21/1/19

Για το χρέος - όχι αυτό του Μίκη

Βγήκε η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που δίνει το δημόσιο χρέος στα €335 δισ τον Σεπτέμβριο 2018. Τρόμος πάνω από την πόλη! 
Το σημαντικό είναι πως το ακαθάριστο χρέος είναι (πάντα για 30/9 μιλάμε) €356 δισ. Η διαφορά είναι το "ενδοκυβερνητικό χρέος" - δηλαδή, αυτά που έχει δανειστεί ο ΥΠΟΙΚ για να τα βγάλει πέρα από φορείς του δημοσίου (τοπική αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν είναι "δημόσιο χρέος". Τα repos του δημοσίου ήταν €21.2 δισ. Ήρθε κι έδεσε.
Το ενδιαφέρον είναι πως είμαστε πρωταθλητές σε όλους τους δείκτες αύξησης χρέους. Σε κάποιους, η Κύπρος μας ξεπέρασε για το τρίτο τρίμηνο 2018. Οι κουμπάροι αναγκάστηκαν να χώσουν λεφτά για να σώσουν τον "Συνεργατισμό", τις τράπεζες του παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Το άλλο ενδιαφέρον είναι πως πολλοί αναφέρονται στο χρέος που κληροδότησαν οι σαμαροβενιζέλοι στους τσιπροκαμμένους. 
Σε σύγκριση με τα €335 δισ, το σαμάρειον χρέος αναφέρεται ως €317 δισ. 
Αμ δε! 
Στο χρέος του 2014 συμπεριλαμβάνονταν τα €11.5 δισ του ΤΧΣ που αναγκάστηκε να επιστρέψει ο βαρουφάκης την 20/2/2015. Δηλαδή, το δημόσιο χρέος του Τσίπρα των €335 δισ πρέπει να συγκρίνεται με τα €306 δισ του Σαμαρά. Μόλις €29 δισ η διαφορά.
Μα είναι και το μαξιλάρι, θα πείτε! Για το μαξιλάρι χρησιμοποιούνται €15.7 δισ δανεικά (που συνεισφέρουν στο δημόσιο χρέος) και όλα τα υπόλοιπα είναι "ενδοκυβερνητικό χρέος". Το κουστουμάκι χρέους του Τσίπρα είναι λοιπόν ένα γλίσχρο δεκατριάρι, €13.5 δισ.

Ο Τσίπρας και τα αστροπελέκια Τσακαλώτος-Χουλιαράκης είχαν και μια παγκόσμια πρώτη. Επί μια τριετία έβγαζαν θηριώδη πλεονάσματα και το χρέος αυξήθηκε! Να είμαστε δίκαιοι με τους σκιτζήδες και πολιτικούς απατεώνες, οπότε ας το πάρουμε από 31/12/2015, μιας και το 2015 ήταν ελλειμματική χρονιά λόγω της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης.
 Η αύξηση του δημόσιου χρέους ήταν (31/12/2015 έως 30/9/2018) κάπου €23.5 δισ - ξανά μανά, βγάλε τα μαξιλαριακά κάπου €8 δισ. [Έχουμε βέβαια και αύξηση €11 δισ των repos, αλλά δεν μας νοιάζει αν οι δήμοι έχουν λεφτά να κάνουν έργα] 
Με τα θηριώδη πλεονάσματα που τσάκισαν τον κοσμάκη, έπρεπε να μειωθεί το χρέος κατά €2.5 δισ - όχι να αυξηθεί!
Αυτή είναι η εικόνα με την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι η εικόνα για την οποία όλοι αυτοί που κωλοτρίβονται με τον εθνολαϊκισμό δεν λένε κουβέντα. Το γάλα του μπαμπά του Μαραντζίδη είναι το μέγιστο των προβλημάτων. 
Το ότι έχει διαλυθεί το σύμπαν και ο τσίπρας μαζεύει τα πολιτικά ρεντίκολα από το πρώην Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ μαζί με τα κολλητάρια του τους ψεκασμένους και τους ξεφτιλίζει με ψήφο εμπιστοσύνης σε ΑΥΤΗ την εικόνα, δεν ενοχλεί κανέναν απ' αυτούς. Για τον απλούστατο λόγο ότι, όσοι απ' αυτούς δεν είναι ανόητοι, δεν δίνουν δεκαράκι.

George J. Prokopakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.