7/1/19

Επιστολή Πατριάρχη Αντιοχείας προς Φανάρι: είναι παράλογο να επιχειρείς να σταματήσεις ένα σχίσμα με τίμημα την ενότητα της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας….

Ο Πατριάρχης Ιωάννης 10ος της μαρτυρικής Εκκλησίας Αντιόχειας και πάσης Ανατολής κι αδελφός του Μάρτυρα Παύλου Γιαζίζι Επισκόπου Χαλεπίου Βερροίας και Αλεξανδρέττας έγραψε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι είναι παράλογο να σταματήσει ένα σχίσμα με τίμημα την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης 10ος της Αντιόχειας προέτρεψε τον Βαρθολομαίο να σταματήσει τη διαδικασία χορήγησης Αυτοκεφαλίας μέχρι να βρεθεί μια παντορθόδοξη λύση στην ουκρανική κρίση, αναφέρει το Patriarchia.ru.

Απαντώντας στο αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την νεοσύστατη ψευδο-ενωτική εκκλησία , ο Πατριάρχης Ιωάννης 10ος της Αντιόχειας έγραψε: «Θέλουμε να δούμε να ενισχύεται και να εδραιώνεται η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου. Από την επιστολή σας, διαφαίνεται ότι αποφασίσατε να συνεχίσετε τη διαδικασία χορήγησης Αυτοκεφαλίας ... Επομένως, σας καλούμε να μην λάβετε αποφάσεις που δεν υποστηρίζονται από τη συναίνεση των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν είναι λογικό να σταματήσουμε ένα σχίσμα με τίμημα την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου. "

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το πιο χρήσιμο πράγμα για την ειρήνη στην Εκκλησία, την ενότητά της και για τους κοινούς ορθόδοξους μάρτυρες στον κόσμο μας σήμερα είναι να σταματήσει και να αναβληθεί αυτή τη διαδικασία μέχρι να μελετηθεί το πρόβλημα της Ουκρανίας και να βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση. "

"Ως εκ τούτου, ζητάμε από την Παναγιώτητά σας να καλέσετε τους αδελφούς σας προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών να μελετήσουν αυτά τα θέματα, να προστατεύσουν την Εκκλησία μας από τον κίνδυνο, που δεν οδηγεί στην ειρήνη και την αρμονία ούτε στην Ουκρανία ούτε στον Ορθόδοξο κόσμο"....

«Η αγάπη μας για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και την αγαπημένη σας Αγιοσύνη μας ωθεί να γράψουμε αυτά τα λόγια με την ελπίδα να δούμε τον ορθόδοξο κόσμο ενωμένο ειδικά στην θαυμάσια εποχή μας, που αποφέρει μάρτυρες της Αλήθειας του Κυρίου μας Ιησού, που σαρκώθηκε για χάρη της σωτηρίας του κόσμου, " τόνισε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας δικαιοδοσίας Μόσχας και η Εκκλησία Λευκορωσίας είπαν ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τη νεοσυσταθείσα εκκλησία. Οι επισκοπικοί Σύνοδοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας και της Πολωνίας δεν αναγνώριζαν τη νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ο προκαθήμενος της ROCOR καταδίκασε επίσης τη δράση του Φαναρίου κατά των Ορθοδόξων Ουκρανών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δραστηριότητες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία θα "επιδεινώσουν μόνο τη διαφωνία μεταξύ των πιστών".

4 σχόλια:

  1. Είναι παράλογο δύο κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο να έχουν την ίδια εκκλησία•η οποία κατευθύνεται από το ένα.
    Είναι παράλογο εθνικό κράτος με 50 εκ.να μην έχει την δική του εκκλησία.
    Είναι παράλογο ένα κράτος να θέλει να συστήσει Ένωση Κρατών (ΚΑΚ) με το έτσι θέλω.Και ουσιαστικά κανένας λαός δεν θέλει να συμετάσχει,εκτός από τον Ρωσσικό.
    Είναι παράλογο ένας Πατριάρχης χώρας (Συρία) να μιλάει για λογική και να εμπλέκεται,όπως εμπλέκεται, όταν η χώρα του σώθηκε από τον διαμελισμό από τη Ρωσσία.Όταν οφείλει τη σωτηρία του στον Πούτιν.
    Σκέφτομαι αν στην κυρίαρχη θέση των Ρώσσων στη Συρία,ήταν οι Αμερικανοί των ΗΠΑ θα τα έβρισκε παράλογα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Πατριάρχης απλώς συντάχθηκε με τον βάλτο της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μία βαρειά αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσσίας με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσσίας και την λεηλασία των πόρων της.

    Ουδεμία σχέση έχει η δοθείσα αυτοκεφαλία με εκκλησιαστικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ουάσιγκτον θα δημιουργήσει βαριά αντίθεση όταν:
    α) υπήρξε καταπίεση των Ρώσων κατά τον 19ο αι. ούτε τη γλώσσα των Ουκρανών άφηναν να αναπτυχθεί;
    β)Οι Ρώσσοι έκαναν γενοκτονία με 10εκ.νεκρούς και τους κατέστρεψαν την οικονομία τους για έναν αιώνα.
    Και μην ακούσω ότι ο κομμουνισμός ήταν κοινή ιδεολογία.Τότε γιατί δεν έγραφαν στα καζακικά ή στα γεωργιανά τις μπροσούρες τους ο Λένιν και οι λοιποί σκοταδιστές;
    γ)Τα αισθήματα των Ουκρανών (και αυτοί ξέρουν καλύτερα) φάνηκαν τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μέρος του Ουκρανικού λαού υποδέχθηκαν φιλικά του Ναζιστές Γερμανούς.
    δ)οι Ρώσσοι ονειρεύονται ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης με την ΚΑΚ,δηλ ετοιμάζουν και ανακαινίζουν τη φυλακή για λαούς χωρίς να τους ρωτήσουν.
    ε)και στο κάτω κάτω έχουν πόλεμο.
    Είναι δυνατόν να εξαρτώνται από τους αντιπάλους.Δεν έχει σημασία, ποιος έχει δίκιο,απλά έχουν πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα της Ουκρανίας είναι, όντως, ακανθώδες και θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο με σύγκλιση Πανορθόδοξης Συνόδου, την οποία ζήτησε το Πατριαρχείο Ρωσίας, αλλά την αρνήθηκε ο Βαρθολομαίος διότι, εκτός που είναι αιρετικός, θεωρεί ότι έχει Πρωτείο εξουσίας μέσα στην Ορθοδοξία! Γι' αυτό και συμπεριφέρεται σαν Υπερεπίσκοπος που μπορεί να ανακατεύεται όπου θέλει και να αποφασίζει για άλλους, χωρίς να ρωτάει κανέναν! Σ' όλ' αυτά προσθέστε και τους Αμερικανούς, τους οποίους πρόθυμα εξυπηρετεί στα γεωπολιτικά τους σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.