16/12/18

Stratfor : Προκλήσεις και διλήμματα για τη ρωσική αρκούδα

Οι Ρώσοι θεωρούν πως η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης πιθανότατα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η Μόσχα θα είναι απρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ. Οι σχέσεις με το Πεκίνο και η καχυποψία. Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον Πούτιν.

Ήταν Οκτώβριος του 1939 και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ μιλούσε στο ραδιόφωνο του BBC, περιγράφοντας τη Ρωσία: «Είναι ένας γρίφος, τυλιγμένος σε ένα μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα». Φυσικά, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε μόλις αρχίσει και το ερώτημα αναφορικά με τις προσθέσεις της Σοβιετικής Ένωσης –και ιδιαίτερα οι σχέσεις της με τη Ναζιστική Γερμανία- ήταν ύψιστης σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.
Ολοκληρώνοντας τον χαρακτηρισμό του για τη Ρωσία, ο Τσόρτσιλ είπε: «Δεν μπορώ να σας προβλέψω τις ενέργειες της Ρωσίας… ίσως όμως υπάρχει ένα κλειδί. Αυτό το κλειδί είναι τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα».
Αυτή η δήλωση έχει μοναδική σχέση με τη δουλειά που κάνουμε στο Stratfor. Παράγουμε προβλέψεις και οι προβλέψεις μας καθοδηγούνται από μια πολιτική μεθοδολογία που εξετάζει πρώτα και πάνω απ’ όλα τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις υποκειμενικές σκέψεις μεμονωμένων ηγετών, υπεύθυνων λήψεως αποφάσεων και απλών πολιτών. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί οι άνθρωποι και οι υποκειμενικές τους σκέψεις δεν έχουν καμία σημασία.

Για τη συνέχεια Euro2Day 

7 σχόλια:

  1. Α) Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα στον Β Π.Π. που πλήρωσε φόρο αίματος με 24 εκ. νεκρούς γιατί τότε αν σκλαβωνόταν ο κόσμος δεν θα ξέραμε σημερα πως θα ήταν! Άρα έμπρακτα έχει αποδείξει πως δεν φοβάται τον πόλεμο!
    Β) Η Ρωσία σήμερα όπως κάθε κράτος έχει να φοβάται τον εαυτό της και τους εξωτερικούς εχθρούς της! Τους εξωτερικούς εχθρούς τους αντιμετωπίζει με δύο τρόπους: Σε επίπεδο πυρηνικών (Ρωσία 6.850 πυρ. Κεφ έναντι 6.350 ΗΠΑ και 300 της Γαλλίας) που υπερέχει και αναλογικού πολέμου που δεν υπερέχει στους αριθμούς αλλά δεν έχει επιδοθεί να ελέγξει όλον τον πλανήτη όπως οι ΗΠΑ. Συμπεριφέρεται " αμυντικά" θωρακίζοντας την περίμετρό της! Στο εσωτερικό νομίζω πως πρέπει να δώσει την μεγαλύτερη μάχη! Κι αυτό σε δύο ειπεδα! Στο επίπεδο της οικονομίας και της " εκπαίδευσης" των Ρώσων! Στην "εκπαίδευση" οι Ρώσοι πολίτες λόγω γης ιδιομορφίας τους ως λαός και πολιτισμού την επιδέχονται! Άφησα τελευταίο την οικονομία διότι αυτό αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα! Η διαχείριση της οικινομίας σε όλα τα κράτη! Αυτό κερδίζεται έχοντας τα μικρότερα στάνταρς για την ποιότητα ζωής των πολιτών σου ( υγεία, παιδεία κ.λ.π.) σε συνάρτηση με το επίπεδο πολιτισμού του!
    Η Ρωσία δεν κομμουνιστικό κράτος! Έχει ελεύθερη οικονομία αλλά έχει και στρατηγικής σημασίας παράγοντες σ2 δημόσια ευθύνη! Βλέπε gazprom 50+% στο κράτος!
    Ο εχθρός είναι να μην αλλάξουν χέρια τα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια! Αυτή είναι η υπόγεια μάχη! Αυτό χάθηκε στην Ευρώπη, την Ιαπωνία κ.α. Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα που έχει το μεγαλύτερο χρέος των ΗΠΑ αλλά υστερεί στο μεταξύ τους εμπορικό ισοζύγιο! Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ Ρωσίας Κίνας που στα 100 δις εμπορικές σθναλλαγές μεταξύ τους η Ρωσία υπερέχει κατά 100 δις! Αρα από αυτήν την πλευρά είναι μύθος όσα αναφέρονται στο άρθρο!
    Ωστόσο πράγματι οι κυρώσεις έχουν επιφέρει πλήγμα στην Ρωσία ( εάν δεν υπήρχαν θα είχε απογειωθεί) παρόλα αυτά κυρίως στην Αν Ευρώπη λόγω γεωπολιτικής θέσης και φθηνότερες ενέργειας, πρώτων υλών αλλά και της ξέφρενης επιθυμίας για περισσότερο κέρδος της Δύσης ( Ευρώπης-ΗΠΑ ) είναι φθηνότερη και ανακάμπτει σύμφωνα με τους δείκτες ( ανέφερα π.χ. την Πολωνία) κάτι που επιβεβαίωσε και η Πρεσβεία της στην Μόσχα αλλά κρύβοντας πως ιναι συναλλαγές ευρύτερης εμβέλειας κι όχι λόγω του φυσικού αερίου!
    Κλείνοντας η Ρωσία δείχνει να διαχειρίζεται με σύνεση τον πλούτο της και την ακτίνα δράσης της χωρίς έντονο και ασύστολο επεκτατισμό!
    Η Ρωσία έχει αντίπαλο τον εαυτό της και τον Δούρειο Ίππο της απόκτησης των εθνικών κεφαλαίων από την Δύση!
    Προφανώς και όλοι περιμένουν από τους Αμερικανούς να ανοίξουν πυρ!
    Όμως οι Αμερικανοί πάντα μα πάντα πολεμούν δια αντιπροσώπων! Ποιός ηλίθιος θα πάει να κατακτλησ2ι Ρωσικό έδαφος, δεδομένου πως οι Αμερικάνοι στρέφονται εναντίον των ίδιων των συμμάχων τους! Βλέπε Ελλάδα! Ας πάνε οι Αμερικανοί να πολεμήσουν μόνοι τους! Για την ώρα μόνον τον Ποροσένκο έχουν μόνον του και μερικούς από το Κίεβο ηλίθιους! Όλοι οι Ουκρανοί έχουν φύγει κι όσοι είναι εκεί εκτός μιας μειονότητας είτε είναι ρωσόφιλοι, είτε Ρώσοι στα ανατολικά! Άλλωστε στην Ευρώπη ποιός αδειάζει για τέτοια διαλύεται και πεθαίνει! Η Δύση πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να χαλαρώσει και να δείξει ανθρωπιά στους λαούς...να ξεχάσει την Παγκοσμιοποίηση! Παγκοσμιοποίηση! Δηλαδή τι θα παγκοσμιοποιήσει η ΝΤΠ? Τι είναι αυτό? Δεν μας λέει κι εμάς να μάθουμε! Μυστικό τόχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σακη η ..Ναταλι καλα ? Η Αμερικη δεν ειναι ας πουμε λαος...Ειναι...πελετ..Ρινισματα ξυλων με ..κολλα.Η κολλα ειναι τα λεφτα.Οσο υπαρχουν λεφτα καπως μενει το πελετ.Κουβανοι..Πορτορικανοι..Μεξικανοι...Ιταλοι...Σαξωνες...Ολλανδοι...Μσυροι απο 40 χωρες...Κινεζοι...Ινδοι...Γερμανοι...Ανατολικοευρωπαιοι...Πακιστανοι ...κλπ...Ζουν κυριως σε γκετο ομοεθνων...σαν συμπικνωνατα τοπικα...σαν την σουπα τραχανα..Οσο εχουν φραγκα ..τρωνε..κλπ..κλεβωντας εννοειται τον πλανητη ολο...εχουν μια συνοχη του ..στομαχιου.Αλλα δεν τους ενωνει κατι βαθυτερο...Αν ποτε η ..κολλα δεν επαρκει πια...θα γινει της Ποπης στα ρινισματα..Ολες οι κολλες εχουν μια διαρκεια ζωης..Αυτη εδω παει ηδη προς το τελος..δεν ειναι αιωνια.Το θεμα ειναι ποσο παταγο θα κανει αυτο.
    Μπορεις να θυμηθεις Σακη εναν πολεμο που κερδισαν απ το 1945 ??? Ουτε εναν...αν και στο απωγειο της ισχυος τους...κι αντιπαλους φτωχους αοπλους...Αυτος ειναι ο λογος που πολεμουν με ..αντιπροσωπους.Για την ακριβεια δεν πολεμουν...διαιρουν τον αλλον..Δεν εχουν αρετη λαου...κλασικα προσοντα...χαρισματα ας πουμε...Καθως παρακμαζουν..τωρα...θα γινουν πολυ βιαιοι...διοτι βλεπουν που πανε...Η Ρωσια ειναι το ...δεος...τους...εχουν φριαξει μαζι της...διοτι ετυχε ετσι...ναχει οπλα μεγαλα...ισαξια ..αν οχι καλυτερα...Και για αλλους λογους η Κινα...τους φρικαρει το ιδιο...Ομως φρικη ..ξεφρικη...παρακμαζουν....κι αυτο δεν σταματα..ειναι φυσικος νομος.Φυσικα κινδυνευει με πολεμο ο πλανητης..μεγαλο.Ποτε κανεις δεν κατεκτησε τον κοσμο ολο μονος του....κι ουτε και τωρα θα συμβει αυτο..Ρωσια και Κινα...υπαρχουν ακριβως γιαυτο...για να μην συμβει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 338 στην Χαιρώνεια ο Φίλιππος ο Β και ο Μέγας Αλέξανδρος 18 χρονών τότε αρχηγός των ιππέων νίκησαν τους Αθηναίους και τους Θηβαίους! Φτιάξανε κι ένα λιονταράκι για την μνήμη του Ιερού Λόχου που το βλέπω κάθε χρόνο που τρέχουμε αγώνα με την ομάδα, τα Ομφάλεια! Μετά και πριν την ελληνική συνέλευση στην Κόρινθο που κατά πολλούς σημάδεψε το τέλος της κλασσικής Ελλάδας (Χαιρώνεια) παραγγέλνει στην Σπάρτη λέγοντας: 《 Εάν δεν μου παραδώσετε την Σπάρτη και μπω μέσα θα σας σκοτώσω και θα κάψω την πόλη》! Οι Σπαρτιάτες τότε του απάντησαν Λακωνικά 《Εάν》!
      Θεωρείται η Λακωνικότερη απάντηση στην ιστορία!
      Οι Σπαρτιάτες λοιπόν του απάντησαν " εαν" και πράγματι ο Φίλλιπος παρέκαμψε την Σπάρτη γιατί σκέφτηκε τις απώλειες!
      Η μικρή Σπάρτη λόγω της συνοχής της, της χρόνιας προετοιμασίας της στρατιωτικά, της πειθαρχίας γιατί από 7 ετών τα παιδιά εκπαιδεύονταν και από 20 έως 60 ήταν στην διάθεση του στρατού!

      Εμείς αφήνουμε την ενότητα να πάει περίπατο την στιγμή αυτή που η Ελλάδα έπρεπε να κάνει το ρεσάλτο της στην ιστορία της! Αφήνουμε και δεν πετάμε στον Καιάδα τους ανάπηρους όπως ο Τσίπρας, ο Παππάς, Κούλης, και λοιπούς συγγενείς εγχώριους και Γιουνκέρ, να μας καταδυναστεύουν! Καμαρώνουμε τα "κίτρινα γιλέκα" που δεν ξέρουμε αν πίσω όλη αυτήν την οργάνωση κάποιος την ελέγχει καλά γιατί αν όχι τότε δεν γίνεται παρά να νικήσουν! Όπως κι εδώ που όλοι αναρρωτιούνται γιατί η μικρή Ελλάδα δεν γίνεται η Σπάρτη του 338 να πει σε όλους αυτούς που καθημερινά μας λένε:" εαν μιλήσεις θα σε κάψω, εαν κουνηθείς θα σε σκοτώσω, εαν φύγεις από την Ευρώπη θα σε καταστρέψω"...να τους πούμε κι εμείς " εάν μπορέσεις"! Η Ρωσία είναι λοιπόν Τζιμς ένα αντίβαρο και η ανάγκη της ύπαρξής της είναι σημαντική καθώς κουβαλάει όπως και η Κίνα μακραίωνη ιστορία! Όμως το θέμα παραμένουμε εμείς γιατί αυτά τα αντίβαρα θα ήταν χρήσιμα αν τα αξιοποιούσαμε να κάνουμε καλύτερη την θέση μας απέναντι σ αυτούς που μας το παίζουν φίλοι! Ο καθένας λοιπόν παίζει τον ρόλο του για τα συμφέροντά του εκτός από εμάς! Για να πεις το " εαν" πρέπει να είσαι προετοιμασμένος...η Ρωσία δεν ήταν και μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ το θεριό έφτασε στην Πολωνία! Ο Πούτιν το φρενάρησε λέγοντας το δικό του Σπαρτιάτικο "εαν", όμως μην γελιόμαστε η Ρωσία κινδυνεύει εκ των έσω στο μέλλον! Όπως όλοι άλλωατε, απλά εμείς έχουμε με επίδομα τους προδότες μόνιμα στην Ελλάδα μετα την Επανάσταση...χτυπάνε Έλληνες που κρατούν την Ελληνική Σημαία και δεν παίρνουμε τα όπλα αδερφέ μου! Έστω ένας -ένας τρελαμένοι να στείλουμε στο διάολο από λίγους κάθε φορά! Μάλλον ακόμα δεν γίναμε στάχτη για να αναγεννηθούμε, γιατί πως θα αναστηθείς αν δεν πεθάνεις! Χωρίς θάνατο η Ανάσταση δεν γίνεταί...το θέμα είναι πως καμμιά φορά η ανάσταση είναι μπλόφα (δεν εννοώ Του Χριστού) αλλά του Έθνους...και τότε γειά σας ψηλά βουνά και όμορφες ραχούλες! Πρέπει άμεσα να βγούμε στους δρόμους γιατί αυτοί που συσσωρεύουν τα πλούτη όχι εύνταξη δεν θα μας δώσουν, ούτε νερό να πιούμε, άλλωστε κι αυτό το αγοράζουμε...💣💣💣

      Διαγραφή
    2. Πουθενα δεν εχεις αδικο...Φαινεται οτι θα παμε στον πατο..αφου ακομη πολλοι ...παιζουν οπως παλια..με αντιθεσεις επιπεδου ομαδων ποδοσφαιρου..Υπαρχει βεβαια μια σχετικη αφυπνηση μιας.μεριδας...αλλα ταχει και χαμενα αυτη...αφου πρωτη φορα κολυμπα μονη..Ομως η αλλη μεριδα ειναι ακομη πολυ μεγαλη.Ετσι φαινεται θα παμε πιο κατω.Κανενα.ομως φαινομενο..δεν ζει αιωνια...και η καθοδος το ιδιο.Ισως διακοπει μετα απ ενα.πληγμα πολυ γερο.απο καπου..αν αφορα ολους.αυτο.Κοιτα.ο φιλοτομαρισμος τα κανει ολα.χαλια...Ειναι μεγαλος.Η επιπολαιοτητα επισης...αυτην την βλεπεις στις γενικευσεις...πολλες γενικευσεις...απλοικισμοι...οχι απλοτητα...Το Εαν ..ηταν απλο...το ολα που μοιαζουν καπου ...οτι ειναι ιδια ..ειναι απλοικισμος.Τελος παντων οτι ειναι να γινει ..θα γινει.Θεωρω απιθανο να κανει κατι ο κοσμος απο μεσα.Αν.ηταν ικανος θα τοχε κανει με τοσα κακα.Κανεις πχ ..δημοσιος υπαλληλος δεν θα γινει πυραυλος...εχει μαθει στο κουλ...το μη ρισκο...θελει κηδεμονα...μονιμα..Το ιδιο κι αλλες ταξεις..Δεν εκτοξευονται οι πυραυλοι...στα καλα κσθουμενα ξαφνικα...εχει αδρανεια ολο φουλ.Μονο μια περιπτωση υπαρχει..Την ξερεις.Αν καει ολο το δασος...Αυτο δεν γινεται απο μεσα..Δεν ειναι καλο..αλλα δεν γινεται αλλιως. Απλα μια ευχη..να κρατησει λιγο ..οσο ειναι αναγκαιο...

      Διαγραφή
    3. Κι εσύ σωστά μιλάς αδερφέ μου! Εγώ μια ζωή την έχω και με την ψυχή μου την δίνω στην Ελλάδα! Μερικές φορές που πιάνω τον εαυτό μου να αναρρωτιέται αν αξίζει τον κόπο, απαντώ ναι! Απαντώ ναι όχι γιατί είμαι γενναίος αλλά γιατί δεν αντέχω να βλέπω την Ελλάδα έτσι! Με πληγώνει τόσο, όσο δεν χαίρομαι την ζωή με τέτοιο καημό! Γιατί θέλω τα παιδιά μου, τα παιδιά του κόσμου να με χαίρονται και να με καμαρώνουν και να μην με λυπούνται! Πιστεύω πως η πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται το ίδιο! Απλά μια μικρή χαραμάδα ψάχνει, μια μικρή φλόγα...θα ρθει, που θα πάει...

      Διαγραφή
    4. Κι ομως εισαι γενναιος...διοτι θελει μεγαλη γενναιοτητα να πεις πως δεν εισαι.Οπως θελει ιδια να πεις πως δεν εισαι κατι που ολοι παριστανουν πως ειναι κατι ..που δεν ειναι αληθινο.Κι εγω σκαω για την χωρα...πολυ..Και για μενα..και για ολους αυτους εκει εξω.Μια φυλη ειμαστε..αδελφια...το αιμμα ιδιο..και παει πολυ να εχουμε την ιδεα οτι οι εξω ειναι καλυτεροι μας....χωρις καταβολες ...και με ολα δανεικα απ την φυλη μας...Αυτο δεν το αντεχω...Κι ομως οπως βλεπεις..οι εξω...εχουν οπαδους φανατικους εδω...και δεν ντρεπεται κανεις για την γελοια σταση του...Εχουν ειδωλα τους εξω....κι οχι τον αδελφο....Πολλοι απ αυτους σαν ...διανοι ...μιλανε αγγλικα...μεταξυ τους..σαν κατι φυσικο...κοκορευομενοι ετσι μια ...αναβαθμιση ατομικη...πανω απ τα χαζα τα αλλα...Πως να μην σκας με τοσο χαμηλο αυτοσεβασμο ? Προερχεται ο καθε ενας απο λαο ..φυλη ...οροσημο στον πλανητη..και δεν εχει τσιπα για οροσημο...αλλα για δουλος ..Δεν επρεπε να απαιτει οι ...αλλοι να μιλανε Ελληνικα ??
      Οτι ειναι να γινει ..θα γινει...για να σβησει το σφουγγαρι αυτον τον πινακα με τις αθλιες μουτζουρες...Να μας τον δωσει καθαρο ..να ξαναγραψουμε τον ορθο λογο...Γιατι αυτη η φυλη τον ανακαλυψε...και θα τον εξεληξει κι αλλο....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.