11/2/19

Γιατί πρέπει να αλλάξει το άρθρο 110 για την αναθεώρηση του Συντάγματος

3 σχόλια:

  1. Επιτέλους μια ουσιαστική πρωτοβουλία.
    Το 110Σ στο άρθρο 1 λέει:"10: Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας."
    Νομίζω, ότι εκτός τα άλλα άρθρα του Συντάγματος που δεν αναθεωρούνται και δημιούργησαν ένα δυσλειτουργικό Πολίτευμα η παραπάνω παράγραφος δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα.
    Γιατί;
    Το Σύνταγμά μας είναι το Σύνταγμα του 1864,το οποίο υπέστη τις μετέπειτα αναθεωρήσεις.Η Βασιλευομένη Δημοκρατία έγινε το 1974 Προεδρευομένη Δημοκρατία.
    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συντηρητικός ων,δεν επεδίωξε (όπως και ο Βενιζέλος το 1911) ριζικές ανατροπές. Η αυτοεξορία του στη Γαλλία δεν τον βοήθησε και πολύ.Εκτιμώ,αν ζούσε λίγα χρόνια στις ΗΠΑ ή και στην Αγγλία θα εκτιμούσε τον εμπειρισμό τους καλύτερα και ίσως και το πολιτικό τους σύστημα.

    Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το πατερναλιστικό πολίτευμα έως το 1968,από το 1974 εξελίχθηκε σε κομματοκρατία μαφιόζικου Τύπου.Συμμορίες λυμαίνονται την Δημόσια Οικονομία,εκβιασμοί μέσω Τύπου,αλλά και τρομοκρατία με συμβολικά χτυπήματα.
    Κυρίως όμως η κομματοκρατία μετάλλαξη τις αρχές.τον τρόπο.τη νοηματοδότηση της Ελληνικής κοινωνίας.Απλά από το 1974 και μετά συμφέρει από μαθητής να στοχεύσεις καριέρα πολιτικού και όχι επιχειρηματία.Είναι στην κοινωνική πυραμίδα πιο ψηλά το κομματόσκυλα από έναν βιοτέχνη,ο οποίος αν αποτύχει πεθαίνει στην ψάθα,αν επιτύχει πρέπει να απολογείται και να κρύβεται.
    Εναλλακτική της Προεδρευομενης Δημοκρατίας υπάρχει; Ναι η Προεδρική Δημοκρατία την οποία ρητά αποκηρύσσει το 110Σ.
    Δεν θα περιγράψω τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της Προεδρικής Δημοκρατίας,τα οποία πιστεύω ότι είναι αρκετά.Θα πω μόνο,ότι άν είχαμε Προεδρική Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτή η παρακμή που βιώνουμε.Η τελευταία κρίση είναι κρίση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης η οποία διαχύθηκε στην Ιδιωτική Οικονομία και στην Κοινωνία.
    Με λίγα λόγια η Διοίκηση αυτού του τόπου είναι πολύ κατώτερη απ'ότι πρέπει.
    Οι Συνταγματολόγοι δεν ομιλούν ποτέ γι'αυτό το θέμα•προβάλουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες λίγη διαφορά θα κάνουν.Κοιτάξτε τις προτάσεις Βενιζέλου και Παυλόπουλου (παλαιότερα) εντελώς τεχνικές και δικολαβίστικες•όλων των άλλων είναι παιδικές.
    Πάντως,υπάρχει ένα βιβλίο του Τ.Βιδάλη:Ο Πολίτης Πρόεδρος,Γιατί πρέπει να αλλάξουμε πολίτευμα,εκδ.Παπαζήση, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τις αιτίες της Ελληνικής πτώσης και δίνει ως λύση την Προεδρική Δημοκρατία.
    Όσοι έχουν κάποια σχέση κομματική,πολιτική υπηρεσιακή με το Κράτος απεχθάνονται ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὄσοι βιάζονται γιά ἀναθώρηση τοῦ Συντάγματος τώρα, καί μέ λευκή ἐντολή από τή πρώτη Βουλή,
    ἤ γενικά θέλουν νά μπορῆ νά ἀλλάζῃ γρήγορα τό Σύνταγμα, '
    κρύβουν ἐκπλήξεις πού θέλουν νά τίς περάσουν:

    Ἐπιδιώκουν εἴτε αὐθαιρεσίες τους καί γρήγορη ἐπιβολή τους
    εἴτε καί συνταγματικές ρήτρες ὑπέρ τῶν "Δανειστῶν μας"....
    καί τῆς ὑποδουλὠσεώς μας σέ ξένα κέντρα λήψεως ἀποφάσεων.

    Ἀκόμη δέ, ἐπιδιώκουν καί τήν ἐξαφάνισή μας ὡς Ἑλληνικοῦ Λαοῦ- Ἑλληνικοῦ Ἔθνους,
    καί τήν ταχεία μετατροπή μας σέ "λαό" ἀναμίξεως φυλῶν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.