9/12/18

Γαλλία: Στο μικροσκόπιο των αρχών ψεύτικοι λογαριασμοί στα social media και ο ρόλος της Ρωσίας

REUTERS/BENOIT TESSIER
Ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν ως στόχο να τροφοδοτήσουν την οργή των Γάλλων και να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έχουν βάλει στο στόχαστρο οι αρχές της Γαλλίας. Η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) έχει αναλάβει το συντονισμό των ερευνών, με στόχο όπως τονίζει να σταματήσει τις απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πάντως επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν εξετάζουν ρωσικό «δάχτυλο» στα γεγονότα. Σύμφωνα με το το Bloomberg, επικαλλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ, ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα). Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times παράλληλα αναφέρει ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί εκ Ρωσίας στήριξαν διαδικτυακά τα κίτρινα γιλέκα.
Μεταξύ άλλων διακινούσαν βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από συγκρούσεις με αστυνομικούς, αποκρύβοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για υλικό πολλών ετών, που δεν συνδέεται με τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. 
Η ρωσική πλευρά δίνει πάντως μία άλλη εκδοχή. Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του Russia Today και του πρακτορείου Sputnik τόνιζε ότι πολλοί Γάλλοι έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στα ρωσικά δίκτυα καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. Σύμφωνα με την ίδια, οι μεταδόσεις του RT για τις διαδηλώσεις είχαν 20 φορές περισσότερες θεάσεις από εκείνες της γαλλικής Figaro.
Πηγές: Bloomberg, AFP, Sputnik 

4 σχόλια:

  1. Το RT είχε χθές live μέσω σόσιαλ ακόμα κι από το ίνσταγκραμ σύνδεση π.χ., κι έτυχε να το παρακολουθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά ὅλες τίς βλακεῖες τῶν κρυφῶν ἡγετῶν τῆς παγκοσμιοποιήσεως, φταίει ἡ Ρωσἰα!
    Μπορεῖ κι αὐτή κάπου νά φταίῃ, ἄς τό ψάξουν, ἀλλά τό πρόβλημα εἶναι στήν Βλακεία τους, πού δέν καταλαβάνουν ὅτι οἱ ἴδιοι εἶναι πολύ λιγώτερο ἔξυπνοι ἀπό πάρα, πάρα , πάρα, πάρα πολλούς ἄλλους ἀνθρώπους,
    πού ἀνθίστανται καίθά ἀνθίστανται στόν αἰῶν ατόν ἄπαντα,
    στά παρά φύσιν καμώματα ἀνόητων ἡγεσιῶν-πιονιῶν.

    Βέβαια: καί οἱ Γάλλοι εἶναι δυσκολοκυβέρνητοι καί πολλοί ἄλλοι λαοί, ὅταν ἀποφασίζουν ἄλλοι ἀντί αὐτῶν, ὄχι οἱ Ἕλληνες μόνον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά κάτι που δεν σκέφτηκε η πολιορκημένη Μακρονία. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να συκοφαντήσει, διχάσει, τρομάξει το κίτρινο ποτάμι της οργής:Κινητοποίησε τους μπαχαλάκηδες υπηρεσίας, το κοντσέρτο παπαγάλων προπαγάνδας στα μίντια (δημοσιοκάφρους,
    παρακεντέδες "διανοουμένους" και υπέρβαρους απομάχους του Μάη 68: Κον Μπεντί, Ρομαίν Γκουπίλ, Μπεναμπού και Σία), να κραδαίνουν το σκιάχτρο της άκρας δεξιάς (Μαρίν Λεπέν) και της άκρας αριστεράς ( Μπεζανσόν), τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις "μυστικές εκθέσεις πως χθες θα καιγόταν το Παρίσι, τις μαζικές προληπτικές συλλήψεις, τις 90.000 ΜΑΤ και Αστυνομία, τα Τεθωρακισμένα.
    Οι Αλβιόνοι,(του BBC, της ΜΙ6, του ρωσικού Νόβιτσοκ, του πράκτορα Στηλ που ανακαλυψε το Φάκελο Μόσχας του Ντόναλντ Τραμπ, του διεθνούς δικτύου πρακτόρων επιρροής Integrity, με συνδέσμους σε κάθε πρεσβεία, δημιουργοί των "Αδελφών Μουσουλμάνων", εκπαιδευτές των Τζιχαντιστών, εφευρέτες της μηχανής "Λευκά Κράνη") βρήκαν πως κάτι ξέχασαν τα κωθώνια-απόγονοι του Ναπολέοντα. Και έβαλαν το Ρώυτερ, με την σύμπραξη του αγαθοποιού German
    Marshal Fund (CIA), να διαλαλήσει: Ρώσοι οι εμπρηστές, όπως στο Brexit. Φυλαχτείτε!
    Σίγουρα τα παιδιά της Ιντέγκριτη, και σε μας εδώ, θάχουν κιμητοποιηθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.