18/1/19

FT : Το σχέδιο της γερμανικής βιομηχανίας για την κινεζική απειλή

Οι βιομήχανοι προειδοποιούν ότι η Κίνα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη. Προτείνουν φοροαπαλλαγές για το R&D, δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» και αυστηρότερο έλεγχο σε πρακτικές αντιντάμπινγκ. Η σύγκριση με Τραμπ.
Oι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά στο άνοιγμα τους στην Κίνα. Το κινεζικό οικονομικό θαύμα έχει δώσει εκρηκτική ώθηση στη γερμανική εξαγωγική μηχανή, φουσκώνοντας τα κέρδη και οδηγώντας στην πλήρη απασχόληση.
Ξαφνικά, ωστόσο, η γερμανική βιομηχανία έχει αρχίσει να φοβάται ότι πλέον ανήκει στους χαμένους του κινεζικού στοιχήματος και όχι μόνο λόγω της απότομης επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η περιχαράκωση του κινεζικού κρατικού καπιταλισμού υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχει καταδείξει πως η Γερμανία -και εν τέλει η Δύση- έκανε λάθος που υπέθετε ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις θα έφερναν την Κίνα πιο κοντά στο μοντέλο της ανοιχτής οικονομίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ο εσφαλμένος υπολογισμός έγινε ολοφάνερος όταν ο κ. Σι παρουσίασε την πολιτική του «Made in China 2025» για τη μετατροπή της χώρας στον απόλυτο ηγέτη σε δέκα βιομηχανικούς τομείς και για τη μείωση της εξάρτησης της από τη ξένη τεχνολογία.
Οι γερμανικές εταιρείες φαίνεται να είναι απασχολημένες με το πώς θα βγάλουν πολλά χρήματα από την αχανή μεσαία τάξη της Κίνας και τις δυναμικές της επιχειρήσεις, όσο είναι και με τις κρατικές κινεζικές ενισχύσεις, τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, τις κλειστές αγορές, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών.

Για τη συνέχεια Euro2Day

3 σχόλια:

  1. Η Γερμανία είναι άτυχη. Μεγάλη για την Ευρώπη αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία. Και πολύ μικρή για τον Πλανήτη. Ίσως την τρίτη φορά που θα δοκιμάσει να ξεπεράσει το μπόϊ της να μικρύνει τοσο ω΄στε να πάψει να είναι μπελάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοι δουλευουν τον κοσμο....Πρωτα για τα κερδη πανε κι αναπτυσσουν την Κινα...κι οταν την ...δυναμωσουν καλα...και κινδυνευουν οι ιδιοι απ το δημιουργημα τους....μυξοκλαινε ....σωστε μας.... καταφευγοντας στον απλο κοσμο να τους σωσει....Δεν πανε ουτε στους συνδεσμους τους ...με τα μελη τους...να πουνε ..." ελατε εδω εσεις τα καθηκια που τους αναπτυξατε κοπανοι..."....Ετσι καλα θα κανουν οι Κινεζοι να τους διαλυσουν...Παρα πολλα απ αυτα τα καθηκια ειναι Γερμανοι...και καλα θαταν να πληρωσουν για ολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.