4/12/18

Νίμιτς σε Ζάεφ: Τηρήστε το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Νίμιτς σε Ζάεφ: Τηρήστε το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΤων Ν. Ζορμπά- Κ. Ράπτη
Την παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς την Κυβέρνηση της πΓΔΜ προκάλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και περί "Μακεδόνων του Αιγαίου" .
Ο κ. Νίμιτς σε τηλεφωνική του παρέμβαση, την οποία επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε  τον Ζ. Ζάεφ να συμμορφωθεί με όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες 
Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 
Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι"οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους" και πρόσθεσε ότι "είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα". Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι "αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ".
Υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι "μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση". Όπως σημείωσε, "μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων".
Δεν υπάρχει επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ λέει το Μαξίμου
Από την Κυβέρνηση πάντως, διαψεύδουν επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της Fyrom. 
Δεν υπήρξε, ούτε είναι αυτή την ώρα στις προθέσεις του πρωθυπουργού να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, διαμηνύουν αρμόδιες πηγές. 
Πηγή: Κάπιταλ

4 σχόλια:

  1. Οι νυφίτσες δεν πεθαίνουν.
    Ασε που έχει και τη στήριξη του Πάκη. Τους διεμήνυσε ότι μην τον πολυζορίζουν γιατί θα ....μείνει παυλόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί όλες οι συμφωνίες του ΟΗΕ έχουν τον όρο «ποινικοποίηση όσων διαφωνούν»;
    πχ. Συμφωνία των Πρεσπών, αν πεις η «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική» θα τρέχεις στα δικαστήρια
    Συμφωνία Μετανάστευση ΟΗΕ, προβλέπει καταγραφή-φακέλωμα όσων διαφωνούν όπως ΜΜΕ, συγγραφείς(βιβλία), χρήστες ιντερνέτ, και μέτρα εναντίων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.