9/1/19

Η ιστορία διδάσκει

Το 1717 η γαλλική εταιρία "Mississipi" ξεκίνησε για να αποικίσει την κάτω κοιλάδα mississipi.
 Για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της πούλησε μετοχές στο χρηματιστήριο του Παρισιού. 
Για να αυξηθεί η τιμή, διέδωσε ιστορίες για υπέροχα πλούτη και ευκαιρίες στην κοιλάδα Mississipi. Γάλλοι αριστοκράτες, επιχειρηματίες και αστοί την πάτησαν μ' αυτές τις φαντασιώσεις και οι τιμές των μετοχών της Mississipi εκτοξεύτηκαν. Ξεκινώντας από 1.000 λίβρες έφτασαν 10.000 σε λίγους μήνες. Οι άνθρωποι πουλούσαν όλα τα υπάρχοντά τους και έπαιρναν τεράστια δάνεια για να αγοράσουν μετοχές mississipi. Όλοι πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει τον εύκολο δρόμο για τα πλούτη.
Αλλά στη συνέχεια κάποιοι κάτοχοι μετοχών συνειδητοποίησαν ότι οι τιμές των μετοχών ήταν εντελώς μη ρεαλιστικές και άρχισαν να πωλsούν. Έτσι η τιμή άρχισε να μειώνεται. Όταν οι άλλοι επενδυτές το είδαν αυτό, άρχισαν να πουλάνε και αυτοί, έτσι ώστε να πάρουν μετρητά σε καλή τιμή. Έτσι η τιμή έπεσε ακόμα περισσότερο και ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα.
Για να σταθεροποιηθεί η τιμή, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας άρχισε να αγοράζει μετοχές. Αλλά δεν είχαν αρκετά χρήματα. Έτσι άρχισαν να τυπώνουν περισσότερα χρήματα.
Τελικά η μετοχή της εταιρείας mississipi δεν είχε καμία αξία. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας όφειλε πλέον τεράστια ποσά χρημάτων στους ξένους, οι έξυπνοι επιχειρηματίες είχαν πουλήσει εγκαίρως και οι μικροί επενδυτές είχαν χάσει ό, τι είχαν και δεν είχαν. Πολλοί από αυτούς αυτοκτόνησαν.
Οι αγορές έχασαν εντελώς την πίστη τους στο γαλλικό οικονομικό σύστημα. Η Γαλλία άρχισε να παίρνει δάνεια με τεράστιο τόκο για να καλύψει τα έξοδα της. Πλέον δεν μπορούσε να καλύψει το αυξανόμενο χρέος της. 
Τελικά ο βασιλιάς Λουδοβίκος συγκάλεσε το γαλλικό κοινοβούλιο που δεν είχε συνεδριάσει για περισσότερο από έναν αιώνα προκειμένου να βρει μια λύση.
 Έτσι ξεκίνησε η γαλλική επανάσταση.
Ήταν έλλειψη πίστης που οδήγησε στην επανάσταση. Ούτε ο λαός, ούτε η Μαριάν, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα 
Καμία ομοιότητα με την ελληνική κρίση?
Καμία ομοιότητα με την κρίση του ελληνικού χρηματιστηρίου?
Καμία ομοιότητα με τους ανίδεους Έλληνες που έπαιρναν δάνεια για να αγοράσουν μετοχές?
Καμία ομοιότητα με το ελληνικό κράτος που έπαιρνε δάνεια με υψηλό τόκο για τη χρηματοδότηση των υψηλών δαπανών του?
Καμία ομοιότητα του John Law (ο ηλίθιος που δημιουργησε την Γαλλικη κρίση), με τον Βαρουφάκη που θα έλυνε όλα τα προβλήματα με τις δικές του παλαβομάρες? 
Η ιστορία μας διδάσκει. Απλά πρέπει να την διαβάζουμε πότε πότε.




7 σχόλια:

  1. Λέγονται κάι γράφονται πολλές βλακεῖες. Γιά λίγο προσοχή! Τί κολοκύθι εἶναι αὐτό τό "Ήταν έλλειψη (τραπεζικής) πίστης που οδήγησε στην επανάσταση. Ούτε ο λαός, ούτε η Μαριάν, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα"!
    Στήν γαλλική ἐπανάσταση, δέν ἦταν ἡ ἔλλειψη τραπεζικῆς πίστεως πού ὁδήγησε τόν λαό στήν
    ἐπανάσταση.
    Ἀντίθετα, ἦταν ἡ ἐλπίδα τοῦ εὔκολου κέρδους, πού ὁδήγησε σάν ντόμινο σέ οἰκονομική δυσκολία, καί κάποιοι σκέφτηκαν νά χρεώσουν τήν ζημιά ὄχι στήν ἀνωτέρω ἑταιρεία Μισισσιπή, καί στούς πλούσιους Εὐγενεῖς ἐπενδυτές, ἀλλά στόν γαλλικό λαό.
    Καί ἐπιδή θυμήθηκαν τόν λαό, μόνο ὅταν τόν χρειάσθηκαν, καί ὁ λαός δέν ἄντεχε ἄλλο νά τόν κοροϊδεύουν καί νά τόν χρεώνουθν, γι'αὐτό ὁδηγήθηκε στήν Ἐπανάσταση.
    Ὴταν μιά θαυμάσια εὐκαιρία ἄλλωστε γιά τήν Μεγάλη Βρετανία, νά ὑποδαυλίσει τήν ἐπανάσταση ὥστε νά τήν καταστείλει στήν συνέχεια, ἀλλά στήν συνέχεια κόλλησε στήν στρατιωτική ἰδιοφυΐα τοῦ Ναπολέοντος.
    Ὴταν ὅμως καί μιά θαυμάσια εὐκαιρια γιά κάποιους ταπεζίτες, νά τζογάρουν στήν μόχλευση καί στόν πόλεμο καί μέ χειραγώγηση τῆς ἐνημερώσεως, νά βγοῦν κερδισμένοι συσσωρεύοντας μετοχές καί κέρδη.
    Τά ὑπόλοιπα, σήμερα, τά λένε θεωρίες συνομωσίας. Ἤ Σόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλτε καὶ κάνα ἑλληνικὸ ἐρωτηματικό (;)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμιζει και τον ευεργετη ΣΥΓΓΡΟ με τις μετοχες του Λαυριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιστορία οχι μόνο διδάσκει αλλά επαναλαμβανεται !!! Θυμάστε την αρχαία Ελλάδα , κάθε πόλη και κράτος !!!!!! Έτσι θα κάνουν την χώρα μας και φτου και απο την αρχή , κάθε πόλη θα συμπράττει με άλλη για μεγαλύτερη ασφάλεια κτλ. Από την χώρα μας περάσαν αρχηγοί ενας - δυο , όλοι οι άλλοι απλά να κάνουν το χαβα τους !!! Και αναφέρομαι σε αρχηγούς με όραμα για την χώρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Niko, I take a leader willing to die for Greece over a coward with a vision. Take Karamanli for example. After some threats for his life, run to his rabbit hole i stead of standing up telling the world and the people of Greece, I don't care if you kill me or my entire family. Greece comes first.
      Where would we have been if he had done that?
      PS The moral of the story; DONT ASK TO GOVERN GREECE UNLESS YOU ARE WILLING TO DIE FOR HER!

      Διαγραφή
  5. Ένας άσχετος, γράφει ένα άσχετο άρθρο και συγκρίνει άσχετα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι ακριβώς! Και όχι, καμία σχέση με την ελληνική κρίση. Για την οποία ακόμη και τον Δεκέμβριο 2009 ο7 διεθνείς οίκοι προέβλεπαν ότι δεν θα υπάρξει. Γιατί; Διότι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο Παπανδρέου θα την προκαλούσε σκόπιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.