8/1/19

Τα μυαλά, και τα αλεξίπτωτα




Δεν υπάρχουν χωριά.

 Υπάρχουν μυαλά. Μόνο μυαλά.
 Και τα μυαλά και τα 
αλεξίπτωτα, έχουν ένα κοινό: 
Δουλεύουν μόνο όταν είναι ανοικτά. 
Και υπάρχουν πολλά μυαλά ασύχαστα, 
ακούραστα, νέα στην ορμή, ώριμα στη σκέψη.


"Ερώτηση: Εάν ρίξουμε τη ματιά μας από τη Γαλλία προς την υπόλοιπη Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ιταλίας, το πνεύμα των καιρών κυριαρχείται από περιφρόνηση στον Πλούτο αλλά και στις Ικανότητες.

Απάντηση: Είναι ένα ρίσκο της δημοκρατίας, η οποία θεμελιώνεται πάνω στην ισότητα όλων των ανθρώπων: Μόλις κάποιος διακριθεί για τις γνώσεις ή τις ικανότητές της/του, οι πολλοί θέλουν να τον/την κατεβάσουν στο κοινό τους επίπεδο. Στα Κίτρινα Γιλέκα, καθώς και στα Πέντε Αστέρια στην Ιταλία, βλέπω μία πλευρά "Ερυθρών Χμερ", όλοι οι διανοούμενοι πρέπει να τιμωρηθούν. Είναι ο θρίαμβος των ανίκανων".

Το παραπάνω είναι απόσπασμα πρόσφατης συνέντευξης του Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Corriere Della Sera.

Μου ήρθε στο μυαλό με αφορμή μία συζήτηση μέσα στις γιορτές με γνωστό, συνομήλικο και συγχωριανό μου, που συνάντησα τυχαία – δεν τον λέω φίλο, έχει χάσει από καιρό αυτόν τον πολύ σοβαρό και ουσιώδη κατ'εμέ τίτλο. 
Ας τον πούμε Γ. Εν τη ρύμη του λόγου, λοιπόν, σχολίαζα μία βραδιά που βγήκαμε με τους συνεργάτες μου στο Λονδίνο, μετά από μία κουραστική και απαιτητική μέρα δοκιμών παράδοσης στον πελάτη μίας νέας έκδοσης λογισμικού (το έχετε δοκιμάσει; είναι εμπειρία, που δε χάνει ποτέ τη "γλύκα" της).

Για τη συνέχεια Liberal








2 σχόλια:

  1. ολα αυτα τα κατ'εσε θαυμαστα που πετυχες δεν ειναι παρα ενα στρωμα χρυσοσκονης κατω απο το οποιο προσπαθεις να κρυψεις αυτο που πραγματικα εισαι.ενας αξεστος χωριατης που προσπαθει να καλυψει τα τεραστια εσωτερικα και ψυχολογικα κενα του με υπερκαταναλωτισμο και επιδειξη φαντασιακων επιτευγματων.και μονο η απαξιωση προς τον παιδικο σου φιλο φανερωνει την αλλοτριωση που εχεις υποστει.δεν εμαθες μετα απο μισο αιωνα οτι η πραγματικη και αιωνια φιλια ειναι η παιδικη γιατι μονο αυτη ειναι αθωα και αδολη.εσυ αντιθετα προτιμας τα ομοια σου γιατι ομοιος ομοιω κλπ που γραφεις και συ.μας πετας στο τελος και τις αστειες αγγλικουρες λες και εισαι κατοχος του ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙς ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ.πρωτη αρετη του ανθρωπου που ειναι χρησιμος και αποδεκτος στην κοινωνια,η μετριοπαθεια.χαρακτηριστικο που λειπει παντελως απο τους ημιμαθεις,υψιπετεις,κοινωνικα αστοιχειωτους νεοφιλελεδες.
    υ.γ.πραγματικα νομιζεις οτι εισαι περισσοτερο χρησιμος στην κοινωνια απο ας πουμε ενα σκουπιδιαρη?αν δηλ.εσυ και τα ομοια σου απεργησετε ενα μηνα θα παθει κατι η κοινωνια?
    αν ομως απεργησουν οι σκουπιδιαρηδες ενα μηνα θα ψοφισεις απο χολερα,κακομοιρη.αυτα τα software, department, unisystems εκει που ανηκουν.στα σκουπιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χιλιάδες Έλληνες, ολόκληρη η χώρα, έκανε αυτή τη διαδρομή. Γιατί μας το παρουσιάζει ως κάτι ξεχωριστό ο συγγραφεαςκαι γιατί αναρτήθηκε το κείμενό του; Όλα αυτά που πέτυχε (με ή χωρίς εισαγωγικά μας οδήγησαν τελικά εδώ. Δεν είναι και το καλύτερο! ΚΑΙ αυτό σημαίνει ότι από όλα αυτά κάτι λείπει, ουσιώδες. Ο συγγραφέας προφανώς δεν το ξέρει και ούτε καν υποψιάζεται ότι κάτι λείπει. Φαίνεται πολύ ευχαριστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.