30/1/19

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΑΜ στην Κύπρο (εικόνες)

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Αποστολάκης έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών.
 
Δήλωση Σάββα Αγγελίδη
 
«Φίλε κ. Υπουργέ,
 
Να σας συγχαρώ και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο βαρυσήμαντο έργο που αναλαμβάνετε. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, οι εμπειρίες και ικανότητες σας αποτελούν τα βασικά εχέγγυα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Εκφράζω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός ότι διαλέξατε την Κύπρο ως την πρώτη χώρα που επισκέπτεστε από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Με ιδιαίτερη χαρά, είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Ναύαρχο Αποστολάκη, να συζητήσουμε θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουμε από κοινού, για την ασφάλεια και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, ως δύο χώρες που χαρακτηρίζονται ως πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή.
 
Κύπρος και Ελλάδα, ως Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στοχεύουμε στην ενίσχυση του γεφυρωτικού μας ρόλου ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.
 
Περαιτέρω μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών που αναπτύξαμε στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις μας με φίλες χώρες της περιοχής συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Μόλις χθες, στην κοινή διακήρυξη της Λευκωσίας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας παραμένει πρωταρχικής σημασίας για την Ε.Ε. Εκτός από την έκφραση της πλήρης υποστήριξης της Κύπρου και της αλληλεγγύης κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, κάλεσαν οι 7 ηγέτες την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να απέχει από απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.  
 
Η συνάντησή μας κύριε Υπουργέ, λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας γεωπολιτικής συγκυρίας, όπου η Τουρκία εκφράζει μια έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα. Με την απειλή χρήσης βίας, την οποία φροντίζει να διακηρύττει με κάθε ευκαιρία, προβαίνει σε άκρως προκλητικές ενέργειες στο πεδίο, καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και παραβιάζοντας στις πλείστες των περιπτώσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα προβάλει αμφισβητήσεις και έως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Τουρκίας. Με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο παρακολουθούμε τις κινήσεις της Τουρκίας και τηρούμε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με ενότητα, ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα.  
 
Η Ελλάδα αποτελεί τον μόνιμο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη μας, στον αγώνα μας για εθνική επιβίωση και παρότι δεν μπορεί τούτο να αποδοθεί με λόγια, επιτρέψετέ μου να εκφράσω για ακόμα μια φορά, την απέραντη ευγνωμοσύνη της Κύπρου, για τη συνεχή - αδιάλειπτη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και τη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού, στον αγώνα μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των κατεχομένων μας  εδαφών, μέσω της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.
 
Φίλε κ. Υπουργέ, η προϊστορία σας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες είχατε την τιμή να διατελέσετε επί 4ετία Αρχηγός τους, εξασφαλίζει και την επιτυχία στο έργο σας. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί σας, υπό την προηγούμενη σας ιδιότητα και αυτό με κάνει να αισθάνομαι τυχερός που θα συνεργαστούμε άμεσα πλέον ως Υπουργοί Άμυνας, αφού γνωρίζω την αποφασιστικότητά σας και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, οι οποίες διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες, για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων. Σας εύχομαι και πάλι καλή τύχη και κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.
 
Δήλωση Ευάγγελου Αποστολάκη

«Κύριε Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου,
Κυρίες και Κύριοι,
 
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου μου, φίλου κ. Σάββα Αγγελίδη, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να μεταφέρω ένα μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης και αγάπης στην Κυπριακή Δημοκρατίας και στους αδελφούς Κύπριους.
 
Η Κύπρος δίνει τον δικό της αγώνα. Πάντα όμως έχει ως συμπαραστάτη και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα.
Στις μέρες μας, οι σύγχρονοι δρόμοι του Ελληνισμού στρέφονται στην κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης, της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών. Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων και βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας.
 
Βέβαια το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι αλλού. Η παρουσία μου εδώ σήμερα, έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι ένας ακόμα κρίκος στη διαχρονική σταθερή πορεία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι αγαστές μας σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και αδελφοσύνης ισχυροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στα δύο Υπουργεία θα πορευθούμε και στο μέλλον. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.
 
Οι συχνές συναντήσεις και επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο, έχουν βοηθήσει ήδη στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου.
 
Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή την στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα μας.
 
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών».
 
Στην συνέχεια ο κ. Αποστολάκης θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για κατάθεση στεφάνων ενώ αργότερα θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο «Αντ/γου Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.
 
Πηγή: philenews

1 σχόλιο:

  1. μα είναι δυνατόν;;;;;;
    πήγε Συριζαίος υπουργός στον τύμβο της...ΜΕΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.