4/1/19

Die Welt: Εάν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές, θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας από την Ευρώπη

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει τις ανησυχίες των οικονομολόγων για τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα
Την έντονη ανησυχία τους για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμός της Ελλάδας αλλά και οπιοσθοχώρησης όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκφράζουν οι οικονομολόγοι με αφορμή τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα.
Τους φόβους περιγράφει σε σημερινό (4/1/2018) της δημοσίευμα η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, όπου επισημαίνεται ότι εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας.

H Die Welt αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έδωσε ελληνικό διαβατήριο στους τρεις μετανάστες, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που προσέφεραν κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2017.
«Ήθελε να τους ευχαριστήσει γι' αυτή την πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αλλά και να στείλει ένα μήνυμα - "σε ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας". 
Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν τελικά: "Το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή. 
Αλλά φέρει και ευθύνη"» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα θέτοντας όμως και το ερώτημα «τι γίνεται με την ευθύνη που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα;».

Η έξοδος στις αγορές

Η Die Welt αναφέρεται και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές.
«Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές.
Το χρέος είναι τεράστιο φτάνοντας στο 178% του ΑΕΠ.
Οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι φορτωμένοι με επισφαλή δάνεια.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι εγγυημένη το πολύ μέχρι το 2038.
Εάν η χώρα δεν ανακτήσει σύντομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών, στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας - μια κατάρρευση της ΕΕ και της ευρωζώνης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Οι εκλογές 

Η Die Welt αναφέρεται και στις επόμενες εθνικές εκλογές και σχολιάζει ότι όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη στήριξη των πολιτών.
«Ο ενθουσιασμος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανιστεί μαζικά» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς μόνο το 23% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή, οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνουν μόνο το 2%.
«Νικητής θα είναι το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, που είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 10 μονάδες» σχολιάζει η Die Welt.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν για τις παροχές του Τσίπρα.
«Εάν ο Τσίπρας τώρα αρχίσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα, τότε η επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών τίθεται σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής του CSU, Markus Ferber.
Η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, επικρίνει επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός ότι προτεραιότητα αποτελούν οι κοινωνικές δαπάνες και όχι οι επενδύσεις και φορο-ελαφρύνσεις.
«Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας» επισημαίνει.
Την ανησυχία τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και τις ευρωεκλογές εκφράζει και ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch.
«Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ένα "χαμένο έτος" για την Ελλάδα: Είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών».
Από την πλευρά του, ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, εκτιμά ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου ώστε να μη χαθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
«Πολλοί θεωρούν ότι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει λάθος μήνυμα, όταν σε αυτή τη φάση δεν υλοποιεί τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και διανέμει χρηματικά δώρα.
Τα τρία προγράμματα βοήθειας συνέβαλαν στην ανάκαμψη της Ελλάδας» υποστηρίζει ο Markus Ferber.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.