15/1/19

Βαλκανικές ακροβασίες σε εθνικά θέματα


"Αφού ολοκληρώθηκε η ένταξη, η Αλβανία επικαλέσθηκε απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Κινδυνεύουμε να δούμε επανάληψη της ίδιας ιστορίας. "

Η συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ρητώς ότι η ελληνική πλευρά θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κύρωσή της μόνον όταν τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη δική τους διαδικασία. Πρώτα θα γίνει η κύρωση (άρθρο 1.4.β). Στη συνέχεια, «μόλις τo Δεύτερο Μέρος [ΠΓΔΜ] γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία, το Πρώτο Μέρος [Ελλάδα] θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα συμφωνία» (άρθρο 1.4.ζ).
Τα βήματα συνεπώς είναι τέσσερα: 
(α) κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, 
(β) ολοκλήρωση συνταγματικών τροποποιήσεων, 
(γ) ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και 
(δ) γνωστοποίηση προς την Ελλάδα. 
Η ολοκλήρωση «όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ» η συμφωνία αποτελεί ένα απολύτως διακριτό στάδιο της διαδικασίας. Αφορά σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την κύρωση της συμφωνίας και την υιοθέτηση των συνταγματικών τροποποιήσεων. Σε άλλη περίπτωση, το κείμενο της συμφωνίας θα ανέφερε μόνον την κύρωση της συμφωνίας και την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων.

για τη συνέχεια kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.