7/12/18

Η Μόσχα, η στρατιωτικοποίηση της περιοχής και το Κυπριακό

Η ΔΗΜΟΣΙΑ παρέμβαση της Μόσχας για την Κύπρο περιείχε διττό μήνυμα. Για την ακρίβεια διατυπώθηκε μια προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον και μια δεύτερη προς τη Λευκωσία. 
Ομολογουμένως αυτή η εξέλιξη, τους έχει αιφνιδιάσει όλους. Κυρίως γιατί στρεφόταν προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα σταθούμε ασφαλώς στην κατά ομολογία άτσαλη παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο». Κυρίως δε η αναφορά της ότι έχει προειδοποιηθεί η Λευκωσία. Θεωρούμε πως τέτοιες προσεγγίσεις, τοποθετήσεις πρέπει να αποφεύγονται. ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι διαχρονικές, ενίοτε έχουμε στηριχθεί στην υποστήριξή της στο Κυπριακό. Και εξ όσων γνωρίζουμε η θέση και η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό δεν έχει διαφοροποιηθεί, παραμένει η ίδια και υποστηρικτική προς τις απόψεις της Λευκωσίας. Η παρουσία, επίσης, πολλών Ρώσων υπηκόων στην Κύπρο, οι οποίοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται μόνιμα στο νησί, αποτελεί στοιχείο διατήρησης και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. 
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ έχει καθορίσει το πλαίσιο των σχέσεων της όχι μόνο με τη Μόσχα αλλά ευρύτερα, σημειώνοντας πως «η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία». Και εμείς ενοχλούμαστε με τις σχέσεις που αναπτύσσει η Μόσχα με την Άγκυρα. Δεν έχουμε, όμως, με αφορμή αυτό, σπεύσει να διαταράξουμε τις δικές μας σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι διεθνείς επαφές, οι σχέσεις μεταξύ κρατών καθορίζονται από τα συμφέροντα. Υπάρχουν, ασφαλώς και ιστορικές, παραδοσιακές που διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο.  
ΜΕΤΑ τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την οποία έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα που προέκυψαν και αναμένεται να συναντηθούν τους επόμενους μήνες. Το γεγονός ότι συνομίλησαν αμέσως μετά που προέκυψε το θέμα, τούτο δείχνει και το επίπεδο των σχέσεων και το γεγονός ότι υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας.
ΣΕ ό,τι αφορά τις αναφορές περί στρατιωτικοποίησης, είναι ξεκάθαρο πως εάν έχει μια χώρα που μάχεται ενάντια, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. 
Όπως ανέφερε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «καμιά προσπάθεια στρατιωτικοποίησης γίνεται στην Κύπρο, τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού, να φύγει ο στρατός θέλουμε». Πρόβλημα στρατιωτικοποίησης υπάρχει και αυτό το προκαλεί η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της χώρας από την Τουρκία. Εάν είναι, λοιπόν να υπάρξει παρέμβαση της Μόσχας θα πρέπει να γίνει προς την Άγκυρα για να αποχωρήσει από την Κύπρο. Ιδιαίτερα τώρα που οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία διανύουν καλή περίοδο, είναι ευκαιρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.