10/1/19

Σκληραίνει η κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ... Τσαβούσογλου: Θα εξαπολύσουμε επίθεση στη βόρεια Συρία αν καθυστερήσει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία αν η προβλεπόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων καθυστερήσει.
«Αν η αποχώρηση καθυστερήσει με γελοίες δικαιολογίες, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, του τύπου 'οι Τούρκοι θα σφαγιάσουν τους Κούρδους', τότε θα εφαρμόσουμε την απόφασή μας» να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή μετά τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο στις 3 Ιανουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βεβαιωθεί ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφαγιάσουν τους Κούρδους» στη Συρία έπειτα από μια αμερικανική αποχώρηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στη Συρία, αιφνιδιάζοντας τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, από τις κουρδικές πολιτοφυλακές στο πεδίο της μάχης έως τα άλλα μέλη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών  του Ισλαμικού Κράτους.

Η αιφνίδια ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης και η ασάφεια όσον αφορά τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμά της ώθησαν την Τουρκία να αναβάλει επίθεση που φαινόταν έτοιμη να εξαπολύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η πολιτοφυλακή αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο βαθιών διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού είναι εταίροι της Ουάσινγκτον στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Άγκυρα τούς θεωρεί τρομοκράτες λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ο οποίος μετέβη την Τρίτη στην Άγκυρα για να συζητήσει για την προβλεπόμενη αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία, επιπλήχθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή υπερασπίστηκε αυτήν την κουρδική πολιτοφυλακή.

«Η Τουρκία θα πολεμήσει τις YPG, είτε οι ΗΠΑ αποχωρήσουν είτε όχι», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση, αλλά ειδικοί αμφιβάλλουν για τις ικανότητές της να φέρει εις πέρας αυτήν την μάχη χωρίς την πλήρη συνεργασία της Ρωσίας, συμμάχου των συριακών αρχών και σημαντικό παράγοντα στην σύγκρουση στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὀρθή Ἐπανάληψη
    Γιά νά μιλάει ἔτσι ὁ Τσαβούσογλου, ἄρα στίς ΗΠΑ κάποιους ἔχουν πάλι λαδώσει οἱ Τοῦρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπλήρωση:
    Γιά νά μιλάει ἔτσι ὁ Τσαβούσογλου, ἄρα στίς ΗΠΑ ἔχει ἀποφασισθῆ ἤδη ἀπό κάποιο παράκεντρο, καί γνωστοποιήθηκε αὐτό στούς Τούρκους, νά ἀφεθοῦν οἱ Τοῦρκοι νά σφάξουν τούς Κούρδους, δημιουργώντας πρόβλημα στό ἐπίσημο κέντρο τῶν ΗΠΑ καί δή στόν Πομπέο προσωπικῶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισια ρε μαγκα Τσαβουσογλου...Αν ανεβει η μαιμου στο δεντρο ..φαινεται ο κωλος της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν ὠφελοῦν κανέναν οἱ ὕβρεις, ποτέ.
      Ἀντιθέτως, οἱ βάσιμες ἐπικρίσεις....

      Διαγραφή
  5. Με τις τωρινές συνθήκες εάν οι Κούρδοι δεν τα βρουν με τους Ρώσους
    Γεωπολιτικα δεν βλέπω να έχουν κανένα φως στο Συριακό ζήτημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία κάνει εισβολή και η αεροπορία της βομβαρδίζει αμάχους Κούρδους αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος από φιλικη η εχθρικη αεροπορία , μόνον έτσι οι Τούρκοι το παίζουν παλικάρια,οταν ο αντίπαλος είναι δεμένος χειροπόδαρα ο Τούρκος γινεται λιοντάρι ,Ο Τούρκος είναι καλος στα παζάρια και στην μπαμπεσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν υποθέσουμε ότι όλη αυτή η υπόθεση είναι αληθινή κι'όχι σκηνοθετημένη,τότε η τουρκία φαίνεται ότι φοβάται περισσότερο την Ρωσία από ότι την Αμερική.
    Ή αγαπάει περισσότερο την Ρωσία από ότι την Αμερική.
    Κι΄άν είναι αλήθεια αυτό,τότε ο απατημένος σύζυγος που είναι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξαγοράσουν την αγάπη της συζύγου με πολλά-πολλά δώρα...
    Καθόλου καλό μαντάτο αυτό γιά τους βαθειά αμερικανόπληκτους αυτού εδώ του νεοελληνικού προτεκτοράτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.