13/12/18

Stratfor: Ο στρατός του Κοσόβου και η εύθραυστη ειρήνη με τη Σερβία

Η πρόταση για μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου σε εθνικό στρατό, απειλεί να αποσταθεροποιήσει για μια ακόμα φορά την περιοχή. Οι απειλές της Σερβίας για ένοπλη σύγκρουση και ο ρόλος των δυνάμεων της Δύσης.
Οι εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου για μια ακόμα φορά κλιμακώνονται –αυτή τη φορά με επίκεντρο τα σχέδια της Πρίστινα για δημιουργία στρατού. Το κοινοβούλιο του Κοσόβου προγραμματίζεται να ψηφίσει στις 14 Δεκεμβρίου για το αν θα μετατρέψει τις ελαφρά οπλισμένες Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) -που αριθμούν 4.000 άτομα- σε εθνικό στρατό. Όμως το Βελιγράδι έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια δύναμη θα μπορούσε να δείξει την ισχύ της κατά των εθνοτικών Σέρβων του Κοσόβου, αναγκάζοντας την Πρίστινα να προχωρήσει σε διαψεύσεις.
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για το σχέδιο του Κοσόβου και στις 5 Δεκεμβρίου η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, σημείωσε με δυσοίωνο τρόπο πως «ελπίζει» η χώρα της να μην χρειαστεί να πάει σε πόλεμο ως απάντηση στις κινήσεις της Πρίστινα.
για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.