10/1/19

Τσαβούσογλου: Δυτικά της Κύπρου η γεώτρηση της Τουρκίας

EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL
Δυτικά της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας θα ξεκινήσει γεώτρηση το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η χώρα του, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή όλοι να κάνουν ό,τι τους αναλογεί.
Για το θέμα της εξόρυξης του κυπριακού φυσικού αερίου ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες συνεργασίας Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς όπως είναι μέσω Ε.Ε. ή μέσω εταιρειών, ενώ ανέφερε ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι χωρίς να υπάρξει ένταση να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκίας.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» της Τουρκίας έχει ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο «Αλάνια -1».
«Για το δεύτερο γεωτρύπανο μας που θα έρθει θα ξεκινήσει γεώτρηση στην δική μας ΑΟΖ η οποία είναι ταυτόχρονα και δυτικά της Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκε και εκεί με εντολή του Προέδρου μας όλοι κάνουν τώρα αυτό που τους αναλογεί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «λέγεται ότι γύρω από το νησί υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι σωστό. Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα; Ναι, έχει. Και η Ελληνοκυπριακής πλευρά το λέει. Τώρα η επιθυμία μας είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού. Τώρα αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, λένε. Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε; Θα το κάνουμε όταν αρχίσουμε να πουλάμε το φυσικό αέριο, λένε. Αν θα το κάνεις τότε, γιατί δεν το κάνεις τώρα; Τώρα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης λένε. Αν υπάρχει τώρα πίεση της κοινής γνώμης θα υπάρχει και τότε. Μπορεί να σημαίνει αυτό αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"; Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες. Μπορεί να γίνει μέσω της ΕΕ. Μέσω εταιρειών μπορεί να γίνει. Αν δεν θα γίνει μεταξύ κρατών να γίνει μέσω εταιρειών».
«Το δικό μας αίτημα είναι πολύ νόμιμο, είναι ένα αίτημα που δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και χωρίς να υπάρξει ένταση να εξορυχθεί το φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, ό,τι υπάρχει», ανέφερε. 
Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Συζητούν και άλλα πράγματα αλλά για να θολώσουν τα νερά. Αν δεν πάει μέσω της Τουρκίας δεν θα είναι πραγματοποιήσιμο και δεν θα έχει νόημα να εξορυχτούν. Επομένως ελάτε τότε με αυτή την συναντίληψη, όλοι μαζί, ο Τουρκοκυπριακός λαός, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να πάει μέσω Τουρκίας. Όλοι να κερδίσουν και το νησί Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρήνης και γαλήνης. Φυσικά τώρα για τη λύση μέχρι τον Μάιο δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτα αλλά συνεχίζουμε τις ανεπίσημες επαφές μας. Τι κακό υπάρχει σε αυτό που ζητάμε; Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο. Αλλά εμείς δεν το επιτρέπουμε αυτό. Εμείς θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας. Αυτό είναι δικαίωμά μας»
Σε ερώτηση αν θα γίνει ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία έχει μια στάση: Θα προστατεύει πάντοτε τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού».
«Από αυτή την άποψη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι πρέπει να εγκαταλείψουν ή εάν είναι όνειρο να ξυπνήσουν από τις απόψεις για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Δεν το λέμε για να τους κοροϊδέψουμε ή να τους προσβάλουμε αλλά να δουν ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει και ανάλογα να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς σχετικά με τις βάσεις και το στρατό στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" το υπουργείο Άμυνάς μας, το Γενικό Επιτελείο μας, οι ναυτικές μας δυνάμεις, οι αεροπορικές μας δυνάμεις εργάζονται όλες μαζί», κατέληξε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

7 σχόλια:

  1. " ο Τουρκοκυπριακός λαός, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όλοι μαζί.."
    Ἀντίθετη εἶναι ἡ ἱστορική βάση:
    Ὑπάρχει μόνο ὁ Ἑλληνικός Κυπριακός λαός καί τό ἐξισλαμισμένο τμῆμα του, πού χαρακτηρίζεται σήμερα, νομικῶς και κοινωνικο-πολιτικῶς, ὡς «τουρκοκυπριακή» κοινότητα (το «τουρκοκυπριακή» σέ εἰσαγωγικά).
    Δέν ὑπάρχει κανένας «τουρκοκυπριακός λαός».
    Οὔτε ἱστορικά, διότι πρόκειται γιά ἐξισλαμισμένο τμῆμα τοῦ μοναδικοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ τῆς Κύπρου. Οὔτε νομικά , διότι δέν ὑπάρχει κανένα τουκροκυπριακό κράτος ἀναγνωρισμένο ἀπό τή διεθνῆ κοινότητα.
    Ἄλλωστε ἡ Τουρκία ὅπως και ἡ Ἑλλάδα και ὅπως ἡ Μεγάλη Βρετανία, καλῶς ἤ κακῶς, ἦσαν και ἀκόμη εἶναι ἐγγυητές τῆς ὅλης Δημοκρατίας τῆς Κύπρου, και ὄχι τῆς «ἑλληνοκυπριακῆς κοινότητας» ἤ τοῦ « Ἑλληνοκυπριακοῦ λαοῦ» ἡ Ἑλλάδα, τῆς «τουρκοκυπριακῆς κοινότητας» ἤ τοῦ «τουρκοκυπριακοῦ λαοῦ» ἡ Τουρκία, και τῶν ἀγγλικῶν βάσεων και τῶν ἐγγλέζων τουριστῶν στην Κύπρο ἡ Μεγάλη Βρετανία.
    Συνεπῶς, πρέπει να μιλᾶμε για «τουρκοκυπριακή» κοινότητα (σέ εἰσαγωγικά το «τουρκοκυπριακή»), ἤ καλλίτερα, ἁπλῶς και μόνον, για μουσουλμανική κοινότητα τῆς Δημοκρατίας τῆς Κύπρου.

    Αὐτό εἶναι εὐθύνη ὅλων τῶν ΜΜΕ ἀλλά και τῶν μέχρι και σήμερα ἐγγυητριῶν δυνάμεων. Παραβιάζει τόν ρόλο της ὡς ἐγγυήτριας δυνάμεως ἡ Τουρκία , και φραστικῶς, ὅταν κάνῃ λόγο για «τουρκοκυπριακό λαό», ἤκαί για «τουρκοκυπριακή κοινότητα» ὡς κάτι χωριστό ὅμως ἐθνολογικῶς, ἱστορικῶς-ἐθνικῶς, κοινωνικῶς-πολιτικῶς, ἀπό τον ἱστορικό Ἑλληνικό λαό τῆς Κύπρου.

    [ Στόχος ἄλλωστε, τῆς κηρύξεως τοῦ ψευδοκράτους τοῦ Ντεκτάς, αὐτός ἦταν, τό νά γίνεται συνέχεια λόγος γιά "τουρκοκυπριακό λαό", ὥστε με το πές-πές νά καταστῆ ἡ Κύπρος διῃρημένη σέ ἑλληνοκυπριακό λαό και σέ "τουρκοκυπριακό λαό", ὥστε να γίνει ἐν δυνάμει, «γῆ του (Τούρκου) Αλλάχ». - Θα πῆ κανείς, ὅτι ὁ Κεμαλισμός τοῦ 1974 και μέχρι τον Ἐρμπακάν και ἰδίως τον Ἐρντογκάν, δεν ἦταν ἰσλαμιστικός. Λάθος: Ὁ κεμαλισμός παρά τίς ὑποσχέσεις του προς την Δύση περί «λαϊκοῦ» κράτους, ἀπέναντι στον Ἑλληνισμό, πάντα συμπεριφέρθηκε με τον πλέον ἀκραῖο ἰσλαμιστικό τρόπο. - Ἐξ οὗ και ἡ σημερινή συμπόρευση Ἐρντγογκάν-Μπαχτσελῆ - Παρόμοια τουρκο-ἰσλαμιστικός θα εἶναι ὁ κεμαλισμός, ὡς προς τη προσπάθεια κατακτήσεως τῆς Εὐρώπης ἀπό τούς Τούρκους, μετά ἀπό τήν πτώση τοῦ καθεστῶτος Ἐρντογκάν].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπαστε πλακα τωρα...δυτικα της Κυπρου θα πει ...Ελληνικη ΑΟΖ....Σπαστε πλακα με τις εδω γαργαρες...Ειδατε πως το λεει ...ηδη το αρθρο ?? Δυτικα.....οχι Ελληνικη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Δημήτρης Κ.

    Έχει κάνει έρευνες η Τουρκία στην ελληνική "ΑΟΖ" για να στείλει γεωτρύπανο; Αποκλείεται κάποιος να στείλει γεωτρύπανο σε "αχαρτογράφητα" ύδατα προτού κάνει έρευνα.

    Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες ειδήσεις από την Ελλάδα, υπήρχε πάντα μια ελληνική φρεγάτα που παρενοχλούσε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο όποτε προσπαθούσε να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Μάλλον ο κ. Τσαβούσογλου εννοεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή εντός του τριγώνου της τουρκικής "ΑΟΖ" που αποδέχονται Ελλάδα και Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειπαν δυτικα αοριστως...Δυτικα ομως ειναι η Ελληνικη ΑΟΖ...δεν ειπα ...υφαλοκριπιδα που λες. Δεν ξερω αν εκαναν ερευνες.Εδω εχουν καταμπερδεψει τον κοσμο οι δικοι μας....ποτε λενε φυλανε....ποτε η Τουρκια κανει ερευνες στην ΑΟΖ μας παρανομες....ποτε κανει παραβιασεις...ποτε οτι ναναι. Μπορει να ισχυει κι οτι λες.Μπορει κι οχι.Αυτοι εδω λενε 48 ψεμματα το λεπτο...αναλογα αν βολευει....Ειπαν ποτε καθαρα τι γινεται.?? Εδω πετανε δεκαδες αεροσκαφη πανω απο Ελληνικο εδαφος ...Αποκλειεις εσυ και ερευνες που δεν μσς ειπαν .? Εγω δεν πιστευω ουτε μια τους λεξη στα παντα..Ειναι παθολογικοι ψευτες απιστευτης πραγματικοτητος...ολοι. Ποια ..ΑΟΖ φυλανε οπως λενε αυτοι οι ..αρρωστοι ανθρωποι.???? Αυτην που δεν ..ανακυρηξαν ποτε ??? Ποια ειναι τα ορια της ?? Τα ξερεις εσυ ?? Η ο ....κυβερνητης της φρεγατας ??? Τουδωσαν ...συντεταγμενες ??? Αν ναι ...πως και δεν το ξερει...η ανθρωποτητα ?? Τι φυλαγει ανευ ...οριων ??? Μας δουλευουν παρα πολυ.....μα παρα πολυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δημήτρη Κ.

    Προφανώς και εγώ βασίζομαι στις πληροφορίες που επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν. Από εκεί και πέρα δηλώνω άγνοια.

    Ότι αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από όσα κατάλαβα σε έκταση συμπίπτουν. Βέβαια ενδέχεται να σφάλω οπότε διόρθωσε με.

    Σύμφωνα με τις ειδήσεις που δημοσιοποίησαν, η Τουρκία θέλησε να κάνει "παράνομες" έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά ελληνικές φρεγάτες παρεμπόδιζαν το τουρκικό ερευνητικό όποτε αυτό πλησίαζε.

    Δυτικά της Κύπρου είναι η ΑΟΖ της Κύπρου, η τουρκική υφαλοκρηπίδα ("ΑΟΖ")και η ελληνική υφαλοκρηπίδα ("ΑΟΖ"). Ελληνική ΑΟΖ αναφέρω μόνο σε εισαγωγικά επειδή όπως σωστά είπες δεν έχει ανακηρύξει βλακωδώς η Ελλάδα ακόμη οπότε δεν υπάρχει.

    Αεροσκάφη πετάνε διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο της Ελλάδος. Δεν μπαίνουν ποτέ εντός των 6. Τα 10 ναυτικά μίλια, για να είμαστε ειλικρινείς, εντωμεταξύ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Τα κράτη έχουν είτε 6 είτε 12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μαλωνουμε οκ ?? Εχει διαφορα η ΑΟΖ....μεγαλη.Εκει ειναι σχεδον μονο ΑΟΖ....αφου η υφαλοκρηπιδα του Καστελοριζου δεν φτανει στην Αιγυπτιακη και Κυπριακη.Στον εναεριο χωρο ...οχι μονο παραβιαζει τα 6 μιλια καθε μερα....αλλα και τα ...μηδεν μιλια...με υπερπτησεις νησιων ...σαν σουβλακι..σφαλεις πολυ εδω....Αν η φρεγατα φυλαγε ΑΟΖ...λενε ψεμματα....Μαλλον πηγε εκει να κοιτα....και οχι για αποτροπη....αλλα για να λενε ..σε μας....οτι φυλανε...κατι που δεν οριζουν απο ανανδρεια..Διοτι αυτο το πολιτικο προσωπικο ολο...ειναι μια ομαδα ανανδρων ταχα ανδρων....μην τους βλεπεις σαν ανδρες....προσποιουνται.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.