28/1/19

Κ. Δασκαλάκης: Αν επέστρεφα στην Ελλάδα, θα θυσίαζα το επιστημονικό μου όνειρο

Κ. Δασκαλάκης: Αν επέστρεφα στην Ελλάδα, θα θυσίαζα το επιστημονικό μου όνειρο
"Αν μου λείπει η Ελλάδα; Ναι, όμως αν επέστρεφα, γνωρίζω ότι θα έπρεπε να θυσιάσω το επιστημονικό μου όνειρο. Ίσως το ίδιο να συνέβαινε και με την ψυχική μου ισορροπία", σημειώνει με νόημα ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στην "Καθημερινή της Κυριακής".
Ο 38χρονος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ της Βοστώνης, που έχει κατακτήσει το σπουδαίο βραβείο Nevanlinna, με την παραπάνω ρήση του εννοεί πως στην Ελλάδα "για να κάνεις το αυτονόητο, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Ανάλογα με τον χαρακτήρα σου, αυτή η καθημερινή μάχη μπορεί να προκαλέσει τεράστια απώλεια ενέργειας".
Και συμπληρώνει: "Δεν ξέρω αν θέλω να διαθέσω αυτή την ενέργεια για μη παραγωγικούς σκοπούς. Έτσι παίρνω την απόφαση να μείνω στις ΗΠΑ, όπου θυσιάζω άλλα πράγματα προσωπικής ευτυχίας".
Σε άλλο σημείο, ο κορυφαίος επιστήμονας αναφέρει για την αριστεία: "Δεν μπορώ να ακούω πράγματα πως η αριστεία είναι ρετσινιά. Μια χώρα πάει μπροστά μόνο με την αριστεία. Ε, λοιπόν, η χώρα μας δεν μπορεί να προοδεύσει όσο δεν βρίσκουμε ποιος είναι άριστος σε κάθε τομέα. Και ύστερα μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε μια νέα προσπάθεια".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αριστεία έχει δαιμονοποιηθεί "από πολιτική ιδεοληψία", ενώ για τη διαρροή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) εκτιμά πως "οι χώρες που δεν θα πάρουν μέρος στην εξωστρέφεια και την καινοτομία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Εξωστρέφεια χωρίς καλά πανεπιστήμια δεν γίνεται, διότι δεν μπορείς να κρατήσεις  τα ταλέντα σου εντός συνόρων".

3 σχόλια:

  1. Στην Ελλαδα η Μαφια και η αλητεαι ειναι ανικητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ,

      Διόρθωση: Στην Ελλάδα, η βλακεία είναι ανίκητη! Διότι εάν ο Ελληνικός λαός σκεφτόταν πριν μπει στο μπλε παραβάν των εκλογών για να ψηφίσει, δεν θα είχε επιλέξει (διαχρονικά) αυτούς που ανέδειξε στα αξιώματα της πολιτικής. Εάν ο Ελληνικός λαός δεν ήταν ανόητος, αν δεν είχε γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί επί δεκαετίες υιοθετώντας ανοησίες, εάν είχε μάθει από τα λάθη του, δεν θα βίωνε σήμερα αυτά που τον ταλαιπωρούν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά - εάν ο Ελληνικός λαός ήταν έξυπνος, δεν θα αναδείκνυε ως πρωθυπουργό τον Σιμήτη μετά τα Ίμια, δεν θα επέτρεπε σε περιπτώσεις τύπου ΓΑΠ, Ντόρα κλπ να έχουν λόγο και άποψη μετά από όσα έπραξαν ως ΥπΕξ, δεν θα στήριζε αδιανόητες απόψεις τύπου «...θα το ρισκάρουμε...» και δεν θα θεωρούσε τους βλακέντιους νεοναζι Όρκ ως πατριώτες.

      Μα θα μου πεις, είναι δυνατό μετά από τόσο ξύλο που έχει φάει αυτός ο ανόητος λαός να βάλει επιτέλους μυαλό; Όχι, δεν θα βάλει μυαλό! Ποτέ! Απλώς, τα τελευταία περί Μακεδονίας γεγονότα και η (καταστροφική) επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι για να αντιληφθούν ακόμη και οι πιο ανυποψίαστοι και οι ηλιθιότεροι των ηλιθίων (ξέρετε εκείνοι που χόρευαν στο Σύνταγμα - τους θυμάστε;) πως οι επιλογές μας την ώρα της κάλπης, ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για εμάς, για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, εάν δεν υπήρχε βλακεία (η οποία προφανώς φύεται πολύ εύκολα στην Ελλάδα - φαίνεται πως έχουμε έφορο έδαφος), δεν θα υπήρχε ούτε «μαφία», ούτε «αλητεία». Τόσο απλά!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.