12/2/19

Άλλο Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες

του Κων/νου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος
Άγνοια η και διαστρέβλωση της Ιστορίας προδίδει η καινοφανής άποψη που ακούσθηκε ότι δηλαδή μεγάλοι ήρωες του 1821 και των μετέπειτα εθνικών αγώνων υπήρξαν Αλβανοί.
Γίνεται σύγχυση με τους Αρβανίτες, τους αρβανιτόφωνους Έλληνες. Άλλο, όμως, Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και εξηγούμεθα:
Ο Μάρκος Μπότσαρης, στην μνήμη του οποίου ασεβούν πολλοί, ήταν Έλλην αρβανιτόφωνος, όπως όλοι οι Σουλιώτες. Η ελληνική του συνείδηση φαίνεται και από την περίφημη φράση που είπε όταν πρωτοπάτησε στα Επτάνησα : Ο Έλλην δεν μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος εκεί όπου κυματίζει η Βρεττανική σημαία". Το δε Λεξικό που έγραψε ήταν της αρβανίτικης - όχι αλβανικής - και ρωμαίικης απλής (νεοελληνικής). Άλλωστε δεν θα μπορούσε να έχει αλβανική εθνική συνείδηση, διότι κάτι τέτοιο εμφανίζεται μόλις το 1878 με την Λίγκα της Πριζρένης - Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα ως τεχνιτό κατασκεύασμα ξένων δυνάμεων και θρησκευτικών προπαγανδών.
Κατά την Τουρκοκρατία δεν υπήρχε έθνος Αλβανών. Οι κάτοικοι της σημερινής Αλβανίας διεκρίνοντο με κριτήριο την θρησκεία τους. Οι Ορθόδοξοι ήσαν Ρωμιοί, εντεταγμένοι στο ίδιο Γένος με τους υπόλοιπους Έλληνες. Οι Μουσουλμάνοι ένοιωθαν Τούρκοι, εξ ου και ο όρος Τουρκαλβανοί. Εάν μιλούμε για αλβανική συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση δεν πρέπει να αναφερόμαστε στους Μποτσαραίους, την Μπουμπουλίνα και τους Κουντουριώτηδες, αλλά στους Τουρκαλβανούς που χρησιμοποιήθηκαν από την άλλη πλευρά ως σφαγείς των Ελλήνων.
Οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας δεν ανέφεραν Αλβανούς στην Βαλκανική. Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ονομάζει Αλβανούς μία φυλή του Καυκάσου. Ο Γεώργιος Καστριώτης - Σκεντέρμπεης, που θεωρείται εθνικός ήρωας των σημερινών Αλβανών, ονόμαζε εαυτόν Ορθόδοξον Ηπειρώτη (15ο αιών). Σε έγγραφα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στα τέλη του 15ου αιώνος η λέξη "Αλβανός" ερμηνεύεται " Έλληνες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο" χωρίς να αμφισβητείται η ελληνική συνείδησή τους. Η αλβανική συνείδηση είναι οπωσδήποτε ξενόφερτο κατασκεύασμα όπως αποδεικνύουν και μαρτυρίες των ιδίων των ενδιαφερομένων , τις οποίες κατέγραψε ο σύγχρονός μας διαπρεπής Βαλκανιολόγος Αχιλλεύς Λαζάρου.
Όταν η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία για δικούς τους λόγους προσπαθούσαν να κατασκευάσουν αλβανικό κράτος ώστε να ελέγχουν την είσοδο της Αδριατικής, οι Τουρκαλβανοί ύψωναν στο Δυρράχιο την οθωμανική σημαία !
Προτιμούσαν την τουρκική παρά την άγνωστη σ' αυτούς αλβανική εθνική συνείδηση. Άλλωστε και στους Βαλκανικούς πολέμους οι Μουσουλμάνοι της Αλβανίας πολέμησαν, και μάλιστα δυναμικά, στις τάξεις του Οθωμανικού στρατού. Μετά το 1908 πολλά από τα μέλη του Νεοτουρκικού κομιτάτου, το οποίο σχεδίασε και ξεκίνησε τον διωγμό των Ελλήνων ήταν Τουρκαλβανοί.
Η λέξη Αλβανία, σημαίνει Λευκή Χώρα από το λατινικό ΑΛΜΠΑ : λευκή. Είναι όρος με γεωγραφική και όχι εθνολογική σημασία.
Ο όρος Αρβανίτης που αφορά τους Σουλιώτες, τους Υδραίους, τους Σπετσιώτες και πολλούς κατοίκους των Μεσογείων, προέρχονται από τελείως διαφορετική ρίζα. Συγκεκριμένα από τη λέξη "Άρβανον", τοπωνύμιο της Βορείου Ηπείρου, που το βρίσκουμε ήδη από τον 11ο αιώνα στα κείμενα της Άννας Κομνηνής. Από το Άρβανον, δηλαδή από την Ελληνικοτάτη Βόρειο Ήπειρο, κατέβηκαν σε πόλεις και νησιά της Νοτίου Ελλάδος ελληνικοί πληθυσμοί που μιλούσαν αρβανίτικα. Δηλαδή μία διάλεκτο ανάμικτη με αρχαία ελληνικά, λατινικά, τουρκικά και εντόπια βαλκανικά γλωσσικά στοιχεία. Οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες ουδέποτε είχαν διαφορετική συνείδηση από τους υπόλοιπους Έλληνες. Παρεμφερές παράδειγμα μας δίδουν οι σλαβόφωνοι Μακεδονομάχοι Κώττας, Κύρου, Νταλίπης και άλλοι, οι οποίοι πολέμησαν υπέρ της Ελλάδος κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Καθώς και οι τουρκόφωνοι Ορθόδοξοι της Καππαδοκίας που κράτησαν μέσω της Εκκλησίας την ελληνικότητά τους αν και έχασαν την ελληνική γλώσσα. Οι δίγλωσσοι Έλληνες αρβανιτόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι, κ.λ.π. μας προσφέρουν χαρακτηριστικές αποδείξεις ότι στα Βαλκάνια κατά τους τελευταίους πέντε τουλάχιστον αιώνες η Ορθόδοξη πίστη - και γενικότερα η θρησκεία - διαμορφώνει την εθνική συνείδηση πολύ περισσότερο και από το γλωσσικό ιδίωμα.
Η σύγχυση μεταξύ των λέξεων Αλβανός και Αρβανίτης δημιουργείται μόνον στην ελληνική γλώσσα, διότι φαίνονται να μοιάζουν οι δύο όροι ηχητικά. Η ομοιότης είναι μόνο επιφανειακή. Στην ουσία διαφέρουν κατά πολύ. Άλλωστε οι ίδιοι οι Αλβανοί αποκαλούν εαυτούς Σκιπετάρ και την χώρα τους Σκιπερία : χώρα των Αετών. Τι κοινό μπορούν να έχουν ένας Σκιπετάρ και ένα Έλλην αρβανιτόφωνος ; Ίσως ο ένας να μπορεί να καταλαβαίνει κάποιες λέξεις από τον άλλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν η έχουν την ίδια εθνική συνείδηση... Μην ξεχνούμε ότι Σέρβοι, Κροάτες και Βοσνιομουσουλμάνοι μιλούν ακριβώς την ίδια γλώσσα, παρά ταύτα συγκρούσθηκαν μεταξύ τους με οδυνηρές συνέπειες.
Σέβομαι και κατανοώ τις προσπάθειες πολιτικών και δημοσιογράφων να περιορίσουν τα ενδεχόμενα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας - αν και οι ρίζες των προβλημάτων δεν έχουν μελετηθεί σωστά - στην κοινωνία μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται με άγνοια η παραποίηση της ιστορικής αλήθειας. Ας μάθουμε καλά την Ιστορία μας ώστε και τους Έλληνες Αρβανίτες να τιμούμε για την εθνική τους προσφορά και με τον γείτονα αλβανικό λαό να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς βεβαίως να λησμονούμε την ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου. 

11 σχόλια:

  1. Nα το πούμε και στον Πάγκαλο;
    Γιατί αυτός, αρβανίτης ων,μας λέει ότι είναι αλβανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Unknown27 Οκτωβρίου 2019 - 12:33 μ.μ.

      - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο.

      Διαγραφή
  2. Πριν λιγα χρονια εκανα ενα ταξιδι στον ποντο για να δω το χωριο της καταγωγης μου.Στην τραπεζουντα ειχαμε εναν διερμηνεα με τον οποιο συνενοουμεθα στα ποντιακα.Τον ρωταω που εμαθε τα ποντιακα και μου απανταει απο την γιαγια του.Μου γεννηθηκε η απορια γιατι η γιαγια του εμαθε ποντιακα μια εποχη που οι ελληνες ηταν υπο διωγμο.Του το ρωτησα και αυτος αντι απαντησης εφυγε.Μαλλον Ελληνας ειναι.Οι αρβανιτες μιλουν την αλβανικη.Λετε να την εμαθαν σαν ξενη γλωσσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γιαγια ειναι ενα προσωπο της φαντασιας σου κατι σαν την κοκκινασκουφιτσα για να μας πεις το παραμυθι σου ..... ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΙΛΥΡΡΙΟΙ . οι ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΚΥΠΕΡΙΟΙ η διαφορα τους τεραστια σαν φυλες και καμια 200χρονια στην αφιξη τους στην περιοχη . Οταν οι ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ αυτην την διαλεκτο που εσυ αναφερεις σαν Αλβανικα ,οι Αλβανοι ηταν ακομα στις σπηλιες και πανω στα δεντρα .

      Διαγραφή
    2. Η κλασική ηλίθια προπαγάνδα. Δηλαδή οι Αλβανοί ήταν μουγκοι όταν ήρθαν στα Βαλκάνια και ξαφνικά είπαν να μάθουν την Αρβανιτικη. Πιο αφελής και φανατικός πεθαίνεις. Οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί. Το κύριο στοιχείο που τους έκανε να ξεκοψουν από τον κύριο κορμό της Αλβανίας ήταν η θρησκεία. Οι Αλβανοί είναι γνωστό πως είχαν πολύ ισχνή και αδύναμη εθνική συνείδηση και πάντα ήταν χωρισμένοι σε φυλές. Δεν υπάρχει καμία καταχώρηση πως ήρθαν από κάπου. Η γλώσσα τους πιο πολύ μοιάζει με τα Ομηρικά πάρα με κάποια ασιατική γλώσσα. Όσο πιο νωρίς το παραδεχτείτε τόσο πιο εύκολο θα είναι να προχωρήσουν οι δύο λαοί μπροστά.

      Διαγραφή
  3. Το ενδιαφέρον με αυτή την φυλή είναι ότι κανείς δεν ξέρει σαφώς, από που βαστάει η σκούφια τους...
    Ετσι,ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
    Στην Αλεξιάδα της Αννας Κομηνής πάντως,αναφέρεται ότι το Δυρράχιο ήταν αποικία Βενετών και Μελφήνων(πόλις της Ν.Ιταλίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακάτω όμως, αναφέρει (εἶχε γὰρ καὶ Ῥωμαίων πολλῶν στρατιωτικόν, Βουλγάρων τε καὶ Ἀρβανιτῶν, καὶ οἰκείους ὑπασπιστὰς οὐκ ὀλίγους), ἄρας ἐκεῖθεν πρὸς τὴν Θεσσαλονίκην ἠπείγετο.

      Διαγραφή
  4. Τα Αρβανιτικα δεν ειναι ιδια με τα αλβανικα και δεν υπαρχει γραπτος λογος στα Αρβανιτικα,
    μονο προφορικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνεχίζουν να λένε κάποιοι εθνικιστές στην Αλβανία ότι οι Αρβανίτες ήταν αλβανοί. Τότε γιατί πολέμησαν για την Ελλάδα και δεν πολέμησαν για την ανεξαρτησία της δήθεν αλβανίας? Γιατί στην Πελοπόννησο έκοβαν οι Αρβανίτες κεφάλια τουρκαλβανών και τα σχημάτιζαν σε πυραμίδα? Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι αλβανοί δεν είναι έθνος αλλά η Αλβανία δημιουργήθηκε μετά από κάποια χρόνια από τους Αυστριακούς και τους Ιταλούς για να εμποδίσουν την επέκταση της Ελλάδας προς την Αδριατική. δεν είναι εθνότητα απλά της δώσανε όνομα χώρο και γλώσα ανακατεμένη με Αρβανίτικα τούρκικα Ιταλικά Αγγλικά ,Οι Αρβανίτες προυπήρχαν των Αλβανών και ήταν μια φυλή που πολέμησε πάντα πλάι με τους Ελληνες κατά των τουρκαλβανών και της οθωμανικής αυτοκρατορίας,
    έχοντας την ιδια θρησκεία ήθοι και έθιμα. οι αλβανοί ήρθαν από το σημερινό Νταγκεστάν. Καταλαβαίνω τον ζήλο διάφορων αλβανών εθνικιστών να διεκδικήσουν την πατρότητα των αρβανιτών όμως οι ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ποτέ δε θα έκαναν φιλίες με τούρκους όπως εξακολουθούν να κάνουν οι σημερινοί αλβανοί.Εξερεση αποτελούν οι νοτιοι Αλβανοι που κατα την γνωμη μου ειναι Ελληνικης καταγωγής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.