6/1/19

Στενό πρέσινγκ από Τουρκία στην Κύπρο για τα ενεργειακά - Τεντώνει το σχοινί της έντασης

  Κώστας Βενιζέλος  
Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί της έντασης, χωρίς όμως να επιδιώκει να το κόψει, αναμένοντας τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική τακτική σε αυτή τη φάση είναι να συντηρηθεί το κλίμα αμφισβήτησης από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, γκριζάροντας περιοχές και αυξάνοντας τη ρητορική των απειλών. 
Για την Τουρκία σημαντικός σταθμός για την περαιτέρω αντίδραση της, όπως και ο τρόπος που αυτή θα εκδηλωθεί, είναι η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από γεωτρήσεις, από τις οποίες θα διαφανούν τα αποθέματα φυσικού αερίου. Πέραν από τις γεωτρήσεις από την κοινοπραξία ExxonMobil -Qatar Petroleum, που βρίσκονται σε εξέλιξη τους επόμενους 10-12 μήνες θα γίνουν και από τις εταιρείες ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ.Είναι σαφές πως πέραν από τις προκλήσεις στη θάλασσα, η Άγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρεί και μέσω τρίτων να περιληφθεί το θέμα της ενέργειας στις συζητήσεις για το Κυπριακό, στοχεύοντας τη μετατροπή του σε δικοινοτικό ζήτημα και ταυτόχρονα πετυχαίνοντας την επιδίωξή της για συναπόφαση στα θέματα της Ενέργειας. Είναι ξεκάθαρο πως μια τέτοια εξέλιξη θα εξουδετέρωνε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έδινε ουσιαστικά το πάνω χέρι στην Τουρκία. Ένα τέτοιο σενάριο απορρίπτεται από τη Λευκωσία, που θέλει μέσα από τα ενεργειακά να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στο Κυπριακό.
Τις τουρκικές κινήσεις παρακολουθούν πέραν από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου και τρίτες χώρες, των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται συναφώς ότι στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη σύνοδο των επτά μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Στις διμερείς συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται να συζητηθούν και θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Το Παρίσι ενδιαφέρεται να συζητήσει τα θέματα αυτά και τα συνδέει με την ( μόνιμη) γαλλική παρουσία. Επί τούτου φαίνεται να έχουν γίνει ήδη σκέψεις εκατέρωθεν. 
Την ίδια ώρα, ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται. Το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα υπάρξει συμφωνία για το κοίτασμα Αφροδίτη, ώστε να μεταφερθεί φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με την κοινοπραξία που εμπλέκεται και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Η επιλογή της Αιγύπτου για μεταφορά αερίου αποτελεί και πολιτική κίνηση και συνδέεται με την αναβάθμιση της συνεργασίας με το Κάιρο. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.