί και θα εφαρμοστεί μέσω της δημιουργίας συστήματος Λαϊκού Δημοψηφίσματος που θα τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή.

Μέλη του Κοινοβουλίου, κάντε να ακουστεί η φωνή στη Βουλή.
Υπακούει στη βούληση του κόσμου.
Εφαρμόστε τις Οδηγίες αυτές.
Τα Κίτρινα Γιλέκα.

Η Χάρτα με τα 25 Αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων 

Χάρτα με 25 Σημεία - Μετάφραση Κειμένου στα Ελληνικά


ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝ
25 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (μετάφραση από το σχήμα στα Γαλλικά)

Φαίνεται ότι οι πολιτικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων. Βλέποντας ότι τα αιτήματα κάποιων απέχουν από την σοβαρή και διαχρονική αλλαγή παραθέτουμε μια ενδεικτική λίστα που εγγυάται μακροχρόνια αποτελέσματα. Δεν είμαστε αφελείς, οι πλουτοκράτες στην εξουσία θα κάνουν το παν να αποτρέψουν την αλλαγή αλλά παρόλα αυτά είναι βασικό να εφαρμοσθούν οι προτάσεις αυτές.
------------------------------------
Ι- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ
1.       ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ φορολογίας: αναθεώρηση του Συντάγματος για την αποτροπή είσπραξης πάνω από το 25% του εισοδήματος των πολιτών
2.       ΑΥΞΗΣΗ κατά 40% της κατώτερης σύνταξης και των προγραμμάτων πρόνοιας
3.       ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: αύξηση του δημοσίου τομέα για επανασύσταση δημοσίων υπηρεσιών: τρένα, νοσοκομεία, σχολεία, ταχυδρομεία…
4.       ΣΤΕΓΑΣΗ: Σχέδιο για κατασκευή 5 εκατομμυρίων διαμερισμάτων ελεγχόμενου ενοικίου μέσω του οργανισμού HLM για να μειωθούν τα ενοίκια και να αναζωογονηθεί η οικονομία με απασχόληση. Επιβολή αυστηρών προστίμων για δήμους/περιφέρεις που αφήνουν κόσμο στον δρόμο.
5.       ΤΡΑΠΕΖΕΣ: τερματισμός των τραπεζικών μονοπωλίων. Διάσπαση των «πολύ μεγάλων για να χρεωκοπήσουν» Τραπεζών (συστημικών). Διαχωρισμός γενικής τραπεζικής από την επενδυτική. Απαγόρευση κάλυψης τραπεζικών διασώσεων από φορολογούμενους
6.       ΧΡΕΗ: ακύρωση χρεών που έχουν προκύψει από καταχρηστικά επιτόκια

------------------------------------
ΙΙ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7.       ΣΥΝΤΑΓΜΑ: σύνταξη ενός Συντάγματος για τους πολίτες και για το συμφέρον της λαϊκής κυριαρχίας. Θέσπιση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με λαϊκή εντολή
8.       ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΟΜΠΥ και κατεστημένων συμφερόντων στην πολιτική διαδικασία. Μόνιμος αποκλεισμός δια βίου από την πολιτική σκηνή κάθε εκλεγμένου με ποινικό μητρώο. Φραγμός στις συνεχείς εκλογές.
9.       FREXIT: έξοδος από την ΕΕ για επανάκτηση της οικονομικής, νομισματικής και πολιτικής κυριαρχίας μας. Σεβασμός στο αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2005 όπου η Γαλλία ψήφισε κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που μετονομάστηκε σε Συνθήκη τη Λισαβώνας (με κόστος 50 εκατ. Ευρώ κατ’ έτος)
10.   ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: πάταξή της φοροδιαφυγής από τους υπερ-πλουσίους. Ανάκτηση των 80 δις ευρώ απώλειας για το κράτος ετησίως από τις 40 μεγαλύτερες εταιρίες (CAC 40).
11.   ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ δημόσιων αγαθών όπως δρόμοι, αεροδρόμια, πάρκινγκ, τρένα (SNCF). Επανακρατικοποίηση αυτών των υπηρεσιών
12.   ΡΑΝΤΑΡ KAI ΚΑΜΕΡΕΣ (CCTV): απομάκρυνση περιττών ραντάρ και συστημάτων παρακολούθησης της κίνησης με κάμερες που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καμουφλαρισμένο φορολογικό σύστημα.
13.   ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: Απομάκρυνση κάθε ιδεολογίας από το Υπουργείο Παιδείας, τερματισμός όλων των καταστροφικών μεθόδων εκπαίδευσης (μεθοδολογία παγκοσμιοποίησης ..)
14.   ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Τετραπλασιασμός του προϋπολογισμού για το νόμο και την τάξη και θέσπιση χρονικών ορίων για τις δικαστικές διαδικασίες. Να γίνει η πρόσβαση στη δικαιοσύνη προσιτή σε όλους
15.   ΜΜΕ: διάσπαση των μονοπωλίων και τερματισμός της επιρροής τους στην πολιτική. Τα ΜΜΕ να καταστούν προσβάσιμα στους πολίτες και να εγγυάται η πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων. Τερματισμός της προπαγάνδας των παραγωγών των ΜΜΕ.
16.   ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ των πολιτών με προσθήκη στο Σύνταγμα της πλήρους απαγόρευσης της κρατικής παρεμβολής στις αποφάσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση, υγεία και οικογένεια.
------------------------------------
III. ΥΓΕΙΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17.   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΡΧΑΙΩΣΗ: Απαίτηση εγγύησης από τους παραγωγούς ότι τα προϊόντα τους θα αντέξουν για 10 χρόνια τουλάχιστον και ότι μέσα σε αυτή την περίοδο θα είναι διαθέσιμα ανταλλακτικά.
18.   ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Απαγόρευση πώλησης πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών και άλλων υλικών συσκευασίας που ρυπαίνουν
19.   ΦΑΡΜΑΚΑ: Εξασθένηση της επιρροής των μεγάλων φαρμακευτικών στην υγεία γενικά και ειδικότερα στα νοσοκομεία  
20.   ΓΕΩΡΓΙΑ: Απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, καρκινογόνων παρασιτοκτόνων, ενδοκρινικών διαταρακτών και της μονοκαλλιέργειας
21.   ΕΠΑΝΑΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ: ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές όπως και η μόλυνση
------------------------------------
IV- ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ
22.   ΝΑΤΟ: Τερματισμός στην συμμετοχή της Γαλλίας σε ξένους επιθετικούς πολέμους και έξοδος από το ΝΑΤΟ
23.   ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ: Τερματισμός της εκμετάλλευσης και της πολιτικής και στρατιωτικής παρεμβολής στην Αφρική, που την κρατά φτωχή. Άμεσος επαναπατρισμός όλων των Γάλλων στρατιωτών. Δημιουργία σχέσεων με τα Αφρικανικά κράτη σε μια βάση μεταξύ ισότιμων συνεργατών.
24.   ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Αποτροπή μεταναστευτικών ροών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή να ενσωματωθούν με δεδομένη την πολιτισμική κρίση που βιώνουμε
25.   ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΙΕΣ: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει
------------------------------------------------------------
Αυτές οι 25 θέσεις θα αλλάξουν αμέσως την καθημερινή ζωή των Γάλλων. Τα απλά άρθρα 9 και 10 αυτή της χάρτας μπορούν να αποφέρουν ως 130 δις Ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία. Η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα, οι πολίτες της είναι γενναίοι και εργατικοί, δεν πρέπει να ζούνε στη μιζέρια.

-------------------------------- ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΥ---------------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ



Χάρτα με 25 Σημεία –Αγγλική μετάφραση

Η λίστα με τα 42 Αιτήματα- Αυθεντικό κείμενο στα Γαλλικά


Députés de France, nous vous faisons part des Directives du peuple pour que vous les transposiez en LOI.
1      Zéro SDF : URGENT.
2      Impôt sur le revenu davantage progressif (plus de tranches).
3      SMIC à 1300 euros net.
4      Favoriser les petits commences des villages et centres-villes. (Cesser la construction des grosses zones commerciales autour des grandes villes qui tuent le petit commerce.). + de parkings gratuits dans les centres-villes.
5      Grand Plan d'Isolation des logements. (faire de l'écologie en faisant faire des économie aux ménages).
6      Que les GROS (Macdo, google, Amazon, Carrefour...) payent GROS et que les petits (artisans, TPE PME) payent petit.
7      Même système de sécurité social pour tous (y compris artisans et auto-entrepreneurs). Fin du RSI.
8      Le système de retraite doit demeurer solidaire et donc socialisé. (Pas de retraite à point).
9      Fin de la hausse des taxes sur le carburant.
10   Pas de retraite en dessous de 1200 euros.
11   Tout représentant élu aura le droit au salaire médian. Ses frais de transports seront surveillés et remboursés s’ils sont justifiés. Droit au ticket restaurant et au chèque-vacances.
12   Les salaires de tous les Français ainsi que les retraites et les allocations doivent être indexés à l'inflation.
13   Protéger l'industrie française : interdire les délocalisations. Protéger notre industrie c'est protéger notre savoir-faire et nos emplois.
14   Fin du travail détaché. Il est anormal qu'une personne qui travaille sur le territoire français ne bénéficie pas du même salaire et des même droits. Toute personne étant autorisée à travailler sur le territoire français doit être à égalité avec un citoyen français et son employeur doit cotiser à la même hauteur qu'un employeur français.
15   Pour la sécurité de l'emploi : limiter davantage le nombre de CDD pour les grosses entreprises. Nous voulons plus de CDI.
16   Fin du CICE. Utilisation de cet argent pour le lancement d'une Industrie Française de la voiture à hydrogène (qui est véritablement écologique, contrairement à la voiture électrique.) - Fin de la politique d'austérité. On cesse de rembourser les intérêts de la dette qui sont déclarés illégitimes et on commence à rembourser la dette sans prendre l'argent des pauvres et des moins pauvres mais en allant chercher les 80 milliards de fraude fiscale.
17   Fin de la politique d'austérité. On cesse de rembourser les intérêts de la dette qui sont déclarés illégitimes et on commence à rembourser la dette sans prendre l'argent des pauvres et des moins pauvres mais en allant chercher les 80 milliards de fraude fiscale.
18   Que les causes des migrations forcées soient traitées.
19   Que les demandeurs d'asiles soient bien traités. Nous leur devons le logement, la sécurité, l'alimentation ainsi que l'éducation pour les mineurs. Travaillez avec l'ONU pour que des camps d'accueil soient ouverts dans de nombreux pays du monde, dans l'attente du résultat de la demande d'asile.
20   Que les déboutés du droit d'asile soient reconduits dans leur pays d'origine.
21   Qu'une réelle politique d'intégration soit mise en œuvre. Vivre en France implique de devenir français (cours de langue française, cours d'Histoire de la France et cours d'éducation civique avec une certification à la fin du parcours).
22   Salaire maximum fixé à 15 000 euros.
23   Que des emplois soient crées pour les chômeurs.
24   Augmentation des allocations handicapés.
25   Limitation des loyers. + de logement à loyers modérés (notamment pour les étudiants et les travailleurs précaires).
26   Interdiction de vendre les biens appartenant à la France (barrage aéroport…)
27   Moyens conséquents accordées à la justice, à la police, à la gendarmerie et à l’armée. Que les heures supplémentaires des forces de l’ordre soient payées ou récupérées.
28   L'intégralité de l'argent gagné par les péages des autoroutes devra servir à l'entretien des autoroutes et routes de France ainsi qu'à la sécurité routière.
29   Le prix du gaz et l’électricité ayant augmenté depuis qu'il y a eu privatisation, nous voulons qu'ils redeviennent publiques et que les prix baissent de manière conséquente.
30   Fin immédiate de la fermeture des petites lignes, des bureaux de poste, des écoles et des maternités.
31   Apportons du bien-être à nos personnes âgées. Interdiction de faire de l'argent sur les personnes âgées. L'or gris, c'est fini. L'ère du bien-être gris commence.
32   Maximum 25 élèves par classe de la maternelle à la Terminale.
33   Des moyens conséquents apportés à la psychiatrie.
34   Le Référendum populaire doit entrer dans la Constitution. Création d'un site lisible et efficace, encadré par un organisme indépendant de contrôle où les gens pourront faire une proposition de loi. Si cette proposition de loi obtient 700 000 signatures alors cette proposition de loi devra être discutée, complétée, amendée par l'Assemblée Nationale qui aura l'obligation, (un an jour pour jour après l'obtention des 700 000 signatures) de la soumettre au vote de l'intégralité des Français.
35   Retour à un mandat de 7 ans pour le Président de la République. ( L’élection des députés deux ans après l'élection du Président de la République permettait d'envoyer un signal positif ou négatif au président de la République concernant sa politique. Cela participait donc à faire entendre la voix du peuple.)
36   Retraite à 60 ans et pour toutes les personnes ayant travaillées dans un métier usant le corps (maçon ou désosseur par exemple) droit à la retraite à 55 ans.
37   Un enfant de 6 ans ne se gardant pas seul, continuation du système des aides PAJEMPLOI jusqu’à ce que l’enfant ait 10 ans.
38   Favoriser le transport de marchandises par la voie ferrée.
39   Pas de prélèvement à la source.
40   Fin des indemnités présidentielles à vie.
41   Interdiction de faire payer aux commerçants une taxe lorsque leurs clients utilisent la carte bleue.
42   Taxe sur le fuel maritime et le kérosène.

Cette liste est non-exhaustive mais par la suite, la volonté du peuple sera entendue et appliquée au moyen de la création du système de Référendum Populaire qui devra rapidement être mis en place.

Députés, faites entendre notre voix à l’Assemblée.
Obéissez à la volonté du peuple.
Faites appliquer ces Directives.
Les Gilets Jaunes.

Η λίστα με τα 42 σημεία στα Γαλλικά είναι διαθέσιμη εδώ.



2 σχόλια:

  1. Εξαίρετο άρθρο.Πρωτοφανείς θέσεις ειδικώς για Γαλλία.Πρωτοφανης και ο τρόπος που σταμάτησε ... το κινημα ... με το χτύπημα στο Στρασβουργο...Εινα ενα κινημα ιστορικού χαρακτήρα ως προς τις θέσεις του.Δεν εχουν ξαναυπαρξει τέτοιες θέσεις σε μαζικό κινημα τον τελευταίο αιώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.