16/12/18

Kyriakonomics

Μαθηματικό πρόβλημα για υποψήφιους πρωθυπουργούς.
Ας πούμε ότι μια επιχείρηση έχει μισθολογικό κόστος 40% επί του συνολικού κόστους κι ότι πληρώνονται όλοι με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή για κάθε 1000 ευρώ που ξοδεύει η επιχείρηση, τα 400 πάνε σε μισθούς. 
Κι ας πούμε ότι είναι κερδοφόρα και οι μέτοχοι για κάθε 1000 ευρώ που ξοδεύουν κερδίζουν 100 ευρώ. Εφαρμόζονται λοιπόν τα Kyrakonomics που μόλις εξαγγέλθηκαν στο συνέδριο της ΝΔ και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι διπλάσια από την ανάπτυξη.

Σχόλιο πρώτο: η ανάπτυξη αφορά στο σύνολο της Οικονομίας. Δεν διαχέεται αναλογικά. Αν δηλαδή η Οικονομία έχει σε μια χρονιά αύξηση 5% δεν σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν αύξηση 5%. Ας πούμε, όμως, για την ευκολία των υπολογισμών ότι η επιχείρηση του παραδείγματος έχει αύξηση 5% και ότι 5% αυξάνεται και το κέρδος. Σύμφωνα με τα kyriakonomics οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν κατά 10%.
Ζητούμενο: σε πόσα χρόνια θα κλείσει η επιχείρηση;
(Αυτά παθαίνεις όταν σε συμβουλεύουν πρώην κνίτες και οι οικονομικές εξαγγελίες γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους)

Ελπίζω να κατάλαβε σήμερα και ο πιο δύσπιστος πως ο κρατισμός είναι ένας, ομοούσιος και αδιαίρετος, πανταχού παρών και τα πάντα χρεοκοπών. Ο μπλε κρατιστής με τη γραβάτα και τους καλούς τρόπους ανταγωνίζεται τον κόκκινο, αμόρφωτο και ανάγωγο κρατιστή, σε εξαγγελίες που εξοντώνουν την Οικονομία.

Kyriaconomics 2
Το 2017 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 88.132 παιδιά. Ο ρυθμός γεννήσεων είναι φθίνων. Το 2019 οι γεννήσεις θα είναι γύρω στις 85.000. (Δεν ξέρουμε πόσα από αυτά τα παιδιά είναι μεταναστών και τσιγγάνων.) Αν δώσεις 2000 ευρώ σε κάθε γέννηση θα αυξηθούν οι γεννήσεις; Δηλαδή έχεις ρωτήσει τους γονείς "γιατί δεν κάνετε περισσότερα παιδιά;" και σου απάντησαν διότι μας λείπουν δύο χιλιάρικα; Και όχι επειδή δεν βλέπουμε μέλλον και επειδή μας έχετε ξεσκίσει στη φορολογία και δεν μας περισσεύει ούτε δεκάρα τσακιστή για να αναθρέψουμε παιδιά κι επειδή δεν υπάρχει ούτε Υγεία ούτε Παιδεία;
Δίνεις λοιπόν 2000 ευρώ. Σε κάθε νεογέννητο; Όχι, λέει ο Κυριάκος. Το δίνω στις νέες οικογένειες. Πώς ορίζεται η νέα οικογένεια; Αυτοί που παντρεύτηκαν τα τελευταία 5 χρόνια ας πούμε; Άγνωστον. Και οι παλιές οικογένειες δεν μας κάνουν; Αν δηλαδή ένα ζευγάρι είναι 10 χρόνια παντρεμένοι χωρίς παιδί δεν το δικαιούνται το διχίλιαρο; Ή, αν έχουν ήδη ένα παιδί 10 ετών και κάνουν άλλο δεν το δικαιούνται; Δεν βρέθηκε ένας από τους δεκάδες χρυσοπληρωμένους συμβούλους να του πει ότι αυτά τα "φλου" δεν είναι κυβερνητικό υλικό και πολύ περισσότερο κίνητρο ανάπτυξης; Αλλά είπε κι άλλα: θα δοθεί, λέει, με "διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια".
Τι εννοεί ο ποιητής; Γιατί δεν μας λες το ύψος του εισοδήματος να ξέρει ο άλλος αν πρέπει να τραβηχτεί την κρίσιμη στιγμή, μην την πατήσει στο τεκμαρτό, ας πούμε.
Όμως μας καθησύχασε. Θα είναι τόσο πολύ διευρυμένα τα κριτήρια, λέει, που θα πάρει τον μποναμά η συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Κι επειδή κάποιος θα τον σκουντήσει να του πει να κόψει αυτό το "νέων οικογενειών" γιατί είναι αστείο, ας πούμε ότι τελικά τα επίδομα θα το δικαιούνται οι 80.000 από τις 85.000 νέες γεννήσεις.
Άρα θα χρειάζεται 160 εκατομμύρια ΚΑΘΕ χρόνο. Δεν ρωτάω από που θα τα βρει, έχω ήδη την απάντηση. Από τα μελάνια τη γραφική ύλη και τα αναλώσιμα.
Πόσο θα αυξήσουν τις γεννήσεις αυτά τα 160 εκατομμύρια; 5%; Πολύ αισιόδοξο το κόβω αλλά ας πούμε ότι τις αυξάνουν 5% το επόμενο έτος. Δηλαδή γεννιούνται άλλα 4000 παιδιά, που δεν θα γεννιόντουσαν αν δεν υπήρχε το επίδομα.
Πόσο κόστισε το καθένα στην οικονομία; 160.000.000 / 4.000 = 40.000 ευρώ. Not bad, λεφτά υπάρχουν.

4 σχόλια:

  1. Έτσι όπως πάει η κατάσταση πρέπει να το παραδεχτείτε και σεις, ότι χρειαζόμαστε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kyriakonomics 1: Το θέμα δεν έχει πρακτική έννοια, διότι στην Ελλάδα σπανίζουν οι επιχειρήσεις (αν έχει μείνει καμμιά). Πρέπει να πούμε ότι γίνεται κατάχρηση του όρου "επιχείρηση". Το σούπερ μάρκετ, οι υπηρεσίες εστίασης ή τα κέντρα διασκέδασης δεν είναι επιχειρήσεις. Είναι μπακάλικο, καφενείο, ξενυχτάδικο.

    Kyriakonomics 2: Το δημογραφικό επιλύεται απλά με το κλείσιμο των τηλεοπτικών και διαδικτυακών διαύλων, πλην της ΕΡΤ. Κίνηση ρουά ματ, γιατί τι θα κάνουν μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.