28/12/18

Reuters : Το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ερντογάν που άλλαξε την πορεία του πολέμου στη Συρία



Η δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία προκάλεσε έκπληξη στην Τουρκία και την άφησε να αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε ένα μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης στα νότια σύνορά της.
Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ αναμενόταν να απευθύνει μια συνηθισμένη προειδοποίηση προς τον Τούρκο πρόεδρο για το σχέδιό του να εξαπολύσει διασυνοριακή επίθεση με στόχο τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, δηλώνουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Αντί γι΄αυτό, κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Τραμπ αναδιοργάνωσε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εγκαταλείποντας ένα τέταρτο του συριακού εδάφους και αναθέτοντας στην Άγκυρα να αποτελειώσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
«Ο Τραμπ ρώτησε: 'Αν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να τακτοποιήσεις το ISIS;';» δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Είπε πως ο Ερντογάν του απάντησε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή.

για τη συνέχεια kahimerini

5 σχόλια:

  1. Ὑποσχέσεις Τουρκίας, καί εὐπιστία "πραγματιστῶν".

    " «Ο Τραμπ ρώτησε: 'Αν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να τακτοποιήσεις το ISIS;';»....ο Ερντογάν του απάντησε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή."
    α) Ὁ Ἐρντογκάν εἶπε μόνο οι τουρκικές δυνάμεις μποροῦν (=μπορεῖ) νά φέρουν σέ πέρας τήν ἀποστολή αὐτήν.
    β) Ὁ Ἐρντογκάν δέν εἶπε πῶς οι τουρκικές δυνάμεις μποροῦν (=μπορεῖ) νά φέρουν σέ πέρας τήν ἀποστολή αὐτήν.
    γ) Ὁ Ἐρντογκάν δέν εἶπε τό πῶς οι τουρκικές δυνάμεις μποροῦν (=μπορεῖ) νά ... "τακτοποιήσουν τό ΙΣΙΣ":
    Μέ νίκη τους ἐπί τοῦ ΙΣΙΣ ἤ μέ στρατολόγησή του γιά ἄλλους σκοπούς; Ἤ ἐν μἐρει μέ πόλεμο καί νίκη τους καί ἐν μέρει μέ στρατολόγηση τοῦ ὑπόλοιπου ΙΣΙΣ γιά ἄλλους σκοπούς...; Καί σκοπούς Τουρκίας; Σκοπούς Τουρκίας-Ἰσλαμισμοῦ; Σκοπούς τοῦ βαθέος κράτους τῶν ΗΠΑ (τῆς γραμμῆς Ὀμπάμα-Κλίντον);

    Τελικά τό νά ψεύδεται ἕνας Τοῦρκος χωρίς -κατά τό δυνατόν- νά ἔχῃ πεῖ κάτι ἀναληθές, εἶναι κάτι πού παρερμηνεύεται στήν Δύση (καί στήν Ρωσία σήμερα) διπλά: Αὐτό πού λέει, ὑπόσχεται, κλπ, τό τηρεῖ ἄν μπορῆ κατά τό γράμμα τῶν λεχθέντων μόνον, καί κατά τό οὐσιῶδες μέρος, πού δέν τό τηρεῖ, προβάλλει, ὕστερα, ἀντίθετα ὀψιγενῆ ἤ ὀψι-δημιούργητα ἀπό τόν ἴδιο, συμφέροντά του.
    Κι ὅσοι τήν ἔχουν πάθει ἔτσι, γιά νά μήν φανοῦν τελείως ἠλίθιοι ἀφοῦ παγιδεύθηκαν σέ ψευδεῖς ὑποσχέσεις, ἔχουν πλέον ἰδιοτελές κίνητρο νά καλλωπίσουν τό ἴματζ τους "βρίσκοντας" τίς τουρκικές δικαιολογίες "εὔλογες".
    Τόσο ἁπλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αλλαξε καμμια ροη πολεμου.Ο πολεμος ειχε κριθει.Αλλα αλλαξε ισως....Ακομη και την κουβεντα ..ποιος φταιει ...τωρα φταιει ο ...Τραμπ και κανεις αλλος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού το γράφει η Καθημερινή κ. Αντπίκ και με στέλνετε να την αγοράσω, θα πάω. Μόνο και μόνο προς χάρη σας. Για να σας εξυπηρετήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Αστεριε ...αλλαξε την...ροη του πολεμου ?? Μηπως δεν κσταλαβα καλα ??

      Διαγραφή
  4. Η παρτιδα εχει ακομη πολλες κινησεις για να τελειωσει, για οσους βιαζονται να μιλησουν για 'θριαμβο' της Τουρκιας ας σκεφτουν λιγο σαν τον Τραμπ....δηλαδη το κερδιζει ο προεδρος της Αμερικης ?
    Πρωτον γλυτωνει αιμα και εξοδα, δευτερον δινει ακομη ενα συντριπτικο κτυπημα στο βαθυ κρατος των ΗΠΑ (Στρατιωτικο-Κατασκευαστικο) που ελεγχει καποιο γνωστο ιερατειο και που ειναι ο πραγματικος αφεντης των ΗΠΑ..τριτον αφηνει ενα ισχυρο YPG που μαζι με τον Συριακο στρατο και την Ρωσσια μπορουν να τελειωσουν τα οποια υπολείμματα του ΙΣΙΣ με ανεση.
    Σημασια εχει ο τεταρτος λογος, που ειναι η Τουρκια, ΑΝ η Τουρκια θελησει να εισβαλλει στην Συρια δηθεν για να καταστρεψει τα απολειφάδια του ΙΣΙΣ ενω πραγματικη της αποστολη ειναι η εξοντωση των Κουρδικων δυναμεων ΤΟΤΕ ΑΝΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΥΛΗ της ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΗΣ και του ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ της δεδομενου οτι θα βρει απεναντι της τοσο τους εμπειροπολεμους και καλα εξοπλισμενους πλέον Κουρδους οσο και τις ξεκουραστες πλεον Στρατιωτικες δυναμεις της Συριας ,δηλαδη του καλυτερου και στενότερου συμμάχου της Ρωσσιας..
    Μια τετοια εμπλοκη μοιραια θα φερει το τελος του ΡωσσοΤουρκικου ειδυλλίου που θα μετατραπει σχεδον σε κατασταση πολεμικης συγκρουσης..(αλλο κερδος του Τραμπ) και φυσικα η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ (Συρια) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ επικουρουμενες απο τo YPG με κρυφο υποστηρικτη τον Πουτιν μαλλον θα πρεπει να τρομοκρατει (και ως σκεψη) τον Ερντογαν, διοτι ο πολεμος καλεστα μπορει να παρει και αλλη τροπη και να μεταφερθει επισημως πλεον και μεσα στην Τουρκια με καποια αντεπιθεση...
    Το ΤΥΡΑΚΙ ειναι πλεον ορατο στους Τουρκογυφτους η ΦΑΚΑ ομως ειναι ? Ευχομαι να ΜΗΝ ειναι και να κανει την μοιραια κινηση ο ψευτοΣουλτανος, αλλωστε δεν ειναι και λιγοι πλεον εκεινοι ΜΕΣΑ στον Τουρκικο Στρατο που για να τον γκρεμισουν δεν θα ελεγαν οχι σε μια ελεγχομενη ΗΤΤΑ που θα του χρεωσουν για να τον τελειωσουν...και οποιος καταλαβε , ΚΑΤΑΛΑΒΕ...
    Η παρτιδα ειναι ανοικτη με πολλες παραμετρους που δεν ειναι ορατες σε μια πρωτη ματια, αλλα ειναι εκει και ειναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ.
    Εχω πει πολλες φορες εδω οτι το τελος αυτου του πολεμου στην Μεση Ανατολη θα βρει την Τουρκια ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΗ και θα το επαναλαβω αλλη μια φορα οτι τωρα ισως φαινεται καθαροτερα αυτο. Η γεννηση του Κουρδισταν ερχεται και οπως καθε νεα γεννηση εχει και αυτη το αιμα τον πονο και τις κραυγες που ειναι απαραιτητα συνοδευτικα της νεας γεννας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.