2/1/19

Ο «Πορθητής» ξεκίνησε…

Κώστας Ν. Χατζηκωστής*
Πέραν των Αυτοκρατορικών συνδρόμων ανωτερότητος, η σημερινή Τουρκία διαθέτει ΔΥΝΑΜΗ. Δεν είναι κενολογίες οι αλαζονικές τουρκικές απειλές. Στηρίζονται στην πληθυσμιακή, τη στρατιωτική και την ισλαμοεθνικιστική τους διάσταση και ιδεολογία. Στηρίζονται όμως και στη βαθιά μελέτη και σχεδιασμένη τους εξωτερική πολιτική.
Δεν βιάζεται, δεν προβαίνει σε σπασμωδικά βήματα. Έχει ξεκαθαρισμένους στόχους και μελετημένες μεθοδεύσεις για κατάκτησή τους.
Η Τουρκία του Ερντογάν πέτυχε τα τελευταία χρόνια να καταρρίψει ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος και σε λίγες μέρες ο Πούτιν να τον εναγκαλίζεται! Σε άλλους καιρούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναρξη πολέμου μια τέτοια ιστορία. Αυτή η ίδια Τουρκία, σε συνεργασία με τις δύο εχθρικές δυνάμεις (Ρωσίας και Ιράν) των Ηνωμένων Πολιτειών, συνήργησαν και συνεργάσθηκαν στη Συρία. Και περίπου εξουδετέρωσαν την τοπική αμερικανική πολιτική. Μια πολιτική που άρχισε με την απόφαση της πτώσης του Σύρου Προέδρου Άσαντ, με όργανο υλοποίησής της την Τουρκία. Τελικά Ρωσία και Τουρκία, αντί να διώξουν τον Άσαντ, έδιωξαν τους Αμερικανούς ως σοβαρούς και αποτελεσματικούς παίκτες στη Συρία…
Με αυτήν την Τουρκία (που δουλεύει σήμερα και τους Ρώσους και τους Αμερικανούς) έχουν να κάμουν Ελλάς και Κύπρος. Με αυτήν την (έμπρακτα αναδεικνυόμενη) ισχυρή και επιθετική Τουρκία αναμετράται η Κύπρος. Με φραστική στήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο μόνο και με ισχυρά «μηνύματα» της κυπριακής ηγεσίας προς την Άγκυρα, οι αυταπάτες συνεχίζονται. Οι Τούρκοι με λόγια δεν υποχωρούν. Μόνο τη Δύναμη και το Δίκαιο της Δύναμης αναγνωρίζουν και εκτιμούν και σέβονται...

Ο «Πορθητής» ξεκίνησε. Τα νέα τουρκικά «μέσα» τέθηκαν σε εφαρμογή. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται ενώπιον τουρκικών επιθέσεων, και όχι απειλής. Η νέα Εθνική συμφορά θα είναι πλέον αναπόδραστη, αν Ελλάδα και Κύπρος δεν σταματήσουν, δεν αποτρέψουν, δεν ανακόψουν τη νέα τουρκική κατακτητική εκπόρθηση. Ο Εκπορθητής δεν συμβολίζει μόνο ορμή κατάληψης. Συμβολίζει (και ταυτοχρόνως υλοποιεί) τη νέα επέκταση στις θάλασσες της Τουρκικής Κυριαρχίας. Στη «γαλάζια πατρίδα», όπως διακηρύττει. Δηλαδή στο Αιγαίο και τις θάλασσες της Κύπρου.

Αν δεν εξασφαλισθεί ΔΥΝΑΜΗ έγκαιρης αποτροπής, η μοίρα μας θα γραφτεί με νέα εθνική συμφορά. Η ηγεσία έχει και λόγο και ρητορείες και αυταπάτες, αλλά τελικά έχει και την ευθύνη για όσα εκτυλίσσονται και όσα θα εκτυλιχθούν. Μέχρι τώρα ρητορεύει και στέλνει μηνύματα κατευναστικά, αλλά «αυστηρά», η ηγεσία μας προς την Άγκυρα. Ο «Πορθητής», όμως, εννοεί αυτά που ανέλαβε να υλοποιήσει. Και πλέει για τις νέες τουρκικές εκπορθήσεις. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες τη θερμή ώρα θα είναι θεατές. Θα κρατούν ίσες αποστάσεις. Και θα καλούν τον θύτη και τα θύματα να συνομιλήσουν μετά τα νέα μοιραία ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ.

*Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”


4 σχόλια:

  1. "Σε άλλους καιρούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναρξη πολέμου μια τέτοια ιστορία."
    Mπούρδες!!!Μπορεί πριν 150 χρόνια.
    Οσο οι ΗΠΑ κρατούν την τουρκία στο ΝΑΤΟ, αυτή προστατεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ένα ακόμη:η τουρκία πατάει στις και εκμεταλλεύεται τις αντιρωσικές ονειρώξεις των αμερικανων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψυχραιμία. Η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη χώρα. Όχι γλυφτης αλλά εξαρτημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ σωστη ειναι η αναλυση αλλα δεν κομιζει γλαυκας.
    Το ερωτημα ειναι διπλο και πρωτιστως Κυπριακο,τι στο "διαολο" γινοταν τοσα χρονια(απο το 1974);Αυτο το ριμαδι το ταμειο αμυνας απο το 84, ενεργοποιηθηκε ποτε; που ειναι τα Υ/Β,Α/Φ κλπ;
    Μην πει καποιος πως θα γινοταν,γιατι λυσεις υπηρχαν συμφωνα με τους ειδικους αλλα οχι παντως με το χαλι, να μπαινουν οι αεροποροι στα Ε/Π και οι ελικοπτεραδες στην" Αρβυλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.