28/2/19

Ρουμανία 2018: Χαμηλοί φόροι = έκρηξη ανάπτυξης και κρατικών εσόδων


Την ώρα που ένα τμήμα της κοινωνίας μας φαίνεται να έχει πειστεί πως οι υψηλοί φόροι αυξάνουν τα έσοδα του Κράτους, το παράδειγμα της Ρουμανίας για πολλοστή φορά καταρρίπτει αυτόν τον μύθο. Τα τελικά αποτελέσματα του 2018 δείχνουν ότι οι χαμηλοί φόροι εκτόξευσαν για άλλη μία φορά τα κρατικά έσοδα, καταγράφοντας και νέο ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε. Και όλα αυτά την ώρα που η Ρουμανία παραμένει μία χώρα στην οποία η Εφορία εισπράττει περίπου φόρους περίπου στο 30 – 33% του ΑΕΠ της (όπως και η Ελλάδα), όταν το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στην Ευρώπη στο 42 – 45%.
«Πώς γίνεται να μαζεύουν λεφτά με φορολογία 1% επί του τζίρου;»
Η φορολογία 1% επί του τζίρου αφορά εταιρίες με τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ. Με τη χαμηλή αυτή φορολογία εισπράττουν λίγο από όλους, όλοι δηλώνουν τα πάντα και στα δημόσια ταμεία μαζεύονται περισσότερα έσοδα. Το 2018 οι Ρουμάνοι έσπασαν και το φράγμα των 60 δις εσόδων από φόρους, φτάνοντας τα 63,4 δις Ευρώ (295,1 δις Λέι). Η Ελλάδα επί χρόνια κινείται περί τα 50 – 55 δις, παρά την απίστευτη υπερφορολόγηση. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,6% τα πρώτα 3 τρίμηνα και κατά 26,2% (!) το τελευταίο της χρονιάς.
 «Γιατί είναι καλύτερο όλοι οι εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να δίνουν μόνο 10% φόρο; Γιατί είναι πιο υγιές να είναι χαμηλότερες οι ασφαλιστικές εισφορές;»


Για τη συνέχεια LIberal



1 σχόλιο:

  1. Αν θυμάμαι καλά, μια από τις πρώτες πράξεις της Επταετίας του Απριλίου 1967, ήταν η μείωση των φόρων, που είχε άμεσο αποτέλεσμα την άυξηση των εσόδων του κράτους.

    Υπουργός Οικονομικών ήταν νομίζω ο τότε Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κούλης, οι σύγχρονοί του όμως δεν θέλουν να διδαχθούν από αυτό το γεγονός με τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.