15/2/19

Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα: Η ευκαιρία και τα οφέλη

Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση έφερε (ξανά) στην επιφάνεια το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών - μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Το ισχύον Σύνταγμα (άρθρο 16, παράγραφος 5 και παράγραφος 8) είναι σαφές και απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και από ό,τι φαίνεται, η αναθεώρηση του άρθρου αυτού αναβάλλεται για μία ακόμη φορά.
Ως Πανεπιστημιακοί που εργαζόμαστε στον (δημόσιο και ιδιωτικό) ακαδημαϊκό χώρο Αραβικών κρατών, θέλουμε να συμβάλλουμε στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει. Έχοντας ζήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θέλουμε να καταθέσουμε τη δική μας οπτική, απαλλαγμένοι ίσως από τις προσλαμβάνουσες της καθημερινής τριβής στην Ελλάδα. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως, αν και προερχόμαστε από διαφορετικό κοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, η προσέγγισή μας στο θέμα δεν στηρίζεται σε ιδεολογικές δεσμεύσεις (ή και αγκυλώσεις), αλλά στη σύγχρονη πραγματικότητα και ανάγκες στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μας, καθώς έχουμε εμπειρίες από τις σπουδές, τη διαβίωση και την εργασία σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και αλλού.

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Σήμερα συμβαίνει το εξής κακό, έλληνες απόφοιτοι ξενιτευονται στις χωρες της βόρειας Ευρώπης. Πρέπει να τεθούν δυο στόχοι. Ο πρώτος είναι να ξαναγυρίσει η ελληνική νεολαία. Ο δεύτερος να προσελκύσουμε τους 100.000 φοιτητές από το εξωτερικό κ κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα γηράσκει. Να λοιπόν η ευκαιρία, και πίσω οι Έλληνες και νέα παιδιά μορφωμένα από το εξωτερικό, με την προοπτική κάποια από αυτά να μείνουν. Όλος ο κόσμος αλλάζει και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Βέβαια η γκαρσονιέρα, το κτελ, το σουβλατζίδικο στην κωμόπολη τί θα απογίνει. Εξού το δύσκολο πολιτικό πρόβλημα που θέλει απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσαν να ιδρυθούν Ελληνικά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
    Δεν καταλαβαίνω το γιατί θα πρέπει να έρθει παράρτημα του Cambridge εδώ.
    Επίσης,δεν είναι το ίδιο το να πηγαίνουν Ελληνες καθηγητές στο εξωτερικό με το να έρχονται ξένοι εδώ, γιά λόγους εθνικής ασφάλειας,αν και έτσι όπως έχουμε γίνει,δεν ξέρω αν αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πιά.
    Το ότι Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό,οφείλεται στην καθαρή βλακεία του νεοέλληνα ο οποίος θέλει ντε και καλά να σπουδάσει ιατρός ή αρχιτέκτονας,μηχανικός άντε και δικηγόρος,ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ζήτηση στην εσωτερική αγορά εργασίας.
    Οπότε, το ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων τρέχουν στην δύση να βρούν δουλειά,οφείλεται στην ανικανότητα του νεοελληνικού κράτους να προσφέρει εργασία σε όλους,τόσο στους φοιτητές του εσωτερικού,όσο και στους φοιτητές του εξωτερικού.
    Ετσι,πάλι επωφελείται η Δύση που έχει έλλειμμα σε επιστημονικό δυναμικό.
    Μετά τον β΄ΠΠ τους στέλναμε εργατικό δυναμικό αντί να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ενίσχυση της βιομηχανίας μας,στην τρέχουσα περίοδο τους στέλνουμε το πλεονάζον επιστημονικό προσωπικό.
    Οπότε,ό,τι να γίνει σε αυτήν την χώρα,αφού ανήκωμεν εις την Δύση,εύχομαι περαστικά...
    Προς τι τόσος πόνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.