29/1/19

ΑΝΑΛΥΣΗ: To άτακτο Brexit και πώς συνδέεται με την ΕΟΚΑ

Όλοι οι τομείς και ειδικότερα το εμπόριο και οικονομικές σχέσεις Βρετανίας-Κύπρου, αναμένεται να επηρεαστούν στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.  
Μιλώντας στο Sigmalive, ο Διεθνολόγος Γιώργος Κέντας ανέφερε πως τόσο εμείς όσο και η Ιρλανδία είμαστε οι πλέον εκτεθειμένες χώρες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρούν με τη Βρετανία.
Τόνισε πως η Ιρλανδία έχει λάβει ήδη τα μέτρα της, ωστόσο η Κύπρος δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε καμία συζήτηση. 
Πρέπει, είπε, να γίνει μια διαφανής προετοιμασία, αλλά και να ζητηθεί η συμβολή όλων των Αρμοδίων. Ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit, θα σημαίνει και αυτόματα πως θα πάψει πλέον να λειτουργεί το πλαίσιο των σχέσεων Κύπρου-Βρετανίας ως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όποιες συνέπειες και εάν αυτό συνεπάγεται. 
 
Σημείωσε πως τον βαθμό επηρεασμού και τον τρόπο ενός άτακτου Brexit, δεν μπορεί να τον προσδιορίσει κάποιος στο παρόν στάδιο και θα χρειαστεί η εκπόνηση μελέτης. 
 
Δυστυχώς, είπε, υπάρχει ζήτημα προσέγγισης από πλευρά Κυβέρνησης, καθώς προσεγγίζονται τα θέματα εφόσον δημιουργηθούν τα προβλήματα. 
 
Το πλέον σοβαρό ζήτημα που παραμένει είναι αυτό των Βρετανικών Βάσεων, υπογράμμισε, καθώς η Κυβέρνηση έχει μπροστά της μια σοβαρή και ιστορική ευκαιρία για να διαπραγματευτεί. 
 
Η απόφαση της Βρετανίας να αποζημιώσει τη δεδομένη χρονική περίοδο τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όπως σημείωσε παράλληλα ο κ. Κέντας, φαίνεται να υπάρχει η αντίληψη ότι συνδέεται με το Brexit και τις ανησυχίες της Βρετανίας για τις «φωνές» που ακούγονται για το θέμα των Βάσεων. 
 Η Βρετανία, είπε, προσπάθησε να κάνει ανεπιτυχώς μια κίνηση εντυπωσιασμού. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.