21/1/19

To ευρωπαϊκό «έλλειμμα ιδεών»

Πέρα από την δημογραφική της παρακμή η Ευρώπη γνωρίζει και ένα σοβαρό έλλειμμα σε καινοτομίες και νέα προϊόντα, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες.
Τον Αύγουστο τού 1967 είχα την μοναδική ευκαιρία να γίνω αποδεκτός ως μαθητευόμενος στο μοναδικό τότε γαλλικό περιοδικό τύπου «νιους μάγκαζιν», που ήταν το Λ’ Εξπρές του Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ, με διευθύντρια σύνταξης την Φρανσουάζ Ζιρού,κορυφαία τότε γυναίκα δημοσιογράφο στην Γαλλία.
Στην πρώτη μου συνάντηση γνωριμίας με το διευθυντικό δίδυμο, ο Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ(JJSS) μού έδωσε το βιβλίο του Η Αμερικανική Πρόκληση, το οποίο τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του είχε πουλήσει στην Γαλλία 300.000 αντίτυπα, προκαλώντας απίστευτο θόρυβο. «Παρακαλώ κάντε ρεπορτάζ, αλλά και σχόλιο αν θέλετε, σχετικά με το βιβλίο και δώστε μου τα κείμενά σας», μου είπε ο πάντα ψυχρός, αλλά πλούσιος σε συναισθήματα JJSS, βάζοντάς με σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Έξι μέρες αργότερα, με τίτλο Πώς η Ευρώπη Χάνει τον Πόλεμο της Φαιάς Ουσίας, παρέδιδα ένα μακροσκελές κείμενο-ρεπορτάζ στον ιδιοκτήτη του περιοδικού, τονίζοντας ότι μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, η τρίτη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο,το 1980,θα ήσαν οι αμερικάνικες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Και το γιατί το υπογράμμιζε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου.
«Ούτε οι λεγεώνες, ούτε οι πρώτες ύλες, ούτε τα κεφάλαια δεν είναι πια τα σημάδια, ούτε τα όργανα της ισχύος. Και αυτά ακόμη τα εργοστάσια δεν είναι παρά ένα εξωτερικό σημάδι. Η μοντέρνα ισχύς είναι η ικανότης για εφευρέσεις, δηλαδή η έρευνα. Και η ικανότης μετατροπής των εφευρέσεων σε προϊόντα, δηλαδή η τεχνολογία. Τα κοιτάσματα απ’ όπου θα πρέπει να αντλήσουμε δεν βρίσκονται πια ούτε στην γη, ούτε στον αριθμό, ούτε στις μηχανές, αλλά στο πνεύμα. Ακριβέστερα, στην επιδεξιότητα των ανθρώπων να σκέπτονται και να δημιουργούν.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.