11/2/19

Λιγνίτες ΔΕΗ: Πρώτα η αποτίμηση του ναυαγίου, μετά οι αποφάσεις

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ο διαγωνισμός για τη λιγνιτική αποεπένδυση κατέληξε άγονος με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά συνολικά για την αγορά να παραμένει αβέβαιη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις και δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την αποτυχία της διαδικασίας, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο αλλαγή στο περιεχόμενο της πώλησης, αλλά με βελτίωση των όρων που να καθιστούν τις μονάδες πιο ελκυστικές.
Αρχικά υπήρξαν κάποιες διαρροές ότι αυτό θα γίνει με διαδικασία fast track, πιθανόν και εντός του Μαρτίου, ωστόσο με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έδωσε ένα λίγο μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι το Μάιο. Επί της διαδικασίας πάντως, σήμερα το πρωί αναμένεται να αποσταλεί στην ΕΕ η ενημερωτική επιστολή του ΥΠΕΝ, η οποία και θα ανακοινώνει το άγονο αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Επιτροπής και ειδικότερα της DGCOMP (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) η οποία και επιβλέπει το διαγωνισμό. Άλλωστε η λιγνιτική αποεπένδυση εντάσσεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελληνική Δημοκρατία μετά την καταδικαστική απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Πιθανόν, ίσως και εντός της ημέρας να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτή η πρώτη αντίδραση δύσκολα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της Κομισιόν θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την αποτίμηση των εξελίξεων και για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Δεσμεύσεις - νόμος
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το νόμο για το διαγωνισμό της πώλησης των λιγνιτικών, προβλέπεται ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως προς την αποτίμηση, επίσης όπως προβλέπει ο νόμος του διαγωνισμού αλλά και οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο λεγόμενος "Trustee” δηλαδή ο ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος που έχει οριστεί από κοινού από τη ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο, με την έγκριση της ΕΕ και ο οποίος είχε τόσο στη διάρκεια του διαγωνισμού όσο και με την ολοκλήρωσή του ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων. 
Συγκεκριμένα ο "εντολοδόχος παρακολούθησης” είχε ως καθήκον να επιβλέπει τη διαδικασία, να προτείνει προς το Δημόσιο και τη ΔΕΗ τα μέτρα εκείνα που θεωρούσε απαραίτητα για την επίτευξη του σκοπού της αποεπένδυσης, να αξιολογεί τόσο τη ΔΕΗ ως φορέα που διενεργεί το διαγωνισμό όσο και τη συμμετοχή των επενδυτών.
Στο πλαίσιο αυτό σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ο εντολοδόχος παρακολούθησης έστελνε στην Κομισιόν εκθέσεις, κάποιες εξ αυτών εμπιστευτικές, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και τις διαδικασίες.  Επίσης ο Trustee σε περίπτωση επιτυχίας του διαγωνισμού θα καλείτο να εκφράσει την άποψή του για το εάν ο προτιμητέος επενδυτής πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κομισιόν ενώ παράλληλα θα ενημερώσει την ΕΕ εάν το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την ΕΕ. 
Επαναπροκήρυξη
Χθες με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης έκανε λόγο για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από την Κομισιόν χωρίς κατώτατο τίμημα. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένα σενάριο, αν κάποιες άλλες πλευρές δεν το θεωρούν και το επικρατέστερο. Αντίθετα, άλλες πηγές εκτιμούν ότι η DGCOMP θα επιδιώξει να επαναφέρει θέμα ανταγωνισμού συνολικά στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και επομένως να φέρει στο τραπέζι νέο πακέτο δεσμεύσεων συμμόρφωσης. 
Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στο περιεχόμενο της πώλησης, ωστόσο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και επομένως οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν εκ των πραγμάτων για μετά τις εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει η υπόθεση των λιγνιτών να κλείσει άμεσα, με διαδικασίες fast track ούτως ώστε να μην επανέλθουν στο τραπέζι άλλες λύσεις όπως η περίφημη "μικρή ΔΕΗ” ή παραλλαγές της (δηλαδή πακέτα λιγνιτικών με υδροηλεκτρικές μονάδες). 
Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.