14/12/18

Το State Department, η USAID και ο Σόρος, χρηματοδότες ακροαριστερών ακτιβιστών στην Αλβανία

Ξετυλίγεται το κουβάρι της εμπλοκής του Σόρος στην Αλβανία μέσω του Ράμα αλλά και ο ρόλος του πρώην Αμερικανού Πρέσβη στα Τίρανα Donald Lu

Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αλβανία φαίνεται να συνεργάζονται απευθείας με πράκτορες του Soros για να διοχετεύουν χρήματα ως επιχορήγηση σε αριστερά εγχειρήματα που επιτίθενται σε παραδοσιακά φιλοαμερικανικές ομάδες, κυβερνήσεις και πολιτικές στο όνομα της «κοινωνίας των πολιτών».
Το Judicial Watch δημοσιεύει 49 σελίδες νέων εγγράφων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση της USAID για τους αριστερούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) του George Soros στην Αλβανία.
Τα έγγραφα σχετίζονται πρωτίστως με τις δραστηριότητες του κορυφαίου πράκτορα του Soros στην Αλβανία, Andri Dobrushi, τον διευθυντή της Open Society Foundation – Albania, o οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στη διοχέτευση κεφαλαίων σε αυτό που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αποκαλεί ο «στρατός μισθοφόρων» του Soros. Τα έγγραφα δείχνουν χορηγίες από τις ΗΠΑ να διακινούνται προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που υποστηρίζουν ότι προάγουν την «κοινωνία των πολιτών», ενώ στην πραγματικότητα επιτίθενται εναντίον παραδοσιακά φιλοαμερικανικών ομάδων, κυβερνήσεων και πολιτικών.
Το Judicial Watch υπέβαλε αγωγή, FOIA στις 26 Μαΐου 2017, κατά του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, αφού δεν ανταποκρίθηκαν στις αιτήσεις FOIA στις 31 Μαρτίου 2017 (Judicial Watch κατά του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (No. 1:17-cv-01012)).
Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο πράκτορας του Soros, Dobrushi ήταν το πρώτο άτομο σε μια λίστα προσκεκλημένων από τον τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλβανία, Donald Lu, να συμμετάσχουν σε μια «εκδήλωση εκλογικής αναμέτρησης» που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία, στις 27 Απριλίου 2015. Η εκδήλωση σκόπευε να «παρουσιάσει βοήθεια για τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου», που έλαβαν μέρος στα Τίρανα, Αλβανία. Όπως δήλωσε προηγουμένως το Judicial Watch σε ένα δελτίο τύπου στις 4 Απριλίου 2018, ο Πρέσβης Lu ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Soros και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αλβανίας, που βοήθησε αρνούμενος αμερικανική Visa σε συντηρητικούς νομικούς από το συντηρητικό κόμμα της Αλβανίας. Από τότε, ο Lu έχει προταθεί από τη διοίκηση του Trump να γίνει Πρέσβης των ΗΠΑ στη Δημοκρατία της Κιργιζίας.
Επιπλέον, ένα email στις 18 Ιουνίου 2015 από την Ilva Cuko, μία ειδικό προγραμματισμού στο γραφείο δημοσίων υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, καλεί αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Dobrushi, σε μία «συνάντηση των δωρητών χορηγιών με σκοπό την αξιολόγηση» στην αμερικανική Πρεσβεία, στην οποία οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τις αιτήσεις χορηγιών που υποβάλλονται από ΜΚΟ που επιδιώκουν χρήματα φορολογούμενων των ΗΠΑ από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Cuko αναφέρει πως «θα ήθελε να σας προσκαλέσει σε μια συζήτηση σχετικά με αυτές τις προτάσεις. Η πολύτιμη συμμετοχή και τα σχόλιά σας θα αξιοποιηθούν από την Επιτροπή Δημοκρατίας της αμερικανικής πρεσβείας, που έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση για την χορήγηση επιχορηγήσεων.»
Η Cuko στις 28 Αυγούστου 2015, κάλεσε επίσης τον Dobrushi να παρευρεθεί σε άλλη μία Επιτροπή απονομής μικρών επιχορηγήσεων με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας «Τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων επιχορηγήσεων» στη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου στην αμερικανική Πρεσβεία. Σε αυτή τη συνάντηση η Cuko δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε αιτήσεις που αφορούν την «καταπολέμηση της διαφθοράς». Όλως παραδόξως, κάτω από την ηγεσία του στενού φίλου το Soros, σοσιαλιστή πρωθυπουργού Edi Rama, που ανέλαβε την εξουσία το 2013, η διαφθορά στην Αλβανία έχει αυξηθεί, με την διακίνηση κάνναβης στη χώρα να έχει αυξηθεί κατά 300% μεταξύ 2016 και 2017 .
Σε ένα email της 22ης Φεβρουαρίου 2016, η Cuko πάλι καλεί αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Dobrushi, σε ακόμα μία «συνάντηση των δωρητών χορηγιών με σκοπό την αξιολόγηση», που έλαβε μέρος στην αμερικανική πρεσβεία στις 26 Φεβρουαρίου, όπου ο Dobrushi θα μπορούσε να επηρεάσει τους αξιωματούχους της πρεσβείας, οι οποίοι έχουν «την απόλυτη εξουσιοδότηση για την χορήγηση επιχορηγήσεων.»
Ένα άλλο έγγραφο, με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα Επιτροπής απονομής μικρών επιχορηγήσεων με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας», δείχνει ότι οι αιτήσεις για επιχορηγήσεις που επανεξέταζε ο υπάλληλος του Soros αποτελούν μέρος ενός προγράμματος που εφαρμόζει το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ανατολική Ευρώπη και τα κράτη της Βαλτικής, το οποίο ονομάζεται «Επιτροπή απονομής μικρών επιχορηγήσεων με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας», η οποία υποτίθεται ότι «προωθεί τη λαϊκή δημοκρατία». Οι κατευθυντήριες γραμμές επίσης αναφέρουν ότι το πρόγραμμα «υποστηρίζει πρωτοβουλίες τοπικών ΜΚΟ που ασχολούνται με την οικοδόμηση των κοινωνικών και πνευματικών θεμελίων της δημοκρατίας, τη δημοκρατική επίλυση των προβλημάτων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων παρακολούθησης της κοινωνίας των πολιτών και τη θεσμοθέτηση ανοικτών, πλουραλιστικών πολιτικών διαδικασιών».
Πέραν της Αλβανίας, το Judicial Watch έχει καταθέσει αγωγές και κατά του Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID για αρχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις πολιτικές δραστηριότητες της οργάνωσης Open Society Foundation του George Soros στα Σκόπια, τη Ρουμανία και την Κολομβία.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα ανέτρεψε τις δραστηριότητες κλειδί στο State Department του George Soros, ειδικά στην Αλβανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Judicial Watch, Tom Fitton. «Το βαθύ κράτος συνεχίζει να συμβαδίζει με τον Soros και να χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών σε χώρες όπως η Αλβανία για να προωθεί τη ριζοσπαστική του ατζέντα. Και, φυσικά, χρήμα των φορολογούμενων πολιτών για τον Soros στο εξωτερικό απελευθερώνει πόρους για τις δραστηριότητες του εδώ στις ΗΠΑ».
Σε μια προηγούμενη παρτίδα εγγράφων που συνδέεται με αυτή την αγωγή, το Judicial Watch συγκέντρωσε 32 σελίδες αρχείων που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Obama έστειλε χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων πολιτών σε ένα γκρουπ στηριζόμενο από τον Soros, που χρησιμοποίησε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει αριστερού χαρακτήρα δραστηριότητες στην Αλβανία. Αυτό περιελάμβανε τη συνεργασία με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας για να πιέσει για μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη δικαστική «μεταρρύθμιση». Τα αρχεία επίσης αναφέρουν λεπτομερώς πώς η επιχείρηση του Soros βοήθησε το Υπουργείο Εξωτερικών να επανεξετάσει τις αιτήσεις επιδότησης από άλλα γκρουπ για χρήματα φορολογουμένων. Τα κεφάλαια της USAID διοχετεύτηκαν στις αριστερού χαρακτήρα Open Society Foundations του Soros στην Αλβανία, και ιδιαίτερα τις προσπάθειες των επιχειρήσεων του Soros να δώσουν στη σοσιαλιστική κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Η USAID σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε 9 εκατομμύρια δολάρια το 2016 στην εκστρατεία «Justice for All», η οποία επιτηρείται από την «East West Management Institute» του Soros.
Το παρόν κείμενο είναι πιστή μετάφραση της καταγγελίας της σελίδας Judical Watch
Πηγή: Χιμάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.