21/1/19

Διαβάστε να δείτε τι προβλήματα δημιουργεί η συμφωνία των Πρεσπών: Έλληνας από τη Φλώρινα: Αν αυτοί θα λέγονται Μακεδόνες, εγώ πώς θα λέγομαι;

Μεταφέρω αυτούσια δημόσια συνομιλία δύο πολιτών για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο ένας εκ των συνομιλητών είναι από τη Φλώρινα και κατάγεται από οικογένεια που μιλούσαν το σλαβικό ιδίωμα.
Σε κάποια στιγμή, ρωτάει τον συνομιλητή του: 
Δημήτρη, κατάγομαι από την Φλώρινα. Ακούω την γλώσσα από μικρός. Οι συγγενείς μου την μιλάνε. Ποτέ δεν διανοήθηκαν να σκεφτούν ότι μιλάνε "Μακεδονικά". Διότι τα Μακεδονικά ήταν πάντα για τους Έλληνες τα ελληνικά.
Εν τέλει,  αφού αυτοί θα είναι Μακεδόνες εγώ τι θα είμαι;

Σάββας ΚαλεντερίδηςΚείμενο Tweet

10 σχόλια:

  1. Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει καθαρά μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα και αναφέρει την ονομασία πολίτες της βόρειας Μακεδονίας αλλά με εθνικότητα μακεδονική.
    Για αυτό και μόνο πρέπει να ακυρωθεί.
    Η γλώσσα των Σκοπίων φτιάχτηκε το 1949, δεν υπάρχει γραφή πριν το 1949, όπως δεν υπάρχει στο σλαβικό ιδίωμα των Ελλήνων οι σέρβικες λέξεις που προσθέτηκαν το 1949 για να μην ονομάζεται βουλγάρικα.
    Οι γκαγκαβούζηδες είναι τουρκόφωνοι Έλληνες αλλά δεν μπορούν να συνεννοηθούν σήμερα με τους Τούρκους. Όπως και οι Αρβανίτες έχουν πρόβλημα να συνεννοηθούν με τους Αλβανούς.
    Μοιάζουν οι γλώσσες αλλά εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά με τον χρόνο.

    Τελικά μήπως πρέπει να συνεργαστούμε με τους Βούλγαρους πατριώτες (blog, Facebook) για να αναιρέσουμε τα Σκοπιανά παραμύθια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αγαπητε Δημητρη ...τα παραμυθια ειναι Γερμανοαμερικανικα...Τι ακριβως εσυ κανεις ?? Θες να τα ...βρεις με τα Σκοπια ?? Εεε δεν θα τα βρεις...διοτι η εντολη ηταν να ...μην τα βρεις παρα μονο αν ...δωσεις οτι θελουν τα αφεντικα !! Εχεις την αφελη εντυπωση οτι μιλαμε με τα ...Σκοπια ?? Τι ψαχνεις ?? Μας εβαλαν να ...ψαχνουμε ολοι σαν παλαβοι ...για να μην παρουμε καδρονια και αρχισουμε το ξυλο...κι εσυ ...ψαχνεις το αψαχτο...Δεν καταλαβαινω τι ακριβως....Ο πολυς ο κοσμος λεει ...δεν δινω τιποτε ιερο σε κανεναν..Κι εσυ τι λες ?? Οτι οι Γερμανοι ...Αμερικανοι...Τουρκοι.......δινω υπο προυποθεσεις ....Δηλ. οτι λενε...θελουν ...για το δικο τους συμφερον αυτοι.Και το δικο μας που ειναι και η θεληση να μην δωσουμε ιερη γη ποτισμενη με αιμμα ...γη δικη μας απο χιλιαδες ετη....?? Νταβατζηδες ηρθαν σπιτι μας...τι να βρουμε με τα Σκοπια ?? Ποσο δικο μας οικοπεδο θα δωσουμε ??Τι..λες καλε !!! Θα παρουμε δικο τους !! Αυτο ναι ...το συζηταμε...Ενα κομματι μαλιστα ειναι δικο μας ! Οσο για τους ...νταβατζηδες...δηλ. τι θα κανουν ??. Ας κανουν !! Να δουμε ποιος θα χασει....Αν τους αιφνιδιασεις δεν προλαβαινουν κιχ.....θαρθουν μετα με αλλο ...υφος....Εδω κοντευουν να τα βρουν με τον ....Ασαντ !!!

      Διαγραφή
    2. Μηπως θα επρεπε να κανουμε οτι εκανε και ο Μεγας Αλεξανδρος οταν εκοψε το Γορδιο Δεσμο. Οταν τα Σκοπια δεν θα υπαρχουν πια, θα εκλειψει και το προβλημα.

      Διαγραφή
    3. Μας εχουν φλομωσει στο παραμυθι.Ταχα για το ...καλο μας .Ταχα θα σταματησουν ...τους .Ρωσους ...κι οι Ρωσοι μπηκαν στην Σερβια...κι ισως και με βαση στρατου συντομα.Μας ειπαν οτι ταχα ..θα αποτρεψουν την Τουρκια απ το μερος.Κι οι Τουρκοι κανουν συμμαχια με τα Σκοπια,Αλβανια ,Κοσσοβο ...γεμιζουν τζαμια το μερος ..παντου και στην Βοσνια !! Δεν ειμαστε καλα..Κι αυτες τις ξενες αηδιες που διαψευδονται σαν πολυβολα σε ριπες...τις λενε χρονια Καραγκιοζηδες εδω ..σαν επιχειρημα να ....δωσουμε....για το ευρυτερο ταχα ....καλο !!!Απ τον Τσιπρα εως το ...Μπακογιαννεικο ολο !! Απ τις Φωφες εως τα ..ποταμια ( της ηλιθιοτητος).... Κι εχουν πεισει και τους στρατιωτικους μας οτι ειναι για το καλο της....Ευρωπης ταχα !!! Δεν κανω την χαρακτηριστικη κινηση .." στα ....αυτα μας "....!!

      Διαγραφή
    4. Θα εκλειψει σιγουρα αν απαλλαγουμε απ ολα τα κουμασια φευτες και λαμογια εδω μεσα !! Μετα ολο ...ειναι δυο ωρες παρελαση...( και το αστειο...η επισπευδουσα Γερμανια που θελει ..οδους καυσιμων νοτιους...εχει ...μικροτερο στρατο στα παντα...απο μας !!!!! Κι εχει ξεσαλωσει με τα ντοπια τομαρια ...την ωρα που οι ΗΠΑ πατανε γκαζι να της κοψουν την Βορεια οδο καυσιμων που παμπονηρα δεν εχει ...εμπαργκο ..οπως επεβαλε με τα λαμογια εδω !!! Κατι αντιστοιχο με τα πλαφον που εβαλε στα ...γεωργικα μας...ενω πλαφον δεν εβαλε ποτε στις μηχανες και στα αυτοκινητα της !!!)

      Διαγραφή
  2. Ο Αλβανός πρόεδρος δεν αναγνωρίζει την υπογραφή για τα θαλάσσια σύνορα, δε γουστάρει τον Ζαεφ, η Μερκελ κάνει διαδοχικές συσκέψεις στην Ε.Ε με τον κ.Τσιπρα όλοι αυτοί περνάν από τον Σουλτάνο.Ο Σουλτάνος κάνει παρενόχληση με τις ασκήσεις και έχει καθηλώσει σε επίπεδο νεύρων την eni θεσμικό πλέγμα και πνεύμα ανωμαλίας, η Σερβία βάζει γκάζι στα εξοπλιστικά όπως και η Βουλγαρία, μια τρικλοποδια καλή τώρα στο Σουλτάνο μέσο Σερβίας να τον κάνει Ρωσική ρουλέτα καλά θα ήταν. Οπότε η Γερμανία πάλι παίζει το ρόλο της πολύ καλής μάνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γλώσσα των Σκοπίων φτιάχτηκε το 1949, δεν υπάρχει γραφή πριν το 1949... Τι λες φίλε μου; Μα το ίδιο το ελληνικό κράτος εξέδωσε αναγνωστικό στις περιοχές αυτές το 1923 νομίζω, το ABECEDAR. Στα σλαβομακεδονικά, τη γλώσσα που ομιλείται εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά το 1944 και την αλλαγή τού ονόματος τού κρατιδίου σε "Μακεδονία", έγιναν αλλαγές στην γλώσσα που μιλούσαν οι Σλάβοι και που ήταν σχεδόν βουλγαρικά, με την αλλαγή στο αλφάβητο και την προσθήκη λέξεων από τα σερβικά, ώστε να δημιουργηθεί δήθεν χωριστή γλώσσα, η "μακεδονική". Το ABECEDAR είναι άσχετο μ' αυτό.

      Διαγραφή
    2. @ Panos Katakouzinos, Kudos! Your thinking is always result-oriented :)

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.