12/2/19

Ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν στην Κύπρο - Επίσκεψη με ιδιαίτερη πολιτική σημασία

  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, επίσκεψη που αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της συνεργασίας των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ.
Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερη πολιτική σημασία η οποία από τη μια θα επαναβεβαιώσει την άριστη πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, μέσα από τις συνομιλίες που θα έχουν οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Ρίβλιν. Και από την άλλη θα υπενθυμίσει η φιλία των δύο λαών πάει πίσω δεκαετίες, πριν ακόμα ιδρυθούν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Κράτος του Ισραήλ.
Η σημερινή είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος του Ισραήλ στην Κύπρο. Προηγήθηκαν η επίσκεψη Βάιζμαν το 1998 και η επίσκεψη Σιμόν Πέρες το 2011. Ο Ρέουβεν Ρίβλιν ανταποδίδει την επίσημη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ το 2015 και εντάσσεται στα πλαίσια των στενών σχέσεων των δύο χωρών και η προσπάθειά τους για την καλλιέργεια και την αναβάθμισή τους.
Η επίσκεψη Ρίβλιν είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η επίσημη υποδοχή και οι επίσημες συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πρόεδροι στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα συζητήσουν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην κυπροϊσραηλινή ατζέντα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, οι διαβουλεύσεις των δύο Προέδρων θα περιλαμβάνουν τις διμερείς σχέσεις και τη διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης τους ιδιαίτερα στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών, δηλαδή θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιβάλλοντος, συγκοινωνιών, κυβερνοασφάλειας και άλλα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Ρίβλιν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπλήρωσε.
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύσκεψη των αντιπροσωπειών και αμέσως μετά δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο Ρίβλιν στο οποίο θα παρακαθίσουν ο Πρόεδρος της Βουλής και η πολιτική ηγεσία. Ακολούθως ο Πρόεδρος Ρίβλιν θα επισκεφθεί το μνημείο κυπρο-ισραηλινής φιλίας.
Ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την επίσκεψη Ρ. Ρίβλιν υπογραμμίζοντας πως «είναι αυτές οι επισκέψεις που ενισχύουν τον ρόλο της χώρας για την σταθερότητα και ειρήνη που χρειάζεται η περιοχή».
Η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» σε εκτενές ρεπορτάζ της για την επίσκεψη Ρίβλιν στην Κύπρο στέκεται ιδιαίτερα στο ρόλο της Κύπρου μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την προσπάθεια των επιζώντων από το Ολοκαύτωμα να πάνε στο Ισραήλ. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το κλείσιμο των στρατοπέδων που οι Βρετανοί συγκέντρωναν Εβραίους που ήθελαν να μεταβούν στη γη τους.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.