4/1/19

Αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία - Εισβολή στη Συρία, Γκιουλέν και Πάτριοτ στο τραπέζι

 Οι ΗΠΑ κατέθεσαν πρόταση πώλησης αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Patriot στην Τουρκία
Αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Τουρκία, καθώς «συνεχίζονται οι (σ.σ. οι διμερείς) συζητήσεις με τους Τούρκους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. 
Ειδικότερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο διπλωμάτης Τζιμ Τζέφρεϊ - ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο από τον Πομπέο ειδικός σύμβουλος για τη Συρία, αρμόδιος για να επιβλέπει τις συνομιλίες για την πολιτική μετάβαση στη χώρα - αναμενέται να μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.Στο πλαίσιο αυτό, σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους» στη Συρία, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό η επίσκεψη των Αμερικανών στην Τουρκία είναι αναγκαία, καθώς είναι «πολλά τα σημεία στα οποία πρέπει να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων για τις ΗΠΑ». 
Την ίδια ώρα και επισήμως πλέον ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κατέθεσαν πρόταση πώλησης αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Patriot στην Τουρκία. 

Την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία συζητούν Ουάσιγκτον - Αγκυρα
Στην τουρκική πρωτεύουσα επρόκειτο να μεταβεί σήμερα ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων για επαφές με Τούρκους ομολόγους τους, οι οποίοι εκφράζουν την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση του ιεροκήρυκα, φερόμενου ως εντολέα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία.
Η διήμερη επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Τον Οκτώβριο, η Αγκυρα διέταξε την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ενώ η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ της απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με χθεσινή κοινή ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν και του νεοεκλεγέντος Ιρακινού προέδρου Μπαράμ Σαλίχ, οι δύο χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους ως κράτος δικαίου και θα διατάξουν την έκδοση του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε στις 30 Δεκεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται με στόχο την έκδοση του Γκιουλέν». Παρ’ όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε λίγες ημέρες αργότερα ότι η ιδιωτική αυτή συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Μπουένος Αϊρες αποτελούσε δέσμευση για απέλαση του 77χρονου κληρικού από τις ΗΠΑ.
Την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας επιβεβαίωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, αρνούμενη ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει προωθήσει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης 80 κιβώτια με έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Την ίδια ώρα, το FBI έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τα κεφάλαια που συγκεντρώνει η οργάνωση του Γκιουλέν, μέσω των δεκάδων ιδιωτικών σχολείων της στις ΗΠΑ.
REUTERS, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.