3/1/19

Ο Ερντογάν ξήλωσε τον αντιστράτηγο Τεμέλ, επειδή εξέφρασε αντιρρήσεις για την επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη

Ο αντιστράτηγος Ισμαήλ Μετίν Τεμέλ, μέχρι προχθές Διοικητής 2ης Στρατιάς
Zülfikar Doğan
Ο Πρόεδρος Ερντογάν τις 12 Δεκεμβρίου 2018, στη Συνάντηση Κορυφής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωνε ότι "σε μερικές μέρες αρχίζει η επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Αν χρειαστεί, θα μπούμε και στην Ιεράπολη/Μένπετζ". Η δήλωση αυτή προκάλεσε αύξηση των τηλεφωνικών επαφών μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, με αποκορύφωμα εκείνο της 19ης Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ δέχτηκε να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο για τον τουρκικό στρατό.

Όσο ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση των σχεδίων επιχειρήσεων και των στρατηγών που θα ηγούνταν της όλης επιχείρησης, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ στρατηγών και κυβέρνησης.
Όταν ο Τραμπ δήλωνε ότι "ο Ερντογάν μου έδωσε το λόγο του ότι θα εκκαθαρίσει την περιοχή από το Ι.Κ.", δεν έκανε καμία αναφορά στο YPG-PYD, που είναι ο κύριος στόχος του Ερντογάν.
Η δήλωση του Τραμπ ότι η αποχώρηση θα διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, ενώ στην αρχή είχε πει για 60-100 ημέρες, δείχνει ότι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά.
Η ταχεία αλλαγή ισορροπιών στο έδαφος της Συρίας, δείχνει ότι τα σχέδια του Ερντογάν για εισβολή στην Ιεράπολη και ανατολικά του Ευφράτη, θα μείνουν στα χαρτιά.
Από τις επίσημες ανακοινώσεις που ακολούθησαν την επίσκεψη Τσαβούσογλου και Ακάρ στη Μόσχα, τις 29 Δεκεμβρίου, συνάγεται ότι η Ρωσία δεν "άναψε πράσινο φως" για την επιχείρηση στην Τουρκία.
Την στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην επιχείρηση της Τουρκίας και τη σιωπή του Ιράν, ακολούθησε η πρόθεση των πιστών συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο, ης Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η ποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.
Οι χώρες του Κόλπου, που ξανάνοιξαν τις πρεσβείες τους μετά από επτά χρόνια στη Δαμασκό, στην ουσία σπρώχνουν στην απομόνωση την Τουρκία, που αρνείται το διάλογο με τον Άσαντ.
Από την άλλη πλευρά, η δήλωση του Λαβρόφ ότι "ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο Ιντλίμπ με την άδεια της κυβέρνησης της Συρίας", μας λέει ότι μια επιχείρηση των ΤΕΔ στην Ιεράπολη και ανατολικά του Ευφράτη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ.
Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, ενώ έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Συρία άρματα, πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και μονάδες πεζικού και καταδρομών, σε μια περίοδο που ανακοινώθηκε η εισβολή στην Ιεράπολη, το "ξήλωμα" από τη θέση του διοικητή της 2ης Στρατιάς, αντιστράτηγου Μετίν Τεμέλ, που θα διεξάγει την επιχείρηση, προκάλεσε σοκ και πολλές συζητήσεις στην Τουρκία.
Ο στρατηγός Τεμέλ είναι αυτός που διεξήγαγε ως επικεφαλής τις επιχειρήσεις "Ασπίδα του Ευφράτη", τον Αύγουστο του 2016 και "Κλάδος Ελαίας, τον Ιανουάριο του 2018 και τώρα ξηλώθηκε και μετατέθηκε σε μια θέση που μέχρι τώρα υπηρετούσε συνταγματάρχης.
Το ίδιο έγινε και με τον ταξίαρχο Μπαρούτ, διοικητή ταξιαρχίας ειδικών επιχειρήσεων (μπορντό μπερελί), ο οποίος ύψωσε την τουρική σημαία στο Αφρίν, τις 18 Μαρτίου.
Η μετάθεση των δυο αυτών αξιωματικών σε θέσεις ψυγείο, είναι σαν να τους δείχνει το δρόμο της παραίτησης και λέγεται ότι αυτό οφείλεται σε διαφωνίες που εξέφρασαν για τις επικείμενες επιχειρήσεις στον υπουργό Άμυνας Ακάρ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ, φίλο του υπουργού.
Ο Τεμέλ εξέφρασε τους φόβους και τις αντιρρήσεις του για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. 
Αυτός είναι ο λόγος που δεν συμμετείχε στην "Τελετή Αξιολόγησης των Δραστηριοτήτων των ΤΕΔ των ετών 2017-2018" που έγινε στην Άγκυρα, τις 14-15 Δεκεμβρίου 2018, προφασιζόμενος ασθένεια.
Το ξήλωμα αυτών των δυο αξιωματικών, είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού ακολουθούν πολλές αλλαγές στην Ειδική Διακλαδική Δύναμη (Müşterek Özel Görev Grup Komutanlığı), που θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Συρία. Από τη δύναμη αυτή ξηλώνονται και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, του "κλίματος" Τεμέλ και τις θέσεις τους παίρνουν αξιωματικοί του κλίματος Ακάρ-Γκιουλέρ.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: ahvalnews-com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.